Ψήφισμα για την επίλυση διαφορών Κροατίας-Σλοβενίας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε, με 548 ψήφους υπέρ και 40 κατά, ψήφισμα για την Κροατία, στο οποίο τονίζεται ότι η διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των συνοριακών διαφορών Κροατίας - Σλοβενίας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του υπενθυμίζει την άτυπη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 25 Αυγούστου του 2007 από τους πρωθυπουργούς της Κροατίας και της Σλοβενίας για την παραπομπή του συνοριακού ζητήματος σε διεθνές όργανο, χαιρετί
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε, με 548 ψήφους υπέρ και 40 κατά, ψήφισμα για την Κροατία, στο οποίο τονίζεται ότι η διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των συνοριακών διαφορών Κροατίας - Σλοβενίας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του υπενθυμίζει την άτυπη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 25 Αυγούστου του 2007 από τους πρωθυπουργούς της Κροατίας και της Σλοβενίας για την παραπομπή του συνοριακού ζητήματος σε διεθνές όργανο, χαιρετίζει την ετοιμότητα της Κροατίας και της Σλοβενίας να αποδεχθούν την πρόταση για διαμεσολάβηση που υπεβλήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λαμβάνει υπόψη ότι η διαμεσολάβηση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και συνεπώς προσδοκά ταχεία πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας.
Το συγκεκριμένο άρθρο τροποποιήθηκε σημαντικά σε σχέση με την πρόταση ψηφίσματος, η οποία είχε εγκριθεί στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Ιανουαρίου, προτού ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, κ. Όλι Ρεν υποβάλει πρόταση για τον ορισμό επιτροπής διαμεσολαβητών με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας, κ. Μάρτι Αχτισάαρι, για να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης της διαμάχης.
Τότε η επιτροπή είχε αποδεχθεί το κείμενο του Γερμανού ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών, Μπερντ Πόσελτ, στο οποίο αναφερόταν ότι «χαιρετίζεται η άτυπη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 25 Αυγούστου 2007 από τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας και της Κροατίας για την παραπομπή των συνοριακών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ζητείται από τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τη συμφωνία».
Η τελική εκδοχή διαφέρει από την προηγούμενη στο ότι δε γίνεται αναφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά σε διεθνές όργανο και στο ψήφισμα δεν υπάρχει αναφορά σε δικαστική πρακτική, παρά μόνο η επισήμανση ότι η διαμεσολάβηση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.
Στη διάρκεια διαβουλεύσεων απορρίφθηκε η πρόταση να συμπεριληφθεί στο κείμενο ψηφίσματος η διατύπωση ότι η διαμεσολάβηση πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αμεροληψίας.
Το αίτημα Σλοβένων ευρωβουλευτών να συμπεριληφθεί στο τέλος του ψηφίσματος η διατύπωση «με σεβασμό στα συμφέροντα των δύο πλευρών» επίσης απορρίφθηκε.
Στο ψήφισμα εκφράζεται η πεποίθηση ότι «ο στόχος της ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2009, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί να επιτευχθεί, υπό τον όρο η κυβέρνηση της Κροατίας να εντείνει τις προσπάθειες για την επίλυση ορισμένων λεπτών ζητημάτων, που σχετίζονται με την ενταξιακή διαδικασία, συμπεριλαμβανόμενης της μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και να εκπληρώσει τους στόχους στους τομείς αυτούς και εφόσον το Συμβούλιο θα επιθυμεί να ανοίξει όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια χωρίς καθυστέρηση».
Οι επτά Σλοβένοι ευρωβουλευτές διχάστηκαν κατά την ψηφοφορία. Τέσσερις ευρωβουλευτές από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ψήφισαν κατά, επειδή δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή τους να συμπεριληφθεί διατύπωση στο ψήφισμα. Δύο Σλοβένοι ευρωβουλευτές από την ομάδα των Φιλελεύθερων ψήφισαν υπέρ και ένας ευρωβουλευτής δεν ψήφισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr