Χαράς ευαγγέλια για τα δάνεια σε φράγκο

Με μια κίνηση σοκ, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας επιχείρισε να επαναφέρει σε πιο ομαλά επίπεδα την συναλλαγματική ισορροπία μεταξύ του ευρώ και του ελβετικού φράγκου το οποίο είχε ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία αλλά και σημαντική επιβάρυνση σε όσους είχαν στεγαστικά δάνεια στο ελβετικό νόμισμα.

Η απόφαση της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του εύρο

Με μια κίνηση σοκ, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας επιχείρισε να επαναφέρει σε πιο ομαλά επίπεδα την συναλλαγματική ισορροπία μεταξύ του ευρώ και του ελβετικού φράγκου το οποίο είχε ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία αλλά και σημαντική επιβάρυνση σε όσους είχαν στεγαστικά δάνεια στο ελβετικό νόμισμα.

Η απόφαση της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του εύρους του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης στο 0-0,75% και η διαβεβαίωσή της πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της για να οδηγήσει το libor κοντά στο χαμηλότερο άκρο του νέου εύρους, δηλαδή κοντά στο 0,25%, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη ισχυρής «χαλάρωσης» των νομισματικών συνθηκών αφού η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται δραματικά και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αρνητικού πληθωρισμού.  

Η ελβετική εποπτική αρχή πιστεύει επίσης ότι απαιτείται άμεση δράση για να σταματήσει η περαιτέρω ενδυνάμωση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ που είχε οδηγήσει συναλλαγματική ισοτιμία στο 1,44 από 1,55 – 1,60 λίγους μήνες πριν την κρίση.  

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας μείωσης, η ισοτιμία φράγκου – ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,52 και αναμένεται να προσεγγίσει το 1,60 μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα. 

Η ενίσχυση του φράγκου όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες σε χιλιάδες κατόχους στεγαστικών δανείων σε ελβετικό νόμισμα, οι οποίοι εξ αιτίας της ενδυνάμωσης του νομίσματος είχαν βρεθεί «εγκλωβισμένοι» σε μια ιδιότυπη συναλλαγματική ομηρεία με τελικό αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του άληκτου κεφαλαίου των δανείων τους παρά το γεγονός οτι οι δόσεις καταβάλλονταν και το δάνειο αποπληρωνόταν κανονικά.   

Για παράδειγμα εάν κάποιος είχε πάρει ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 σε ελβετικό φράγκο με ισοτιμία την περίοδο λήψης του δανείου στο 1,60 κέρδιζε τουλάχιστον 100 ευρώ στη μηνιαία δόση του από τη διαφορά των επιτοκίων μεταξύ του χαμηλότερου ελβετικού από το υψηλότερο επιτόκιο του ευρώ.  

Με τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ (το euribor τριμήνου που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης για την πλειοψηφία των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου σε ευρώ έχει διαμορφωθεί στο 1,66%)  και την ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ στο 1,47 (όπως ήταν μέχρι χθες) η δόση του δανείου που τιμολογείται στο ελβετικό νόμισμα επιβαρύνεται κατά 70 - 100 περίπου ευρώ, διότι ο υπολογισμός της δόσης και η τιμολόγηση γίνεται σε ελβετικό φράγκο, η πληρωμή όμως γίνεται σε ευρώ και ο δανειολήπτης χάνει κατά τη στιγμή της μετατροπής του νομίσματος για την πληρωμή της δόσης.  

Η χθεσινή μείωση των ελβετικών επιτοκίων καθιστά τώρα ακόμη πιο ελκυστικά τα δάνεια σε φράγκο με τα επιτόκιά τους τα οποία, λόγω της περαιτέρω μείωσης του libor, διευρύνουν και πάλι τη διαφορά από τα επιτόκια των δανείων σε ευρώ.  

Συγκεκριμένα, τα δάνεια σε ευρώ που τιμολογούνται με βάση το euribor τριμήνου έχουν επιτόκια που κυμαίνονται γύρω στο 3,70%- 4% (π.χ. euribor 1,66% +spread 2%-2,50%+ 0,12% Ν.128), ενώ το επιτόκιο των δανείων σε ελβετικό κινείται γύρω στο 2,55% - 3% (libor τριμήνου 0,45% + spread 2%-2,50% + 0,12 Ν. 128) Η αναμενόμενη περαιτέρω υποχώρηση του libor θα διαμορφώσει τα επιτόκια του ελβετικού στο 2,25% - 2,50%.  

Η διαφορά αυτή εξηγεί άλλωστε και το γεγονός οτι οι έστω και περιορισμένες νέες αιτήσεις στεγαστικών δανείων στη μεγάλη πλειοψηφία τους –άνω του 60%- είναι για δανεισμό σε ελβετικό νόμισμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr