Στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα ο Ολι Ρεν

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, εκτιμά ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένεται πως η εντατική φάση των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ θα διεξαχθεί μεταξύ του ερχόμενου Απριλίου και του Φθινοπώρου.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Ολι Ρεν σημειώνει ότι έρχεται στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα για να υπογραμμίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες που άρχισαν τον Σεπτέμβριο για την εξεύρεση συ

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, εκτιμά ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένεται πως η εντατική φάση των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ θα διεξαχθεί μεταξύ του ερχόμενου Απριλίου και του Φθινοπώρου.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Ολι Ρεν σημειώνει ότι έρχεται στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα για να υπογραμμίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες που άρχισαν τον Σεπτέμβριο για την εξεύρεση συνολικής λύσης που θα επανενώνει το νησί.

Το σημαντικό, προσθέτει, είναι ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού επιβεβαίωσε ότι με την τουρκοκυπριακή πλευρά υπάρχουν διαφορές στις θέσεις αρχής στο περιουσιακό, τονίζοντας ότι το δικαίωμα επιστροφής και ανάκτησης της περιουσίας είναι για την ελληνοκυπριακή πλευρά θεμελιώδης αρχή.

Εμείς, είπε, δεν θεωρούμε ότι ο διζωνικός και δικοινοτικός χαρακτήρας της Ομοσπονδίας έρχεται σε σύγκρουση με την εφαρμογή των βασικών ατομικών ελευθεριών.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορούν να διασφαλιστούν η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα της λύσης και η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.

Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι οι απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογαν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου Ναμπούκο, δημιουργούν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως χώρας από την οποία θα περνά ο αγωγός.

Εάν, πρόσθεσε, πριν κατασκευαστεί ο αγωγός η Τουρκία εκβιάζει για πολιτικά οφέλη, φανταστείτε τι θα κάνει αύριο, όταν θα εξαρτώμεθα απ αυτήν.

Επεσήμανε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε ζημιά στη χώρα του με αυτή την προσέγγιση, αφού κατάφερε να κάνει ακόμα και τους φίλους της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσουν.

Για το κεφάλαιο της ενέργειας, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ο κύριος Κυπριανού είπε ότι η ίδια η Τουρκία προκαλεί τις επιπλοκές.

Πώς μπορούμε, τόνισε, να συναινέσουμε στο άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού, όταν η Τουρκία απειλεί και παρεμποδίζει την αξιοποίηση του τομέα της ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για το ζήτημα του υπό κυπριακή σημαία πλοίου, που βρίσκεται στη Λεμεσό και σύμφωνα με ισχυρισμούς μεταφέρει όπλα από το Ιράν για την Χαμάς ο κύριος Κυπριανού διευκρίνισε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αφορούν την προέλευση του πλοίου και όχι τον προορισμό του.

Δεν είναι η χώρα προορισμού το πρόβλημα, επεσήμανε, αλλά η χώρα προέλευσής του, αφού στο Ιράν έχουν επιβληθεί κάποιες απαγορεύσεις από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ερώτημα, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, είναι αν η συγκεκριμένη περίπτωση καλύπτεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και είναι αυτό για το οποίο περιμένουμε να δοθεί η διευκρίνιση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr