Δύο εκατομμύρια Ελληνες ταλαιπωρούνται από αϋπνία

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ελληνες στερούνται την πιο φυσιολογική διαδικασία αναζωογόνησης του οργανισμού τους, την πιο απαραίτητη «κούρα» για τη σωματική και διανοητική υγεία τους: τον ύπνο. Κι ενώ οι επιπτώσεις είναι σοβαρές, καθώς η αϋπνία «πλήττει» από το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα μέχρι την πνευματική διαύγεια και την κοινωνική συμπεριφορά, ελάχιστοι είναι οι πάσχοντες από αϋπνία που αναζητούν λύση στο

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ελληνες στερούνται την πιο φυσιολογική διαδικασία αναζωογόνησης του οργανισμού τους, την πιο απαραίτητη «κούρα» για τη σωματική και διανοητική υγεία τους: τον ύπνο. Κι ενώ οι επιπτώσεις είναι σοβαρές, καθώς η αϋπνία «πλήττει» από το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα μέχρι την πνευματική διαύγεια και την κοινωνική συμπεριφορά, ελάχιστοι είναι οι πάσχοντες από αϋπνία που αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους. Οπως κατέδειξε πρόσφατη διεθνή μελέτη, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, με συντονιστή τον καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Κωνσταντίνο Σολδάτο, το 68% των Ελλήνων που πάσχουν από αϋπνία δεν έχει απευθυνθεί ποτέ σε γιατρό για το πρόβλημά του.

Την ίδια στιγμή, στη συντριπτική πλειονότητά τους (το 82%) οι πάσχοντες αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εργασία τους και στη καθημερινότητά τους. Είναι ενδεικτικό ότι ένας στους δέκα αναφέρει ότι εξαιτίας της έλλειψης ύπνου έχει αποκοιμηθεί οδηγώντας! Επίσης, αναφέρουν ότι τους προδίδει η μνήμη τους, ότι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και ακόμη ότι δεν έχουν τη διάθεση (ούτε σωματική ούτε ψυχολογική) να λάβουν μέρος σε αγαπημένες τους δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο τους. Μάλιστα, επτά στους δέκα άυπνους Ελληνες δηλώνουν πως νιώθουν ένταση, είναι ευερέθιστοι και τους βαραίνει ένα καταθλιπτικό συναίσθημα. Σε ό,τι αφορά το φύλο, φαίνεται ότι η αϋπνία προτιμά τις γυναίκες, τους εργαζόμενους που απασχολούνται με βάρδιες και τους ηλικιωμένους (ένας στους δύο ηλικιωμένους άνω των 65 ετών πάσχει από αϋπνία).

Οι επιπτώσεις της αϋπνίας

Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ότι ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ επίσης παρουσιάζουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Πέραν αυτού, φαίνεται ότι η αϋπνία συνδέεται στενά με ψυχικές νόσους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία για περισσότερο από έναν χρόνο έχουν 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με τους μη πάσχοντες, ενώ όταν η αϋπνία αντιμετωπίζεται έγκαιρα, η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης είναι ίδια με αυτή που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.

Διάγνωση της αϋπνίας

Οι ειδικοί έχουν προσδιορίσει μια σειρά κριτηρίων με τα οποία διαγιγνώσκεται η χρόνια αϋπνία. Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:

  • Δυσκολία ενός ατόμου να αποκοιμηθεί ή να διατηρήσει συνεχόμενα τον ύπνο του και κακή ποιότητα ύπνου
  • Η διαταραχή να συμβαίνει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα
  • Η μη ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα του ύπνου να προκαλεί έντονη κόπωση ή να επηρεάζει την ημερήσια λειτουργικότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, έχει θεσπίσει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Υπνου, στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης τόσο του κοινού όσο και των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας για τη σημασία του επαρκούς σε ποσότητα και ποιότητα ύπνου. Στη χώρα μας υπάρχουν τα εξής κέντρα αντιμετώπισης των διαταραχών του ύπνου, τα οποία μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στους πάσχοντες από αϋπνία:

  • Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Αθήνα), Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, τηλ.: 210 7289324
  • Νοσοκομείο «Σωτηρία» (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, τηλ.: 210 7710012
  • Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας, τηλ.: 210 7236743
  • Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (Αθήνα), τηλ.: 210 8043203
  • Ευγενίδειο Νοσοκομείο (Αθήνα), τηλ.: 210 7236743
  • Νοσοκομείο Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη), τηλ.: 2310 358278
  • Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» (Θεσσαλονίκη), τηλ.: 2310 493500
  • Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης (Ηράκλειο), τηλ.: 2810 394824

Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας (Λάρισα), τηλ.: 2410 301193

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr