Η γονιδιακή θεραπεία στην υπηρεσία του ντόπινγκ
Την ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει στον παγκόσμιο αθλητισμό η εφαρμογή του γονιδιακού ντόπινγκ, καθώς αυτό δεν θα είναι ανιχνεύσιμο στους αθλητές, εκφράζει ο Βρετανός καθηγητής Graig Sharp, ο οποίος επισκέφθηκε τα Τρίκαλα, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΤΕΦΑΑ, επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής Εργοφυσιολογίας, Γιάννης Κουτεντάκης.
Έχοντας ήδη διαβεί το «κατώφλι» των 80 του χρόνων, ο Βρετανός καθηγητής, με μακρά καριέρα στα πανεπ
Την ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει στον παγκόσμιο αθλητισμό η εφαρμογή του γονιδιακού ντόπινγκ, καθώς αυτό δεν θα είναι ανιχνεύσιμο στους αθλητές, εκφράζει ο Βρετανός καθηγητής Graig Sharp, ο οποίος επισκέφθηκε τα Τρίκαλα, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΤΕΦΑΑ, επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής Εργοφυσιολογίας, Γιάννης Κουτεντάκης.
Έχοντας ήδη διαβεί το «κατώφλι» των 80 του χρόνων, ο Βρετανός καθηγητής, με μακρά καριέρα στα πανεπιστήμια της Γλασκόβης, του Μπέρμιγχαμ και του Μπρουνέλ, στον τομέα της ανθρώπινης φυσιολογίας, θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς παγκοσμίως στο ντόπινγκ και έχει διατελέσει υπεύθυνος σε ντόπινγκ κοντρόλ σε πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα.
Τι είναι, όμως, η γονιδιακή ιατρική θεραπεία και ποια η μέχρι τώρα εφαρμογή της; Η γονιδιακή θεραπεία αφορά την «επιδιόρθωση» ενός λάθους γονιδίου, που προκαλεί σε ανθρώπους και ζώα διάφορες γενετικές ασθένειες. Οι γιατροί, εξήγησε ο Βρετανός καθηγητής, ανακάλυψαν μεθόδους για να διορθωθεί αυτό το λάθος, κατασκευάζοντας τεχνητό γονίδιο, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί απλά, με μια ένεση.
Πώς σχετίζεται, όμως, η γονιδιακή θεραπεία με τον αθλητισμό; Την απάντηση έδωσε και πάλι ο κ. Graig Sharp, επισημαίνοντας ότι πολλοί παράγοντες της φυσικής κατάστασης εξαρτώνται από τα γονίδια (σ.σ. υπάρχουν περισσότερα από 200 γονίδια άμεσα σχετιζόμενα με τον αθλητισμό και την αθλητική απόδοση).
Για παράδειγμα, υπάρχει ένα γονίδιο το οποίο αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, τα οποία, ως γνωστό, μεταφέρουν οξυγόνο και βοηθούν τα αγωνίσματα αντοχής, όπως είναι ο μαραθώνιος και η κωπηλασία, ενώ υπάρχουν και γονίδια που αυξάνουν τη δύναμη και την εκρηκτικότητα.
«Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι επιστήμονες, όπως και όλα τα προηγούμενα, οπότε δουλεύοντας και με τα δύο ταυτόχρονα, οδηγούμαστε στη δημιουργία τεχνητών γονιδίων για διάφορες παραμέτρους της φυσικής κατάστασης, όπως είναι για παράδειγμα η ευλυγισία», σημείωσε ο Βρετανός καθηγητής.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, τίποτα από αυτά δεν εφαρμόστηκε ακόμα στους ανθρώπους, αλλά πειραματικά σε ζώα, όπως για παράδειγμα τα γονίδια δύναμης που έχουν αναπτυχθεί σε ποντίκια, τα οποία ονομάζονται και ποντίκια…Σβαρτσενέγκερ, αλλά και τα γονίδια αίματος, που έχουν αναπτυχθεί σε πίθηκους, αυξάνοντας κατά 20% τα ερυθρά αιμοσφαίρια!
Σε ό,τι αφορά την πειραματική εφαρμογή αυτών σε άνθρωπο, ο κ. Graig Sharp υποστηρίζει πως τίποτα δεν πρόκειται για γίνει, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια, επειδή προς το παρόν είναι επικίνδυνο να τα εφαρμόσεις στον άνθρωπο, καθώς στις περιπτώσεις γονιδιακής ιατρικής που εφαρμόσθηκαν αυτές οι μέθοδοι, είτε πέθαναν είτε εμφάνισαν καρκίνο οι ασθενείς.
«Είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για μια τέτοια εφαρμογή», τόνισε ο Βρετανός επιστήμονας, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ είναι εναντίον σε τέτοιες πρακτικές και μεθόδους, ενώ οι υπεύθυνοι γνωρίζουν ότι εάν και όταν αυτή η τεχνική εφαρμοστεί, θα είναι δύσκολο να την ανιχνεύσουν. Κι αυτό, διότι το γονίδιο είναι μέσα στον αθλητή!
Για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του αθλητισμού, ο Βρετανός καθηγητής κάθε άλλο παρά…ρομαντικός είναι, αφού, όπως είπε, δουλεύοντας στο χώρο του αθλητισμού, σε υψηλό επίπεδο, για περισσότερο από 50 χρόνια, ως υπεύθυνος ντόπινγκ κοντρόλ σε πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα, έχει διαπιστώσει ότι οι αθλητές είναι ικανοί να πάρουν οτιδήποτε για να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr