Λίγη άσκηση την ημέρα τον… διαβήτη κάνει πέρα

Λίγη αλλά έντονη άσκηση την ημέρα απομακρύνουν το ενδεχόμενο της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές. Mελέτη  που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο έδειξε ότι οι άνθρωποι που κάνουν έντονη άσκηση λίγα μόλις λεπτά την ημέρα εμφανίζουν το ίδιο μικρό ποσοστό κινδύνου για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 με εκείνους που ασκούνται με μέτρια ένταση μισή ώρα καθημερινά. Το σημαντικό αυτό εύρημα αποδίδεται από τους ειδικούς στον τρόπο που επιδρά η ολι

Λίγη αλλά έντονη άσκηση την ημέρα απομακρύνουν το ενδεχόμενο της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές. Mελέτη  που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο έδειξε ότι οι άνθρωποι που κάνουν έντονη άσκηση λίγα μόλις λεπτά την ημέρα εμφανίζουν το ίδιο μικρό ποσοστό κινδύνου για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 με εκείνους που ασκούνται με μέτρια ένταση μισή ώρα καθημερινά. Το σημαντικό αυτό εύρημα αποδίδεται από τους ειδικούς στον τρόπο που επιδρά η ολιγόλεπτη έντονη άσκηση στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.  

 «Πρόκειται για μια ανατροπή όσων γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Από τη μελέτη προκύπτει ότι είναι πιθανό όσοι ασκούνται μόλις 7,5 λεπτά την ημέρα να αποκομίζουν περισσότερα οφέλη για την υγεία τους», ανέφερε με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης στην επιστημονική επιθεώρηση «BMC Endocrine Disorders», ο επικεφαλής Δρ. Τζέιμς Τίμονς.  Οι επίσημες οδηγίες μέχρι πρότινος προς…  ναυτιλομμένους  ήταν να ακολουθείται πρόγραμμα άσκησης τουλάχιστον 30 λεπτών την ημέρα για πέντε μέρες την εβδομάδα.  

Προκειμένου να εξακριβώσουν την αποτελεσματικότητα της ολιγόλεπτης έντονης γυμναστικής, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 16 νεαρούς άνδρες που ακολουθούσαν καθιστική ζωή. Οι εθελοντές έκαναν 6 συνεδρίες σωματικής άσκησης με γρήγορο τρέξιμο σε ποδήλατο γυμναστικής. Έπειτα από δυο εβδομάδες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές κατάφεραν να βελτιώσουν την ικανότητα του οργανισμού τους να μεταβολίζει τη γλυκόζη. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των εθελοντών παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 12% έως και 37%, λίγα λεπτά αφότου οι συμμετέχοντες κατανάλωναν διάλυμα που περιείχε 75  γραμμάρια γλυκόζης. 

Με δεδομένες τις ισχυρές αυτές ενδείξεις για τον τρόπο δράσης της γυμναστικής στη διαδικασία μεταβολισμού της γλυκόζης,  οι ερευνητές συστήνουν πρόγραμμα ολιγόλεπτης έντονης σωματικής άσκησης, όπως πχ ποδήλατο ή ακόμη και ανεβαίνοντας σκάλες, κάθε ημέρα. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι η συμβουλή ισχύει για άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών που είναι υγιή αλλά δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση, και δεν αφορά τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη ή καρδιολογικά προβλήματα –καθώς οι τελευταίοι πρέπει να ασκούνται μόνο υπό την επίβλεψη του γιατρού τους.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr