Χριστόφιας: Στην Άγκυρα το «κλειδί» του Κυπριακού
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο νέος πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Βασίλειος Παπαϊωάννου, υπογράμμισαν σήμερα ότι το «κλειδί» για τη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο Έλληνας πρέσβης επεσήμανε «όλοι γνωρίζουμε πως το κλειδί της λύσης του Κυπριακού παραμένει στην Τουρκία, από την οποία τα μηνύματα δεν είναι, μέχρι σήμερα, ενθαρρυντικά, παρότι γνωρίζει ότι η λύση του αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ομαλή
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο νέος πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Βασίλειος Παπαϊωάννου, υπογράμμισαν σήμερα ότι το «κλειδί» για τη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο Έλληνας πρέσβης επεσήμανε «όλοι γνωρίζουμε πως το κλειδί της λύσης του Κυπριακού παραμένει στην Τουρκία, από την οποία τα μηνύματα δεν είναι, μέχρι σήμερα, ενθαρρυντικά, παρότι γνωρίζει ότι η λύση του αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη των σχέσεων μας με αυτήν».
«Αναντίρρητα, το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα», επεσήμανε ο πρόεδρος Χριστόφιας και υπογράμμισε ότι η Τουρκία, ως κράτος, που επιθυμεί την πλήρη ένταξη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να σέβεται πάνω απ όλα τις αρχές και τις αξίες της, καθώς και το κοινοτικό κεκτημένο. «Η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δεν της δίνει όμως λευκή επιταγή. Αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει καλή θέληση, ωριμότητα και πνεύμα συνεργασίας, τηρώντας τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε καμία κίνηση καλής θέλησης. Αντίθετα, δρώντας εκβιαστικά φαίνεται ότι προσπαθεί να εκμαιεύσει και να κερδίσει ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Ο Έλληνας πρέσβης διαβεβαίωσε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού στο νησί, στο πλαίσιο μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος, παραμένει καίρια προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας, συνιστούν το θεμέλιο λίθο της πολιτικής μας στο Κυπριακό, τόνισε.
Επίσης, επεσήμανε ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τον νέο, καθοριστικό παράγοντα, την ειδοποιό διαφορά για το Κυπριακό σε σχέση με το παρελθόν. «Αποτελεί πραγματική εγγύηση της συνέχειας του κυπριακού κράτους και της διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας στην προσφώνηση του Έλληνα πρέσβη, επαναβεβαίωσε τη βαθιά εκτίμηση για τη διαχρονική και ανεκτίμητη προσφορά της Ελληνικής Κυβέρνησης καθώς και του ελληνικού λαού στον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.
«Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας, καθώς και οι κοινοί αγώνες και οράματα μας, αποτελούν την πυξίδα για τις μελλοντικές μάχες τις οποίες θα κληθούμε να δώσουμε μέσα σε ένα δύσκολο, αφιλόξενο και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, την πολιτική αστάθεια και την κοινωνική ανισότητα», επεσήμανε.
Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι «η Κύπρος δεν πρέπει να καταστεί όμηρος ούτε των αδιάλλακτων πολιτικών και μεθοδεύσεων, ούτε όμως και των εσωτερικών διεργασιών και πολιτικών ισορροπιών της Τουρκίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr