Λαϊκό προσκύνημα στην επέτειο δολοφονίας της Μπούτο

Λαϊκό προσκύνημα στην επέτειο δολοφονίας της Μπούτο

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο οικογενειακό μαυσωλείο των Μπούτο για να τιμήσουν την επέτειο από την δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο.

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της εκλιπούσης πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο συνέρευσαν στην τελευταία της κατοικία σήμερα Σάββατο για να τιμήσουν την μνήμη της στην πρώτη επέτειο από την δολοφονία της.

Η 55χρονη Μπούτο σκοτώθηκε σε επίθεση με χρήση όπλων και βομβών στην πόλη Ραουαλπίντι, λίγο έξω από το Ισλαμαμπάντ, ενώ έφευγε

Λαϊκό προσκύνημα στην επέτειο δολοφονίας της Μπούτο

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο οικογενειακό μαυσωλείο των Μπούτο για να τιμήσουν την επέτειο από την δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο.

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της εκλιπούσης πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο συνέρευσαν στην τελευταία της κατοικία σήμερα Σάββατο για να τιμήσουν την μνήμη της στην πρώτη επέτειο από την δολοφονία της.

Η 55χρονη Μπούτο σκοτώθηκε σε επίθεση με χρήση όπλων και βομβών στην πόλη Ραουαλπίντι, λίγο έξω από το Ισλαμαμπάντ, ενώ έφευγε από μια προεκλογική συγκέντρωση περίπου δύο μήνες μετά την επιστροφή της στη χώρα κατόπιν της πολυετούς αυτοεξορίας της.

Το Φεβρουάριο, το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) της Μπούτο, η οποία είχε διατελέσει δυο φορές πρωθυπουργός, κατάφερε, και χάρη στο κύμα συμπάθειας του λαού, να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και σήμερα ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού. Ο χήρος της Μπούτο Άσιφ Άλι Ζαρντάρι αναδείχθηκε πρόεδρος.

Ο Ζαρντάρι, στο μήνυμά του για την επέτειο της δολοφονίας της συζύγου του, είπε ότι η επίθεση εναντίον της αποτέλεσε μια επίθεση εναντίον της «ίδιας της ύπαρξης» του Πακιστάν, κι είχε στόχο να υποσκάψει τις προσπάθειες να δημιουργηθούν «δημοκρατικοί θεσμοί» και να «καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός».

«Οι τύραννοι κι οι δολοφόνοι τη σκότωσαν αλλά δε θα μπορέσουν ποτέ να σκοτώσουν τις ιδέες που την οδηγούσαν και ενέπνευσαν μια γενιά», ανέφερε ο Ζαρντάρι.

Η επέτειος της δολοφονίας--που προκάλεσε σοκ στη χώρα και πυροδότησε πολυήμερα επεισόδια βίας από μέρους των υποστηρικτών της--σημειώνεται ενώ το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια ακόμη κρίση.

Η ένταση με την Ινδία κλιμακώνεται όλο και περισσότερο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μουμπάι τον περασμένο μήνα, τρέφοντας φόβους για μια νέα σύρραξη μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, δύο χωρών που έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο στο παρελθόν και διαθέτουν, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, πυρηνικά οπλοστάσια.

Ένα χρόνο μετά την δολοφονία της Μπούτο πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Οι έρευνες της προηγούμενης κυβέρνησης του Πακιστάν--υπό τον πραξικοπηματία στρατηγό, πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ--, τη Βρετανική αστυνομία και την Αμερικανική CIA επέρριψαν την ευθύνη για την δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού, που υποστήριζε την εκστρατεία της Ουάσινγκτον για την «καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού», σε έναν «σύμμαχο της αλ Κάιντα».

Όμως πολλοί από τους οπαδούς της Μπούτο εξέφρασαν δυσπιστία και δυσαρέσκεια όσον αφορά τα ευρήματα των ερευνών που διεξήχθησαν.

Η νέα κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ να σχηματίσει επιτροπή έρευνας για την δολοφονία· ογγ του Οργανισμού Μπαν Κι μουν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι ελπίζει πως αυτό θα γίνει στο εγγύς μέλλον.

Η σημερινή κυβέρνηση του Πακιστάν λέει ότι θέλει η έρευνα να εντοπίσει «τους ενόχους, τους δράστες, τους ενορχηστρωτές και τους χρηματοδότες πίσω από την δολοφονία. . . ώστε να προσαχθούν στην δικαιοσύνη». Το Ισλαμαμπάντ θέλει η επιτροπή να σχηματισθεί κατά το υπόδειγμα της επιτροπής έρευνας για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ράφικ Χαρίρι το 2005. Αν και το δικαστήριο εκείνο διορίσθηκε για να δικάσει όσους ενέχονταν στην υπόθεση, δεν έχουν κατονομασθεί ύποπτοι έως σήμερα.

Η Μπούτο κηδεύθηκε στον οικογενειακό τάφο, στο χωριό Γκάρχι Χούντα Μπαχς, στην επαρχία Σιντχ, πλάι στον πατέρα της, πρώην πρωθυπουργό, Ζουλφικάρ Άλι Μπούτο, που απαγχονίσθηκε το 1979 μετά την ανατροπή του από στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι δύο αδελφοί της Μουρτάζα και Σαχναουάζ, οι οποίοι αμφότεροι απεβίωσαν υπό περίεργες συνθήκες, είναι επίσης θαμμένοι στο μαυσωλείο που η ίδια έδωσε εντολή να ανεγερθεί.

100.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκαν σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων σήμερα Σάββατο, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν φωτογραφίες της. Ο Ζαρντάρι, άλλα μέλη της οικογένειάς της και κυβερνητικά στελέχη θα αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα αργότερα σήμερα.

Το 1988, η Μπούτο, με σπουδές στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη, και σε ηλικία μόλις 35 ετών, έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη δημοκρατικά πρωθυπουργός σε μουσουλμανική χώρα. Επανεκλέχθηκε το 1993 κι εκδιώχθηκε το 1996, όταν απαγγέλθηκαν στην ίδια και το σύζυγό της κατηγορίες περί διαφθοράς που διατεινόταν ότι είχαν πολιτικά κίνητρα.

Η Μπούτο είχε σωθεί μόλις από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας μερικές ώρες μετά την επιστροφή της στη χώρα--προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Μουσάραφ - την 18η Οκτωβρίου της περυσινής χρονιάς. 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην συγκέντρωση για την υποδοχή της στο Καράτσι.

Η ίδια είχε μιλήσει περί σχεδίων της Αλ Κάιντα για την δολοφονία της· επισήμαινε πάντως επίσης ότι είχε εχθρούς και σε άλλους κόλπους--όπως στις πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης