Κυβέρνηση παλαιστινιακής εθνικής ενότητας

Ανατρέπεται το πολιτικό σκηνικό που ίσχυε μέχρι τώρα στη Μ. Ανατολή καθώς η Φατάχ και η Χαμάς έχουν ήδη συμφωνήσει κατ’ αρχήν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι το τέλος του Μαρτίου, που θα εκφράζει τους Παλαιστίνιους της Δυτ. Όχθης και της Γάζας.

Η εξέλιξη αυτή δίνει νέες προοπτικές στη Χίλαρι Κλίντον και στον Τζορτζ Μίτσελ που βρίσκονται στην περιοχή,  επειδή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα είναι παράγοντας α

Ανατρέπεται το πολιτικό σκηνικό που ίσχυε μέχρι τώρα στη Μ. Ανατολή καθώς η Φατάχ και η Χαμάς έχουν ήδη συμφωνήσει κατ’ αρχήν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι το τέλος του Μαρτίου, που θα εκφράζει τους Παλαιστίνιους της Δυτ. Όχθης και της Γάζας.

Η εξέλιξη αυτή δίνει νέες προοπτικές στη Χίλαρι Κλίντον και στον Τζορτζ Μίτσελ που βρίσκονται στην περιοχή,  επειδή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα είναι παράγοντας αξιοπιστίας στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Επίσης απελευθερώνονται οι δυναμικές για την ανασυγκρότηση της Γάζας καθώς τα κεφάλαια που θα διατεθούν από τις ΗΠΑ και τους άλλους δωρητές θα τύχουν της διαχείρησης μιας κοινής Παλαιστινιακής ηγεσίας.

Οι λεπτομέρειες της ενότητας δεν έχουν καθοριστεί και προς την κατεύθυνση αυτή θα παιχτούν πολλές ισορροπίες, αλλά όλα δείχνουν ότι θα αναβιώσει το PLO, θα δημιουργηθεί νέο κοινοβούλιο και θα ανασυγκροτηθούν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας.

Οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τη Φατάχ και τη Χαμάς θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν από 5 τουλάχιστον συντονιστικές επιτροπές, οι οποίες θα εργαστούν ξεπερνώντας το χάσμα και τη δυσπιστία.

Οι προτάσεις συνέβησαν κατά τις συνομιλίες του Καίρου και έχουν την υποστήριξη ακόμη και των διαιρημένων αραβικών πολιτικών αντιλήψεων, Συρίας-Αιγύπτου και Σ. Αραβίας-Κατάρ, ενώ η τελική συμφωνία θα ανακοινωθεί πριν από την Αραβική  Σύνοδο της Ντόχα στα τέλη Μαρτίου.

Είναι σαφές ότι οι προτάσεις του Καίρου περιλαμβάνουν τις νέες θέσεις της αμερικανικής πολιτικής για το Μεσανατολικό, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα διαφοροποιείται από τη γραμμή Μπους που απομόνωνε τελείως την «τρομοκρατική» Χαμάς.

Μέχρι τη Σύνοδο της Ντόχα θα υπάρξουν και εξελίξεις που θα αφορούν στη νέα πολιτική των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν με το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία.

Οι μεσολαβητικές συνομιλίες της Αιγύπτου συμπεριλαμβάνουν 12 παλαιστινιακές παρατάξεις και άρχισαν μετά το 18μηνο σχίσμα που υπήρχε ανάμεσα σε Γάζα και Δυτ. Όχθη.

Απομένει να αποδειχθεί το είδος της συμφωνίας Παλαιστινίων-Ισραήλ λόγω του μίσους που υπάρχει προς τη Χαμάς η οποία ελέγχει πολιτικά τη Γάζα από τον Ιούνιο 2007.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Χαμάς επιχείρησε πολλές φορές να δώσει ένα τέλος στην πολύμηνη αιχμαλωσία του Ισραηλινού δεκανέα Γκιλάτ Σαλίτ με «ενδιάμεσο» τον ειρηνιστή Γκέρσον Μπασκίν και κάποιο μέλος της οικογένειας του πρωθυπουργού Όλμερτ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε το ανεπίσημο «κανάλι» αρνούμενος να διαπραγματευτεί με την «τρομοκρατική» Χαμάς, παρά τις αφόρητες πιέσεις του πατέρα του Ισραηλινού, Νοάμ Σαλίτ, που έχει κινητοποιήσει την κοινή γνώμη και τις διεθνείς οργανώσεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr