Διέξοδο στην εκλογολογία αναζητά η κυβέρνηση

Εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων για την οικονομική της πολιτική, το τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα και αναζωπύρωσης του Αγροτικού, η κυβέρνηση καταφεύγει στην εκλογολογία ανοίγοντας θέμα εκλογικού νόμου.  

Η «απόβαση» των αγροτών της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά και οι εικόνες σύγκρουσης με τα ΜΑΤ τείνουν να ακυρώσουν τα όποια οφέλη αποκόμισε την περασμένη εβδομάδα από τη διαχείριση του Αγροτικού. Η κυβέρνηση αναγκάστηκ

Εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων για την οικονομική της πολιτική, το τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα και αναζωπύρωσης του Αγροτικού, η κυβέρνηση καταφεύγει στην εκλογολογία ανοίγοντας θέμα εκλογικού νόμου.  

Η «απόβαση» των αγροτών της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά και οι εικόνες σύγκρουσης με τα ΜΑΤ τείνουν να ακυρώσουν τα όποια οφέλη αποκόμισε την περασμένη εβδομάδα από τη διαχείριση του Αγροτικού. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει δεκτά τα αιτήματα των αγροτών της Κρήτης και δέχτηκε την κριτική γιατί δεν το έκανε από την αρχή ώστε να αποφύγει την αντιπαράθεση. Η Ρηγίλλης προσπάθησε να απαξιώσει την κινητοποίηση των αγροτών, διαρρέοντας ότι είναι υποκινούμενη από το ΠΑΣΟΚ. Οι αγρότες πάντως είναι εξοργισμένοι από την αντιμετώπιση που τους επιφύλαξαν τα ΜΑΤ και κατηγορούν τον συμπατριώτη τους αναπληρωτή υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Σε ένα διαφορετικό πεδίο, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος θέλησε να δείξει ότι είναι ανοικτός σε διάλογο και τους ζήτησε τις προτάσεις τους. Είναι αμφίβολο όμως αν με τέτοιες κινήσεις μπορεί να εκτονωθεί η κατάσταση.

Παιχνίδια εντυπώσεων με τον εκλογικό νόμο

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει να θέτει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου προκαλώντας το ΠΑΣΟΚ. Τις θέσεις των κυρίων Προκόπη Παυλόπουλου και Λευτέρη Ζαγορίτη υιοθέτησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βαγγέλης Αντώναρος. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση ζητά από το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει ώστε να εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες, όπως προβλέπεται. Ο νόμος Παυλόπουλου πριμοδοτεί με περισσότερες έδρες και εξασφαλίζει αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα με μικρότερο ποσοστό ψήφων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ότι διαθέτει αυτοπεποίθηση ότι θα κερδίσει τις εκλογές και ότι δεν διστάζει να ζητήσει την εφαρμογή του νόμου που επιβαρύνει το δεύτερο κόμμα. «Αν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι θα κερδίσει, τότε γιατί δεν δέχεται έναν εκλογικό νόμο που θα του δώσει άνετη πλειοψηφία;» είναι το σοφιστικό ερώτημα που θέτουν τα κυβερνητικά στελέχη για να φέρουν σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση. Φυσικά το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συναινέσει στην εφαρμογή ενός νόμου που αρνήθηκε να ψηφίσει μόλις πριν από έναν χρόνο στη Βουλή. Αντί γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ ζητά άμεση προσφυγή στις κάλπες με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης πάντως προκαλούν και εσωκομματικές αντιδράσεις. Εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του κ. Σουφλιά στράφηκε εμμέσως ο βουλευτής κ. Θανάσης Γιαννόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις του Αγροτικού ευνοούν μόνο τους αγρότες της Θεσσαλίας, που είναι η πατρίδα των δύο υπουργών.

Πιο εκτεταμένη κριτική άσκησε ο βουλευτής κ. Μάκης Γιακουμάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση για τον εκλογικό νόμο λέγοντας ότι είναι εκλογική λογιστική και ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να πάει τώρα σε εκλογές, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τις χάσει. Κριτική όμως έκανε και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι περιορίζεται στη συνένωση Ταμείων. Καθώς πάντως οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ανάκαμψη της Ν.Δ., θεωρείται ότι στο προσεχές διάστημα θα ανοίξει νέος κύκλος εσωστρέφειας από τους απογοητευμένους βουλευτές του κόμματος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr