Κλιμάκωση της βίας (UPD)
Συνολικά 310 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.420 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Άμεσης Βοήθειας στα Παλαιστινιακά Εδάφη Μουαουία Χασανέιν.
Τα περισσότερα θύματα είναι μέλη της Χαμάς, όμως υπάρχουν και πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, διευκρίνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, από την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα
Συνολικά 310 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.420 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Άμεσης Βοήθειας στα Παλαιστινιακά Εδάφη Μουαουία Χασανέιν.
Τα περισσότερα θύματα είναι μέλη της Χαμάς, όμως υπάρχουν και πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, διευκρίνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, από την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 51 άμαχοι.
Το Ισραήλ κήρυξε την περιοχή των συνόρων του με την Λωρίδα της Γάζας «κλειστή στρατιωτική ζώνη», επικαλούμενο τον κίνδυνο εκτόξευσης παλαιστινιακών πυραύλων ως αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως απαγορεύεται η κυκλοφορία στους δρόμους του τομέα αυτού σε όλους τους πολίτες, εκτός αν έχουν ειδική άδεια του στρατού. Ο ίδιος διευκρίνισε πως μόνο οι κάτοικοι των ισραηλινών κοινοτήτων θα έχουν πρόσβαση στη ζώνη αυτή. Το συγκεκριμένο μέτρο λαμβάνεται συνήθως πριν την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων.
Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι επίκειται χερσαία επιχείρηση.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «διαπράττει ένα ολοκαύτωμα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, ο οποίος δεν σήκωσε ούτε το δακτυλάκι του». Η «παλαιστινιακή αντίσταση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σ αυτή την επίθεση με επιχειρήσεις μαρτυρίου», δηλαδή με επιθέσεις αυτοκτονίας, τόνισε.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε δεκάδες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά Παλαιστίνιοι, οι έξι από αυτούς παιδιά, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.
Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις επιθέσεις αυτές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο κυρίως την πόλη της Γάζας.
Σε επιδρομή στην Τζαμπαλίγια σκοτώθηκε τέσσερα κοριτσάκια ενός ως 12 ετών. Οι μικρές ήταν αδελφές και το σπίτι τους βρισκόταν κοντά σε τέμενος, που αποτελούσε στόχο των επιδρομών. Επίσης δύο αγόρια έχασαν τη ζωή τους στη Ράφα. Το έβδομο θύμα ήταν μαχητής της Χαμάς. Οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο κυρίως την πόλη της Γάζας.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείο, από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο ελέγχει η Χαμάς.
Στη διάρκεια της νύχτας ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, χωρίς να προκληθούν θύματα. Το αεροσκάφος εκτόξευσε πέντε πυραύλους που είχαν ως στόχο τα εργαστήρια του πανεπιστημίου, διευκρίνισαν αυτόπτες μάρτυρες. Τα κτίρια του πανεπιστημίου τυλίχτηκαν στις φλόγες.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επισήμανε πως τα εργαστήρια αυτά χρησίμευαν για την κατασκευή ρουκετών, εκρηκτικών και ηλεκτρονικού υλικού με προορισμό το ένοπλο σκέλος της Χαμάς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα γειτονικά κτίρια λειτουργούσαν ως κέντρο συνάντησης των μελών της οργάνωσης, αλλά και για την αποθήκευση όπλων.
Δεκάδες Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να περάσουν στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ταραχές και να γίνουν συλλήψεις. Το Κάιρο ανέπτυξε ενισχύσεις στον τομέα αυτό.
Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η Ρωσία κάλεσαν τη Χαμάς και το Ισραήλ να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να αποφύγει τις επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό.
Διαδηλώσεις έγιναν στην Ευρώπη εναντίον των βομβαρδισμών, ενώ συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην Αθήνα μπροστά στις Πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ έδωσε άδεια χθες σε πάνω από 100 φορτηγά με προμήθειες να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοινώθηκε από το υπουργείο του.
Η βοήθεια αυτή, που προορίζεται για την περιοχή κατά της οποίας έχει επιβάλλει αποκλεισμό το Ισραήλ, περιλαμβάνει τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, δέκα νοσοκομειακά αυτοκίνητα, και καύσιμα, και την αποστέλλουν η Τουρκία, η Ιορδανία κι ανθρωπιστικές οργανώσεις, τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου.
Πάνω από 100 φορτηγά πρόκειται να παραδώσουν από σήμερα τη βοήθεια αυτή μέσω των μεθοριακών περασμάτων Κάρνι, Ναχάλ Οζ, και Κερέμ Σαλόμ, μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ελέγχεται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε πως το Ισραήλ έχει επιτρέψει σε 21 φορτηγά με ιατρικό υλικό να εισέλθουν στη Γάζα. Παράλληλα, η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε χθες για τις ολέθριες συνέπειες που ενδέχεται να έχει μία στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία στερείται και των πλέον βασικών υποδομών στην τροφοδοσία με πόσιμο νερό, ηλεκτρισμό, τρόφιμα και σε συνθήκες υγιεινής.
Τζίπι Λίβνι: Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσειςΤο Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να επιτευχθεί μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων ανάμεσά του και στην Χαμάς, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι.
«Το Ισραήλ έχει κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη στιγμή που θα αναγκαστεί να δράσει, αλλά αυτή η στιγμή έφθασε. Θα εξαντλήσουμε (τον χρόνο) προκειμένου να επέλθει η αλλαγή στην εξίσωση», δήλωσε στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Κνεσέτ- του ισραηλινού κοινοβουλίου- στην Ιερουσαλήμ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr