Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για τις επιθέσεις στη Γάζα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν απόψε στο Παρίσι έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Γάζα για να προτείνουν ιδέες ώστε να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους ισλαμιστές της Χαμάς.

Η ΕΕ, η οποία ουδέποτε έχει διαδραματίσει σημαίνοντα πολιτικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, πρόκειται να ζητήσει, σύμφωνα με διπλωμάτες, την άμεση παύση των ισραηλινών επιδρομών και των εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Χαμάς, τη διοχέτευση και διανομή

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν απόψε στο Παρίσι έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Γάζα για να προτείνουν ιδέες ώστε να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους ισλαμιστές της Χαμάς.

Η ΕΕ, η οποία ουδέποτε έχει διαδραματίσει σημαίνοντα πολιτικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, πρόκειται να ζητήσει, σύμφωνα με διπλωμάτες, την άμεση παύση των ισραηλινών επιδρομών και των εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Χαμάς, τη διοχέτευση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και να υποστηρίξει μια χαλάρωση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Γάζα.

Οι υπουργοί πρόκειται να συνεδριάσουν στο Παρίσι, στο υπουργείο Εξωτερικών, στις 18.30 (τοπική ώρα, 19.30 ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας. Ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να συμμετάσχουν επίσης.

«Άμεση προτεραιότητά μας είναι ο τερματισμός των βιαιοτήτων και η επιστροφή στην εκεχειρία», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το άνοιγμα των μεθοριακών σημείων διέλευσης ανάμεσα στη Γάζα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι «ζωτικής σημασίας», γνωστοποιήθηκε από διπλωματική πηγή. Πρόκειται να προτείνουν απόψε την επαναδραστηριοποίηση μιας αποστολής παρατηρητών της ΕΕ στο μεθοριακό σταθμό της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα. Η αποστολή αυτή διακόπηκε τον Ιούνιο 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας. Η ΕΕ πρόκειται επίσης να δηλώσει πως είναι διαθέσιμη να επεκτείνει την αποστολή αυτή και σε άλλα σημεία ελέγχου, ώστε να χαλαρώσει ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας.

Της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών επρόκειτο να προηγηθούν εντός της ημέρας άλλες επαφές, κυρίως με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι οι πρώτοι οικονομικοί υποστηρικτές της Παλαιστινιακής Αρχής, η εξίσωση είναι ακόμη πιο περίπλοκη επειδή απέχουν από κάθε άμεση επαφή με τη Χαμάς, την οποία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Ο μόνος αναγνωρισμένος συνομιλητής τους είναι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς.

Στις ευρωπαϊκές προσπάθειες μπορεί να συμμετάσχουν ένα ή περισσότερα αραβικά κράτη, τα οποία είναι πιθανό να ακούσει η Χαμάς. Οι Ευρωπαίοι πρόκειται, επίσης, να προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τις θέσεις τους, καθώς πολλά κράτη μέλη έχουν αφήσει να διαφανούν διαφορετικές απόψεις στο θέμα αυτό.

Έτσι η Βρετανία εξέφρασε τη λύπη της για τις «απαράδεκτες» απώλειες ζώων που προκαλούνται από την ισραηλινή επίθεση, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκανε γνωστό πως θεωρεί τη Χαμάς μοναδική υπεύθυνη για τη σύγκρουση. Η Γαλλία έχει επιδιώξει να τηρήσει μια ισορροπημένη στάση, ζητώντας επανειλημμένα να τερματιστούν τόσο οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς όσο και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr