Δεν αναγνωρίζει κοινωνικό φαινόμενο, βλέπει μόνο επεισόδια

Εκτός τόπου και χρόνου έδειξε ότι βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με την συνέντευξη που έδωσε από τις Βρυξέλλες απ

Εκτός τόπου και χρόνου έδειξε ότι βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με την συνέντευξη που έδωσε από τις Βρυξέλλες απογοητεύοντας όσους περίμεναν ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να εκτονώσει την κοινωνική οργή που έχει φέρει την κυβέρνησή του στο ναδίρ.

Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ωσάν «ανεύθυνος πρωθυπουργός» και αρνήθηκε να αναλάβει ευθύνες για τα γεγονότα των ημερών ή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ο κ. Καραμανλής ακολουθεί σκληρή γραμμή καθώς δεν θεωρεί τις μαζικές διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις των μαθητών ως ένα κοινωνικό φαινόμενο που χρήζει ειδικής ανάλυσης και αντιμετώπισης. Δεν είπε λέξη για την συσσωρευμένη κοινωνική αγανάκτηση που ωθεί τη νεολαία στους δρόμους. Αντίθετα προσπαθεί να «προβοκάρει» το κοινωνικό κίνημα μιλώντας συνεχώς για τα επεισόδια και χαρακτηρίζοντας «εχθρούς της δημοκρατίας όσους συμμετέχουν». Όμως οι χιλιάδες μαθητές που κατεβαίνουν στο δρόμο και πετάνε πέτρες στα ΜΑΤ δεν είναι κουκουλοφόροι. Γι αυτούς και για τις αγωνίες τους δεν βρήκε κάτι να πει ο κ. Καραμανλής περιορίστηκε να μιλήσει για την δράση των «ακραίων ομάδων που καταφεύγουν στην τυφλή βία και το οποίο πρέπει να καταδικάσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις».

Παράλληλα προσπάθησε να κατασκευάσει εσωτερικό εχθρό φωτογράφιζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «γιατί δεν καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια». Ο κ. Καραμανλής κάλυψε πλήρως την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τόσο για τον χειρισμό της δολοφονίας όσο και για την αδυναμία να περιφρουρήσει την δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Είπε ότι δεν χρειάζεται «αλλαγή ηγεσίας ή πολιτικής». Άφησε ανοικτό το θέμα των ευθυνών της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας λέγοντας ότι «την κατάλληλη ώρα θα αποτιμηθεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το επιχειρησιακό σχέδιο». Και πάλι όμως απέφυγε να μιλήσει για γενικότερες ευθύνες και δυσλειτουργίες της αστυνομίας που συνδέονται με την δολοφονία του εφήβου. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η πλήρης κάλυψη που πρόσφερε στον υπουργό Παιδείας κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη ο οποίος «την βραδυά της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου πήγε στα μπουζούκια και την επομένη να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα».

 

Ο κ. Καραμανλής για μία ακόμη φορά απέφυγε να καταλογίσει πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου λέγοντας ότι περιμένει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Στα γενικότερα ζητήματα προσπάθησε να κλείσει την συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και την διαδοχολογία λέγοντας ότι «η χώρα έχει ισχυρή κυβέρνηση, η ισχύς δεν μετριέται με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η χώρα χρειάζεται πηδάλιο και στιβαρό χέρι, αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης και όχι σενάρια για εκλογές και διαδοχές». Είναι αμφίβολο όμως αν με αυτό τον τρόπο σταματήσει την παρασκηνιακή συζήτηση που γίνεται στο κόμμα του.

 Στα οικονομικά ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις κατά καιρούς δηλώσεις του χωρίς να αφήνει παράθυρο ελπίδας για όσους πλήττονται. Ανέφερε απλώς ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις».

Η συνέντευξη βύθισε σε απογοήτευση τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ. «Μία από τα ίδια όπως και στην ΔΕΘ, ο κ. Καραμανλής δεν αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνησης καταρρέει και δεν δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει την πολιτική που τον οδήγησε στο σημείο που βρίσκεται» σχολίαζε με απογοήτευση κορυφαίος υπουργός.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr