Βρετανός χάκερ προσφεύγει κατά των ΗΠΑ
Βρετανός χάκερ που κατηγορείται για πειρατεία στα συστήματα πληροφορικής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA εξασφάλισε σήμερα το δικαίωμα να καταθέσει νέα προσφυγή κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Η τελευταία έφεση του 42χρονου άνεργου Γκάρι ΜακΚίνον, ο οποίος σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη είναι ο δράστης της μεγαλύτερης πειρατείας σε συστήματα πληροφορικής στην ιστορία, είχε απορριφθεί πέρυσι τον Ιούλιο από τη Βουλή των Λόρδων, την α
Βρετανός χάκερ που κατηγορείται για πειρατεία στα συστήματα πληροφορικής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA εξασφάλισε σήμερα το δικαίωμα να καταθέσει νέα προσφυγή κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Η τελευταία έφεση του 42χρονου άνεργου Γκάρι ΜακΚίνον, ο οποίος σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη είναι ο δράστης της μεγαλύτερης πειρατείας σε συστήματα πληροφορικής στην ιστορία, είχε απορριφθεί πέρυσι τον Ιούλιο από τη Βουλή των Λόρδων, την ανώτατη δικαστική αρχή της Βρετανίας.
Επίσης πέρυσι τον Αύγουστο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αποφανθεί ότι δεν αντιτίθεται στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Ωστόσο σήμερα το Ανώτερο Δικαστήριο (High Court) του Λονδίνου έκρινε ότι η υπόθεση του ΜακΚίνον, γνωστού στο διαδίκτυο με το ψευδώνυμο Σόλο, «αξίζει μια εξέταση σε βάθος» και του επέτρεψε να καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ, η οποία έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του τον περσινό Οκτώβριο.
Οι συνήγοροι του ΜακΚίνον δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι ο πελάτης τους υποφέρει από το σύνδρομο Άσπεργκερ(αυτιστική διαταραχή) και επιχειρηματολόγησαν ότι οποιαδήποτε απομάκρυνσή του από την οικογένειά του ενέχει τον κίνδυνο να τον οδηγήσει στην εμφάνιση ψύχωσης ή ακόμη να τον ωθήσει στην αυτοκτονία.
Οι δικηγόροι του κατέθεσαν επίσης αίτημα στην εισαγγελία για να δικαστεί ο πελάτης τους στη Βρετανία κι όχι στις ΗΠΑ. Η απόφαση της εισαγγελίας αναμένεται να γνωστοποιηθεί σε ένα μήνα. Η Σμιθ έχει δηλώσει ότι μέχρι τότε δεν θα γίνει η έκδοσή του.
«Είναι η σωστή απόφαση. Η υπόθεση αυτή έχει ξεκινήσει από το 2002 και τελικά έχουμε την πρώτη σωστή απόφαση», δήλωσε στο δικαστήριο η Κάρεν Τόντνερ, μία από τους συνηγόρους του ΜακΚίνον.
Ο βρετανός χάκερ δεν αρνήθηκε ποτέ ότι μπήκε στα προστατευμένα δίκτυα πολλών αμερικανικών θεσμών, αλλά είπε ότι μόνο κίνητρό του ήταν η περιέργεια -έψαχνε πληροφορίες για UFO - και ότι εξεπλάγη με την ευκολία με την οποία το έκανε.
Λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, ο Γκάρι ΜακΚίνον έθεσε εκτός λειτουργίας τους υπολογιστές της αμερικανικής ναυτικής βάσης του Ερλ, στο Νιού Τζέρσι, η οποία διαχειρίζεται τις προμήθειες σε πολεμοφόδια του στόλου στον Ατλαντικό, είχε δηλώσει δικαστής της Βουλής των Λόρδων τον περασμένο Ιούλιο. Ο ΜακΚίνον είχε επίσης σβήσει «κρίσιμα» δεδομένα προκαλώντας τη διακοπή της λειτουργίας για 24 ώρες περισσότερων από 2.000 υπολογιστών στην στρατιωτική ζώνη της Ουάσινγκτον.
Οι αμερικανικές αρχές υπολόγισαν το κόστος των ζημιών που προκάλεσε σε 700.000 δολάρια (580.000 ευρώ εκείνη την εποχή).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr