Τα Σκόπια εγκαλούν την Ελλάδα για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας
Με σκοπό όχι να επιδιώξουν την ακύρωση της ενδιαμέσης συμφωνίας, αλλά μάλλον να επιτύχουν την «καταδίκη» της ελληνικής κυβέρνησης επειδή δεν συμμορφώνεται με την συμφωνία που υπεγράφη το 1995, τα Σκόπια γνωστοποίησαν την απόφασή τους να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ αναφέρεται ότι με το βέτο που έθεσε η ελληνική κυβερνηση στην ένταξη των
Με σκοπό όχι να επιδιώξουν την ακύρωση της ενδιαμέσης συμφωνίας, αλλά μάλλον να επιτύχουν την «καταδίκη» της ελληνικής κυβέρνησης επειδή δεν συμμορφώνεται με την συμφωνία που υπεγράφη το 1995, τα Σκόπια γνωστοποίησαν την απόφασή τους να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ αναφέρεται ότι με το βέτο που έθεσε η ελληνική κυβερνηση στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ΠΓΔΜ κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,με σκοπό να υποχρεωθεί η Ελλάδα να σεβαστεί τις νομικές της υποχρεώσεις, οι οποίες προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, που είναι υποχρεωτική για τις δύο χώρες.Σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας - συνεχίζει η ανακοίνωση - η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Όμως,στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι,τον Απρίλιο του 2008, η Ελλάδα παρεμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε κατάφωρα τις υποχρεώσεις της από την Ενδιάμεση Συμφωνία.
Παρά το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί εγκαλούν την Ελλάδα που δε συναίνεσε στο αίτημα για είσοδο της χώρας τους στην Ατλαντική Συμμαχία με την ονομασία Former Yugoslav Republic of Macedonia, αποκαλύπτουν ποια είναι η πραγματική τους στόχευση, αφού ακόμη και στην ανακοίνωση της προσφυγής τους στη Χάγη χρησιμοποιούν την ονομασία «Μακεδονία».
Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι δεν προσέφυγε στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας την ακύρωση της ενδιάμεση συμφωνίας, αλλά απευθύνονται στο Διεθνες Δικαστήριο της Χαγης επιδιώκοντας την πολιτική καταδίκη της Ελλάδας και τη συμμόρφωσή της προς αυτό που οι Σκοπιανοί θεωρούν ότι προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία.
Στο παρελθόν, κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο η πΓΔΜ να καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνία, η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έχει αναφέρει ότι με την καλλιέργεια «ανιστόρητης αλυτρωτικής προπαγάνδας» τα Σκόπια έχουν παραβιάσει το άρθρο 7 της Συμφωνίας. Εξειδικευοντας την άποψη αυτή Έλληνες διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική και κατά το δοκούν εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να στερηθεί τις δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την EE.
Το βέβαιον είναι ότι με την εξέλιξη αυτή, οι όποιες πιθανότητες συνέχισης του διαλόγου για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας απομακρύνονται.
«Aπό τον Νοέμβριο του 2004 εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. « Η ελληνική κυβέρνηση μαθαίνει τις κινήσεις που αφορούν τα ευαίσθητα θέματά μας από τα μέσα ενημέρωσης. Όπως τότε, που πληροφορήθηκε την αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό τους όνομα απο την τηλεόραση, δηλαδή κατόπιν εορτής, έτσι και σήμερα η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την απόφαση της εθνικιστικής ηγεσίας των Σκοπίων να προσφύγει στη Χάγη από τα μέσα ενημέρωσης» επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και συνεχίζει «τελικώς, η “σκοπιανοποίηση” της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία είχε ως συνέπεια τον παραμερισμό όλων των υπολοίπων θεμάτων μας, για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, οδήγησε στην επιδείνωση ακόμα και αυτού του προβλήματος, στο οποίο υποτίθεται η κυβέρνηση είχε ρίξει όλες τις τίς δυνάμεις».
Ο κ. Λοβέρδος εκτιμά ότι «η εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων οδηγεί τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος του ονόματος σε αδιέξοδο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε από το καλοκαίρι επισημάνει πως η απόφαση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι είναι να καταστρατηγήσει τις σχετικές διαδικασίες στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε. επιλέγοντας τον εθνικισμό αντί των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Είναι προφανές πως υπάρχει ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής», καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr