Γλιτώσαμε 4 δισ. ευρώ …και δεν το ξέρουμε!

Αν και οι τράπεζες δεν αρνούνται ότι, λόγω της κρίσης, ζητούν σημαντικά περιθώρια κέρδους για να δώσουν καινούργια δάνεια, αρμόδιες τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι  περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ έχει ωφεληθεί συνολικά το εισόδημα των Ελλήνων δανειοληπτών από την μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων που έχει εξελιχθεί από τον Οκτώβριο και μετά!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα συνολικά υπόλοιπα των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων διαμορφώνονταν στο τέλος Οκτω

Αν και οι τράπεζες δεν αρνούνται ότι, λόγω της κρίσης, ζητούν σημαντικά περιθώρια κέρδους για να δώσουν καινούργια δάνεια, αρμόδιες τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι  περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ έχει ωφεληθεί συνολικά το εισόδημα των Ελλήνων δανειοληπτών από την μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων που έχει εξελιχθεί από τον Οκτώβριο και μετά!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα συνολικά υπόλοιπα των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων διαμορφώνονταν στο τέλος Οκτωβρίου σε περίπου 210 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Από το σύνολο αυτό, περίπου το 75 – 80% έχουν συναφθεί με επιτόκιο αναφοράς το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ή το Εuribor. Η μείωση του επιτοκίου αναφοράς από την ΕΚΤ από το 4,25% τον Οκτώβριο του 2008 σε 2% τον Ιανουάριο του 2009 oδήγησε σε αυτόματη αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων και στη χώρα μας.  

Ανάλογη μείωση, έστω και με την υστέρηση ενός μηνός καταγράφηκε, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, και σε σχέση με τα συνηφθέντα με βάσει το Εuribor μηνός δάνεια.

Το συγκεκριμένο επιτόκιο έχει μειωθεί από 5.08% την 1/10/2008 σε 1.97%  την 21/1/2009, δηλαδή περισσότερο από 300 μονάδες βάσης, ενώ  το Εuribor τριμήνου κατά την ίδια περίοδο μειώθηκε από 5.29%  σε 2.31%.  

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η δόση ενός στεγαστικού δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου, διάρκειας 20 ετών, με επιτόκιο αναφοράς το Euribor έχει μειωθεί κατά περίπου 20% από τον Οκτώβριο του 2008 ή €120-160 κατά μέσο όρο. Αν δε, η μείωση των επιτοκίων αναφοράς σε Ευρώ ή Εuribor συνεχισθεί, το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τον ακόλουθο πίνακα :

Ενδεικτικές δόσεις στεγαστικών δανείων για δάνειο 100,000 Ευρώ με εικοσαετή διάρκεια και spread 1%

Επιτόκιο αναφοράς

Οκτώβριος 2008

Ιανουάριος 2009

Φεβρουάριος 2008 (εκτίμηση)

Διαφορά (€)

Διαφορά

%

Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα

674

580

555

(119)

-18 %

Euribor 1 μηνός

722

585

565

(157)

-22 %

Euribor 3 μηνών

733

600

581

(152)

-21 %

Οι τράπεζες, πάντως, δεν αρνούνται ότι η μείωση των επιτοκίων δεν περνά στα καινούργια δάνεια, καθώς αυτά συνάπτονται μεν, με τα μειωμένα επιτόκια αναφοράς, αλλά με υψηλότερα περιθώρια, καθώς το κόστος άντλησης χρήματος για τις τράπεζες διαμορφώνεται με βάση και άλλους παράγοντες όπως οι συνθήκες ρευστότητας και η αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου διεθνώς. 

Κατά τις ίδιες πηγές, η αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην αύξηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, που έχει ξεπεράσει το 2,7% πάνω από το αντίστοιχο κόστος για το γερμανικό δημόσιο.

«Δεδομένου δε, ότι το κόστος άντλησης χρήματος για τις τράπεζες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο της χώρας, είναι εύλογο τα περιθώρια να διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα», αναφέρει στο protothema.gr τραπεζικό στέλεχος το οποίο εκτιμά πως η αύξησης των περιθωρίων ουσιαστικά αντισταθμίζεται προς όφελος του δανειολήπτη από τη μείωση των επιτοκίων βάσης κατά 225-300 μονάδες.

Φυσικά αυτό …διαβάζεται και ανάποδα! Η μείωση των επιτοκίων βάσης κατά 225-300 μονάδες βάσης αντισταθμίζεται από το όφελος που έχουν οι τράπεζες με τα αυξημένα περιθώρια κέρδους που διατηρούν στην χορήγηση νέων δανείων…

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr