Νέα μέτρα μετά από έξι μήνες
Ανοικτό άφησε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με το πρόσχημα πάντα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. «Εμείς πιστεύουμε ότι με τις πολιτικές αυτές φτάνουμε τους στόχους μας αλλά θέλει διαρκή παρακολούθηση, διαρκή επικαιροποίηση και αν χρειαστεί βεβαίως να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε νέες ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στο προσεχές μέλλον. Π
Ανοικτό άφησε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με το πρόσχημα πάντα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. «Εμείς πιστεύουμε ότι με τις πολιτικές αυτές φτάνουμε τους στόχους μας αλλά θέλει διαρκή παρακολούθηση, διαρκή επικαιροποίηση και αν χρειαστεί βεβαίως να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε νέες ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στο προσεχές μέλλον. Πρόσθεσε ότι είναι μία εποχή που απαιτεί δύσκολες αποφάσεις και ότι «όποιος λέει ότι μπορεί να ξεπεραστεί με ευχολόγια λέει ανακρίβειες, ψεύδεται». Στο ίδιο πλαίσιο και ενώ η λήψη νέων μέτρων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2009 δήλωσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι η εκτίμηση για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ είναι κατά προσέγγιση σωστή για να προσθέσει όμως ότι «σε εποχή κρίσης δεν υπάρχει ασφάλεια προβλέψεων». Άλλωστε το περιθώριο που εξασφάλισε η κυβέρνηση από την Ευρωπαική Επιτροπή είναι έξι μήνες έτσι η λήψη νέων μέτρων τοποθετείται περίπου τον Οκτώβριο.
Αν και επανειλημμένα προσπάθησε να εμφανισθεί σοβαρός και υπεύθυνος και ότι δεν τον «ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και η πρόσκαιρη δημοτικότητα» δεν ξέφυγε από τις γνωστές του επικοινωνιακές υπεκφυγές. Έτσι στην ερώτηση ότι τα μέτρα που επέβαλλε υπονομεύουν την αξιοπιστία του αφού μόλις το Νοέμβριο είχε πει ότι δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος ο κ. Καραμανλής κατέφυγε στο παιχνίδι με τις λέξεις υποστηρίζοντας ότι «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν συνιστούν νέους φόρους αλλά έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται από τις έκτακτες συνθήκες».
Ο κ. Καραμανλής απέρριψε την φορολόγηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων παρά τα υπερκέρδη που παρουσίασαν το 2009 υποστηρίζοντας ότι είναι «λάθος πολιτική» και ότι η φορολόγηση θα είχε συνέπεια την μείωση της ρευστότητας στην αγορά. Πιστός στο νεοφιλελεύθερο δογματισμό του κάλυψε ακόμη και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που ξεκίνησε σε κεντρικό επίπεδο ο πρόεδρος των βιομηχάνων βορείου Ελλάδος κ. Κώστας Μυλωνάς. «Καταλαβαίνω ότι εν μέσω κρίσης αναζητούνται αναγκαίες λύσεις κατά περίπτωση. Ο κ. Καραμανλής διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει κοινοτικό σχέδιο για την διάσωση χωρών της ευρωζώνης που απειλούνται με πτώχευση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και τέτοιο σχέδιο είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους γίνεται με κανονικό τρόπο και ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι έχει καλυφθεί από τους πρώτους μήνες του χρόνου. Επίσης απέρριψε την πρόταση Μητστοτάκη για απογραφή της ελληνικής οικονομίας χωρίς όμως να αποδοκιμάσει τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ.
Ο κ. Καραμανλής απάντησε και σε ερωτήσεις για τα θέματα ασφάλειας του πολίτη. Κατ αρχήν παραδέχθηκε ότι τα συχνά επεισόδια επηρρεάζουν τον τουρισμό αλλά ισχυρίστηκε ότι η πολιτεία καταβάλλει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα και την αύξηση της τρομοκρατικής δράσης. Σε ερώτηση τέλος για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στην αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μέχρι τώρα το πρόβλημα είπε ότι «Δεν γίνεται καθημερινά να αποδίδουμε πολιτικές ευθύνες. Πρέπει να υπάρχει και χρόνος και δράση και να μπορεί να εκτιμηθεί συνολικά ένα έργο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr