Λονδίνο: Ιός προσέβαλε πελάτες γνωστού εστιατορίου

Τα συμπτώματα διάρροιας και εμετού που παρουσίασαν πρόσφατα περίπου 400 πελάτες του φημισμένου βρετανικού εστιατορίου Fat Duck στο Μπρέι του Μπερκσάιρ, οφείλονται πιθανότατα σε έναν άκρως μολυσματικό νοροϊό και όχι σε τροφική δηλητηρίαση, δήλωσε σήμερα ο ιδιοκτήτης του.

Ο Ιστον Μπλούμενταλ, ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο, δήλωσε ότι εξετάσεις που έγιναν στο προσωπικό και πελάτες έδειξαν ότι η μόλυνση είναι η μοναδική αιτία των συμπτωμάτων που εκδήλωσαν οι πελάτες.

Τα συμπτώματα διάρροιας και εμετού που παρουσίασαν πρόσφατα περίπου 400 πελάτες του φημισμένου βρετανικού εστιατορίου Fat Duck στο Μπρέι του Μπερκσάιρ, οφείλονται πιθανότατα σε έναν άκρως μολυσματικό νοροϊό και όχι σε τροφική δηλητηρίαση, δήλωσε σήμερα ο ιδιοκτήτης του.

Ο Ιστον Μπλούμενταλ, ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο, δήλωσε ότι εξετάσεις που έγιναν στο προσωπικό και πελάτες έδειξαν ότι η μόλυνση είναι η μοναδική αιτία των συμπτωμάτων που εκδήλωσαν οι πελάτες.

Το εστιατόριο, το οποίο έχει βραβευτεί με τρία αστέρια Μισλέν, υποχρεώθηκε να κλείσει στις 24 Φεβρουαρίου όταν πελάτες του παρουσίασαν διάρροια και εμετούς. Το εστιατόριο άνοιξε και πάλι δυο εβδομάδες αργότερα μετά την άδεια που έδωσαν οι υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με τον Μπλούμενταλ, 200 εξετάσεις που έγιναν σε μέλη του προσωπικού και πελάτες για τροφική δηλητηρίαση ήταν αρνητικές, ενώ δεν διαπιστώθηκαν ελλείψεις στην τήρηση των κανόνων υγιεινής.

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, το γνωρίζουμε αυτό. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τρία μέλη του προσωπικού και πέντε πελάτες βρέθηκαν θετικοί σε κάτι που ονομάζεται νοροϊός», δήλωσε ο Μπλούμενταλ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Hospitality στη διάρκεια ταξιδιού του στην Αυστραλία.

Ο ιδιαίτερα μολυσματικός αυτός ιός, συνήθης στη Βρετανία κατά τους χειμερινούς μήνες, προκαλεί ναυτία, εμετούς, διάρροια, πυρετό και μυϊκούς πόνους.

Η Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι έρευνες για τα αίτια της αδιαθεσίας των πελατών συνεχίζονται για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Το «Fat Duck» χρεώνει 130 λίρες (περίπου 170 ευρώ) το πλήρες μενού των 17 πιάτων. Η κουζίνα του ανήκει σε ένα νέο είδος που ονομάζεται «μοριακή γαστρονομία». Η φιλοσοφία των πιάτων βασίζεται στις χημικές συνθέσεις των συστατικών τους και στο αν αυτές ταιριάζουν μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χυλός σαλιγκαριών και το παγωτό με μπέικον και αυγά.

Υπολογίζεται ότι ακυρώθηκαν περίπου 800 κρατήσεις στο 40 θέσεων αυτό εστιατόριο που άνοιξε τις πύλες του το 1995, ωστόσο σύμφωνα με τον Μπλούμενταλ πολλοί ήταν οι πελάτες που επιθυμούσαν να το επισκεφθούν παρά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr