Μηνύματα αισιοδοξίας στον μουσουλμανικό κόσμο για τον Ομπάμα

Επιφυλακτικοί, αλλά και θετικοί απέναντι στον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο δηλώνουν οι Άραβες και γενικότερα οι Μουσουλμάνοι μετά τη λήξη της τελετής ορκωμοσίας στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σηματοδοτεί έναν νέο δρόμο. Μετά από οκτώ χρόνια προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος διέταξε την εισβολή σε δύο μουσουλμανικές χώρες και υποστήριξε με θέρμη το Ισραήλ, οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι παρακολούθησαν την ομιλία ορκωμοσίας, περιμένοντας για κάποιο σημάδι αλλαγής της αμερι

Επιφυλακτικοί, αλλά και θετικοί απέναντι στον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο δηλώνουν οι Άραβες και γενικότερα οι Μουσουλμάνοι μετά τη λήξη της τελετής ορκωμοσίας στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σηματοδοτεί έναν νέο δρόμο. Μετά από οκτώ χρόνια προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος διέταξε την εισβολή σε δύο μουσουλμανικές χώρες και υποστήριξε με θέρμη το Ισραήλ, οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι παρακολούθησαν την ομιλία ορκωμοσίας, περιμένοντας για κάποιο σημάδι αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής προς αυτούς.

Ικανοποίηση της μουλμανικής κοινής γνώμης

Μ εξαιρέσεις, η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων δηλώνει την ικανοποίησή της για το νέο τόνο που δίνει ο Ομπάμα, ο οποίος υποσχέθηκε πως οι σχέσεις των δύο πλευρών θα βασιστούν στα αμοιβαία συμφέροντα και τον αμοιβαία σεβασμό.

Είναι μία ομιλία που αντικατοπτρίζει ένα νέο πνεύμα διαλόγου, συνεργασίας και κατανόησης. Είναι μία νέα κατεύθυνση και σαφώς δεν έχει καμία σχέση με αυτό που επεδίωκε η κυβέρνηση Μπους», επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μαχέρ.

Επιπλέον, ο Χιλάλ Κχασάν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, σημειώνει από την πλευρά του την αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα στους μουσουλμάνους, ότι είναι σημαντικό κομμάτι των ΗΠΑ, κάτι που δεν συνηθίζεται στον πολιτικό λόγο της Ουάσιγκτον. «Το γεγονός ότι αναφέρθηκε στους μουσουλμάνους, σημαίνει πολλά. Είναι μία συμβολική κίνηση προς τον μουσουλμανικό κόσμο, που σημαίνει ότι είναι κομμάτι του κόσμου», ανέφερε ο καθηγητής.

Ακόμη και το Σουδάν, που τα τελευταία χρόνια διατηρούσε προβληματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας του Νταρφούρ, εκτίμησε θετικά την ομιλία του νέου Αμερικανού προέδρου. «Είμαι πολύ αισιόδοξοι. Αυτό βασίζεται στα όσα είπε (ο Μπαράκ Ομπάμα), σχετικά με την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής και την αποχώρηση από το Ιράκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλί αλ-Σαντίγκ.

Θετικά μηνύματα από Αίγυπτο και Ιράν

Ο Εσάμ ελ-Εριάν, πρόεδρος της πολιτικής επιτροπής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτου, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, δήλωσε: «Χάρηκα όταν τον άκουσα να λέει ότι οι σχέσεις με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο θα βασιστεί στον σεβασμό. Χρειαζόμαστε αμοιβαίο σεβασμό. Εάν διατηρηθεί αυτή η συμπεριφορά, τότε θ αλλάξουν και οι των ΗΠΑ με τους Άραβες

Μάλιστα, η Τεχεράνη διεμήνυσε πως θα περιμένει να δει πως θα κινηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής και θα κρίνει το νέο πρόεδρο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr