Στα χέρια του πρωθυπουργού η 9μηνη θητεία

Σχέδιο για κατάργηση(;) της στρατιωτικής θητείας στο Ναυτικό και την Αεροπορία από το 2011

Ειλημμένη είναι η απόφαση για μείωση του χρόνου της θητείας κατά τρεις μήνες για όσους θα καταταγούν στο στρατό ξηράς. Αυτό επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιος θα είναι ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου, που αρχικώς σχεδιαζόταν να τεθεί σε ισχύ από τη σειρά των κληρωτών που

Σχέδιο για κατάργηση(;) της στρατιωτικής θητείας στο Ναυτικό και την Αεροπορία από το 2011

Ειλημμένη είναι η απόφαση για μείωση του χρόνου της θητείας κατά τρεις μήνες για όσους θα καταταγούν στο στρατό ξηράς. Αυτό επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιος θα είναι ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου, που αρχικώς σχεδιαζόταν να τεθεί σε ισχύ από τη σειρά των κληρωτών που θα παρουσιαστούν τον Φεβρουάριο του 2009 στα κέντρα εκπαίδευσης του στρατού. Εναπόκειται στην πολιτική βούληση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή να αποφασίσει ποιος θα είναι ο καταλληλότερος πολιτικός χρόνος για την υλοποίηση του μέτρου, ανέφεραν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Αμυνας.

Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι από την μείωση του χρόνου της θητείας δεν θα πληγεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ούτε και θα επιδεινωθούν τα προβλήματα στελέχωσης που παρουσιάζονται σε κρίσιμες μονάδες του στρατού ξηράς. Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι στρατιωτικοί είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την σκοπιμότητα να προωθηθεί το μέτρο της μείωσης της θητείας –μόνο για το στρατό- στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε κατάσταση εκτός ελέγχου. «Δώστε μου 15 χιλιάδες Επαγγελματίες Οπλίτες και μειώστε αύριο τη θητεία κατά τρεις μήνες» έλεγε ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σχεδιάζει την αναπλήρωση των κενών που θα δημιουργηθούν από τη μείωση του χρόνου θητείας των οπλιτών μέσω προσλήψεων. Για το λόγο αυτό ζητά από το υπουργείο Οικονομίας πρόσθετα κονδύλια για να χρηματοδοτηθεί η πρόσληψη περίπου 4.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (Επ.Οπ.) στο στρατό ξηράς και περίπου 4.000 ΟΒΑ (οπλίτες βραχείας ανακατάταξης) και ΕΦΥΕΣ (έφεδροι υψηλής ετοιμότητας).

Αύξηση αναβολών και κατάργηση της θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία

Η ανακοίνωση της πρόθεσης του Πενταγώνου να μειώσει την θητεία μόνο στον στρατό, έχει αυξήσει κατακόρυφα, λένε οι πληροφορίες τον αριθμό των Ελλήνων που ζητούν και λαμβάνουν αναβολή στράτευσης, προκειμένου να καταταγούν όταν θα έχει ανακοινωθεί η εφαρμογή του εννεαμήνου. Το υπουργείο Αμυνας δεν ανακοινώνει επίσημα στοιχεία, όμως η αιμορραγία είναι τόσο μεγάλη που ανάγκασε τον κ. Μεϊμαράκη να πάρει πρόσθετα μέτρα.

Η πρώτη κίνηση ήταν η ανακοίνωση της απόφασης να μην γίνουν μετατάξεις για τις σειρές κατάταξης του Φεβρουαρίου. Δηλαδή, στην πρώτη ΕΣΣΟ του 2009, τα λεγόμενα «βύσματα» που είχαν επιλεγεί να υπηρετήσουν στο στρατό, δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στο ναυτικό ή την αεροπορία. Η εξέλιξη αυτή τους δίνει δύο δυνατότητες. Να υπηρετήσουν κανονικά στο στρατό ή να ζητήσουν αναβολή στράτευσης. Για να περιορίσει τις –με γεωμετρική πρόοδο- αυξανόμενες αναβολές, ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποιεί ότι εξετάζεται ακόμη και η οριστική κατάργηση –άπαξ και διά παντός- όλων των μετατάξεων.

Επιπλέον, ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι σκέπτεται να καταργήσει την στρατιωτική θητεία στο ναυτικό και την αεροπορία από το 2011. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να πειθαναγκάσει τους νέους υπόχρεους στρατιωτικής θητείας να υπηρετήσουν τώρα στον στρατό, απειλώντας ότι εάν το καθυστερήσουν δεν θα μπορούν να πάρουν μετάταξη για το ναυτικό και την αεροπορία και ότι πάντως η θητεία στα σώματα αυτά σχεδιάζεται να καταργηθεί.

Πέραν της ορθότητας που έχει το μέτρο της κατάργησης της θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία (εάν υποθέσουμε ότι δεν πρόκειται για πυροτέχνημα), είναι προφανές ότι η συνεχώς αναβαλλόμενη μείωση της θητείας αποδεκατίζει τις ΕΣΣΟ του στρατού ξηράς. Κι αυτό διότι η προαναγγελθείσα μείωση οδηγεί τους στρατεύσιμους στην απόφαση να επιμηκύνουν τον χρόνο που λαμβάνουν αναβολή, μεταθέτοντας την κατάταξή τους για τον χρόνο που θα ισχύσει το εννεάμηνο.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας δεν είναι ένα από τα θέματα που ενδείκνυνται για πολιτική εκμετάλλευση, αφού οδηγεί στην πλήρη υποστελέχωση των μάχιμων μονάδων του στρατού κι ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν πρέπει να προαναγγέλονται και να αναβάλλονται μονίμως, αλλά να ανακοινώνονται και να εφαρμόζονται αιφνιδιαστικά.  

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr