ΣΑΤΕ: Μειωμένα κατά 26,8% τα τεχνικά έργα που δημοπρατήθηκαν πέρσι

Λιγότερα τεχνικά έργα και περισσότερες τραπεζικές υποχρεώσεις που έχουν χτυπήσει «κόκκινο», εμφανίζει ο κλάδος των κατασκευών την τελευταία τριετία, επαληθεύοντας την ζοφερή εικόνα που περιγράφουν στελέχη των τεχνικών εταιρειών και θεσμικοί φορείς.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), η διαρκής συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποτυπώθηκε και στο πλήθος των έργων που προκη

Λιγότερα τεχνικά έργα και περισσότερες τραπεζικές υποχρεώσεις που έχουν χτυπήσει «κόκκινο», εμφανίζει ο κλάδος των κατασκευών την τελευταία τριετία, επαληθεύοντας την ζοφερή εικόνα που περιγράφουν στελέχη των τεχνικών εταιρειών και θεσμικοί φορείς.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), η διαρκής συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποτυπώθηκε και στο πλήθος των έργων που προκηρύχθηκαν την τελευταία τριετία.

Το 2006 δημοπρατήθηκαν στη χώρα μας 14.389 μικρά και μεγάλα έργα, το 2007 περιορίστηκαν στα 9.209 και το 2008 στα 10.539, εμφανίζοντας μείωση κατά 26,8%.

Ο δραστικός περιορισμός των έργων σε συνδυασμό με την καθυστέρηση πληρωμών σε εκτελεσθέντα έργα αλλά και τους επαχθείς όρους δανεισμού που υιοθετούν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για τον κλάδο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των ισολογισμών των επιχειρήσεων –μελών του ΣΑΤΕ κατά μέσο όρο το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων για τις εταιρείες από 3ης έως και 7ης τάξης αυξήθηκαν από 3.254.392 ευρώ το 2005, σε 4.449.027 ευρώ το 2007. Εξέλιξη που εκτιμάτε ότι συνεχίστηκε με δυσμενέστερα δεδομένα το 2008.

Μιλώντας στην  Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ που πραγματοποιήθηκε χθες, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Βλάχος υπογράμμισε ότι «η πλειοψηφία των κατασκευαστικών επιχειρήσεων,  χειμάζει επικίνδυνα και είναι αυτή που βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση, με άμεσο κίνδυνο, για τους περισσότερους, την οικονομική κατάρρευση, που θα οδηγήσει τα πράγματα σε διόγκωση της ανεργίας σε ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο».

Ο κ. Βλάχος υποστήριξε ότι η διαχρονική εξέλιξη του ΠΔΕ, όπως παρατίθεται στον τελευταίο προϋπολογισμό, καταδεικνύει ότι η αποτίμησή του στο 3,4% του ΑΕΠ για το 2009, δεν είναι απλώς μικρότερη των τελευταίων ετών, αλλά, όπως έχει επισημάνει εδώ και καιρό ο ΣΑΤΕ, μας γυρίζει πίσω στο 1996!

Αναγκαία χαρακτηρίζεται τέλος η αναθεώρηση του τρόπου ανάθεσης των έργων, καθώς και η αύξηση του αριθμού τους, με πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Αλλά για να συμβεί αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τα μέλη του ΣΑΤΕ θα πρέπει τα υπουργεία – κυρίως το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΟΙΟ – να «μιλούν κοινή γλώσσα» κάτι που δεν συμβαίνει ως τώρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr