Σε έξαρση οι ιώσεις στον παιδικό πληθυσμό

Την… τιμητική τους έχουν αυτήν την περίοδο οι ιώσεις του αναπνευστικού, ταλαιπωρώντας μικρούς -στους οποίους μεταδίδονται με… ταχύτητα φωτός λόγω του συγχρωτισμού στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία-  αλλά και μεγάλους –είναι αυτοί που καλούνται να αντιμετωπίσουν, να απαλύνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα των μικρών ασθενών.

Οι ειδικοί θεωρούν μεν φυσιολογικό τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά εφιστούν την προσοχή των γονιών στην περίπτωση εμφάνισης ίωσης, ιδίως σε ό

Την… τιμητική τους έχουν αυτήν την περίοδο οι ιώσεις του αναπνευστικού, ταλαιπωρώντας μικρούς -στους οποίους μεταδίδονται με… ταχύτητα φωτός λόγω του συγχρωτισμού στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία-  αλλά και μεγάλους –είναι αυτοί που καλούνται να αντιμετωπίσουν, να απαλύνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα των μικρών ασθενών.

Οι ειδικοί θεωρούν μεν φυσιολογικό τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά εφιστούν την προσοχή των γονιών στην περίπτωση εμφάνισης ίωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την πορεία της, καθώς επιπλοκές όπως η  πνευμονία και οι ωτίτιδες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Σε έξαρση είναι και η γρίπη, αλλά σαφώς πιο ήπια σε σύγκριση με πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση, η έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού αναμένεται να διαρκέσει ακόμη τρεις εβδομάδες, και οι επιστήμονες περιμένουν να διαφανεί η υποχώρηση από το τέλος Μαρτίου.

Με υψηλό πυρετό και έντονο, επίμονο βήχα φτάνουν ολοένα περισσότερα παιδιά τις τελευταίες ημέρες στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων προσέρχονται περισσότερα από 500 παιδιά. Επτά στα δέκα έχουν προσβληθεί  από την αναπνευστική λοίμωξη που ενδημεί αυτή την εποχή και τρία στα δέκα από τον ιό της γρίπης.

«Η γρίπη φέτος μας… επισκέφθηκε αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι και η περίοδος νοσηρότητας για αυτήν αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου. Ευτυχώς, ο συγκεκριμένος ιός της γρίπης είναι ήπιας μορφής και ελάχιστα από τα παιδιά που έχουν προσβληθεί, έχουν εμφανίσει κάποια επιπλοκή», αναφέρει  ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας. Απεναντίας, ο καθηγητής εκφράζει την ανησυχία του για τις φαινομενικά «αθώες» ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος αυτής της περιόδου. Κι αυτό διότι όπως εξηγεί, προκαλούν επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, κ.λπ. εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Η αναπνευστική ίωση που ανησυχεί τους ειδικούς εμφανίζεται με υψηλό πυρετό (39-40) που διαρκεί 5 ή 6 μέρες και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με τη λήψη αντιπυρετικών. Επίσης, προκαλεί έντονο ρίγος και βήχα. Για την αντιμετώπιση της οι γιατροί συνήθως χορηγούν αντιπυρετικά, ενώ η αντιβίωση απορρίπτεται κατηγορηματικά. Ειδικά σε ό,τι αφορά το σύμπτωμα του βήχα, οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν ο βήχας εξελίσσεται και δεν υποχωρεί, τότε επιβάλλεται το παιδί να εξεταστεί από γιατρό για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι υψηλός πυρετός (39-40) που επιμένει για δύο με τρεις ημέρες, πόνος στα κόκαλα και τις αρθρώσεις, υποχώρηση των συμπτωμάτων για μερικά 24ωρα και μετά δυναμική επανεμφάνιση του πυρετού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης της τρέχουσας χρονιάς εμφανίστηκε  με περίπου δύο μήνες καθυστέρησης: κατεγράφη στις 20 Ιανουαρίου αντί στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως συνήθως. Έως τις 22 Φεβρουαρίου το ΚΕΕΛΠΝΟ  είχε επιβεβαιώσει συνολικά 218 κρούσματα γρίπης περιστατικά σε ενήλικες και παιδιά, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τα αντίστοιχα κρούσματα της περασμένης χρονιάς.

Η διατροφή σύμμαχος στην πρόληψη των ιώσεων

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο εμβολιασμός έναντι του μικροβίου της γρίπης ενδεχομένως να είναι το πιο ισχυρό μέτρο προάσπισης ιδιαιτέρως για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή άτομα που έχουν ευαισθησία στις λοιμώξεις, λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Παράλληλα, σημαντικό προληπτικό μέτρο θεωρούν ότι είναι η αποφυγή της συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με άτομα που έχουν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού (όσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί, διότι τα παιδιά επιδίδονται κυρίως στον… συγχρωτισμό και την μετάδοση μικροβίων).

Ένας σημαντικός παράγοντας σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας φαίνεται ότι είναι και η διατροφή, επισημαίνει όμως ο κ. Χαράλαμπος Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πληθώρα επιστημονικών μελετών αποδεικνύουν ότι άτομα που εμφανίζουν ελλείψεις σε συγκεκριμένους διατροφικούς παράγοντες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από  λοιμώξεις. Κι αυτό με δεδομένο το γεγονός ότι τα συστατικά αυτά παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη θωράκιση και την ενίσχυση των αμυντικών μας μηχανισμών.

Ποια είναι τα «θαυματουργά» συστατικά των τροφών; Βιταμίνες C και Ε (βρίσκονται αντιστοίχως σε φρούτα και λαχανικά αφενός, αφετέρου στο ελαιόλαδο και τα παράγωγά του), φυλικό οξύ (καλές πηγές φυλικού οξέος είναι τα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα, το σπανάκι, το μπρόκολο, η μαγιά μπίρας, το συκώτι), ψευδάργυρος (θαλασσινά και ψάρια, συκώτι, κρέας και  πουλερικά, αυγό) και βιταμίνη B6 (βρίσκεται κυρίως στα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, την πατάτα, το σολομό και τη μπανάνα).

Απλές συμβουλές για την θωράκιση έναντι των ιώσεων και την ευρύτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος:

-Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

-Αυξήστε την κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών

-Προτιμάτε άπαχο κρέας (κοτόπουλο, πουλερικά) και σε κόκκινο κρέας κυρίως μοσχάρι και συκώτι

-Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής αλέσεως

-Αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών

-Προτιμάτε φυτικά έλαια για το φαγητό και το μαγείρεμα

-Πίνετε αρκετά υγρά με τη μορφή νερού, χυμών φρούτων και λαχανικών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr