Τρίκαλα: Ερημώνουν από μαθητές οι ορεινές περιοχές

Ερημώνουν από μαθητές οι ορεινές περιοχές του νομού Τρικάλων, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων για το μαθητικό δυναμικό των περιοχών αυτών.

Η σχετική μελέτη, ως πηγές για την οποία χρησιμοποιήθηκαν τα αρχεία των δημοτικών σχολείων του νομού Τρικάλων, τα αρχεία της Διεύθυνσης και των Γραφείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, αναφέρει ότι, στους δήμους των ορεινών περιοχών του νομού καταγράφεται η μεγαλύτερη πτ

Ερημώνουν από μαθητές οι ορεινές περιοχές του νομού Τρικάλων, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων για το μαθητικό δυναμικό των περιοχών αυτών.

Η σχετική μελέτη, ως πηγές για την οποία χρησιμοποιήθηκαν τα αρχεία των δημοτικών σχολείων του νομού Τρικάλων, τα αρχεία της Διεύθυνσης και των Γραφείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, αναφέρει ότι, στους δήμους των ορεινών περιοχών του νομού καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό των μαθητών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι συνολικά, ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία και των τριών ορεινών περιοχών, Πύλης, Καλαμπάκας και Κονισκού μειώθηκε σε μια δεκαετία, από το 1996 έως και το 2006 από 782 σε 338 μαθητές (ποσοστό 56,78%).

Πρόκειται για μια εξέλιξη, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, που καταδεικνύει πως η ορεινή περιοχή του νομού Τρικάλων αντιμετωπίζει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα.

Μικρότερη πτώση στον αριθμό των μαθητών τους -σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με την πτώση στα σχολεία των υπόλοιπων περιοχών- καταγράφεται στα σχολεία των αστικών κέντρων του νομού Τρικάλων.

Το γεγονός αυτό οφείλεται πιθανότατα, σύμφωνα με τη μελέτη, στην παραμονή του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες εκτιμάται πως πλήττονται από τη λεγόμενη εσωτερική μετανάστευση.

Σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς-παλιννοστούντες περιοχές, η έρευνα διαπιστώνει ότι ελάχιστοι φοιτούν σε σχολεία των ορεινών περιοχών, ενώ η πλειοψηφία συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών-παλιννοστούντων μαθητών στο νομό Τρικάλων την παραπάνω περίοδο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού πτώσης του συνολικού αριθμού των μαθητών, όπως σημειώνεται στη σχετική μελέτη. Συμπερασματικά τονίζεται ακόμα, πως μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των μαθητών παρουσιάστηκε στα σχολεία που βρίσκονται σε δημοτικά διαμερίσματα που δεν είναι έδρα δήμου και στα χωριά που δεν θεωρούνται «κεφαλοχώρια».

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης, σε συνδυασμό με τη μείωση του γενικού πληθυσμού στο νομό είναι τα βασικά αίτια για τη μεγάλη πτώση που παρατηρείται στον αριθμό των μαθητών στα σχολεία των ορεινών περιοχών των Τρικάλων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr