Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Ο τρόπος που αποδίδεται δικαιοσύνη στη χώρα μας έρχεται ξανά στο προσκήνιο.  Η «διαπλοκή» εγκληματικότητας και πολι-τικής που έχει ως κοινό παρονομαστή τον αρχαϊσμό ενός τμήματος της κρητικής κοινωνίας βρίσκει στο πρόσωπο του νυν υπουργού αρμόδιου για τη δημόσια τάξη μια «παραστατική» εικονογράφηση.

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτοντας σήμερα την ιδιότητα του κ. Μαρκογιαννάκη ως συνηγόρου υπεράσπισης σε δύο υπο-θέσεις που συγκλόνισαν κατά το παρελθόν την Κρήτη και συνδέονται με το σήμε

Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Ο τρόπος που αποδίδεται δικαιοσύνη στη χώρα μας έρχεται ξανά στο προσκήνιο.  Η «διαπλοκή» εγκληματικότητας και πολι-τικής που έχει ως κοινό παρονομαστή τον αρχαϊσμό ενός τμήματος της κρητικής κοινωνίας βρίσκει στο πρόσωπο του νυν υπουργού αρμόδιου για τη δημόσια τάξη μια «παραστατική» εικονογράφηση.

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτοντας σήμερα την ιδιότητα του κ. Μαρκογιαννάκη ως συνηγόρου υπεράσπισης σε δύο υπο-θέσεις που συγκλόνισαν κατά το παρελθόν την Κρήτη και συνδέονται με το σήμερα θέτει ένα μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για την πλειοψηφία: πώς είναι δυνατόν ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει επιφορτιστεί με την αποστολή να καταστείλει την εγκληματικότητα να έχει παλαιότερα υπερασπιστεί εγκληματίες που είχαν διαπράξει στυγερά εγκλήματα; H παρουσία του στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα δημόσιας τάξης, δεν μοιάζει παράδοξη;

Το περίεργο με τον κ. Μαρκογιαννάκη κάτι που επιβαρύνει περαιτέρω τη θέση του ηθικά και πολιτικά είναι ότι την εποχή που υπερασπιζόταν, ως δικηγόρος, κοινούς εγκληματίες που για διάφορους λόγους είτε έπεφταν στα μαλακά είτε και αθωώνονταν σκανδαλωδώς (όπως ισχυρίστηκε η πολιτική αγωγή στις δίκες) ήταν ήδη ενεργός πολιτικός και βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, αυτή η διπλή ιδιότητά του, ως πολιτικού και δικηγόρου, του στερεί κάθε ελαφρυντικό, καθώς δεν λειτουργούσε ως απλός δικηγόρος, αλλά και ως πολιτικός με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία.

Μάλιστα, με κάποιους εκ των πελατών του που βαρύνονται -αποδεδειγμένα- με κατηγορίες για βαριά εγκλήματα είχε δημιουργήσει και κουμπαριές, εξασφαλίζοντας διά βίου ένα μέρος της εκλογικής του πελατείας.

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει σήμερα άγνωστες λεπτομέρειες δύο υποθέσεων που χειρίστηκε ως συνήγορος υπεράσπισης ο κ. Xρ. Μαρκογιαννάκης, οι οποίες ενισχύουν την καχυποψία εκείνων που πιστεύουν ότι υπάρχει μείζον ζήτημα απονομής δικαιοσύνης στη Μεγαλόνησο όπως καταγγέλλουν και πολλοί βουλευτές του νησιού επιβαρύνοντας ηθικά και πολιτικά τον υπουργό. Και μπορεί αυτές οι δικαστικές υποθέσεις,όπως και η πολιτική τους «διαπλοκή», να είναι κοινό μυστικό στην Κρήτη, στην ηπειρωτική Ελλάδα ωστόσο παραμένουν άγνωστες.

Πρόκειται για τις υποθέσεις του Ζαχαρία Λαγουδάκη και των αδερφών Μπονατάκη. Ο κουμπάρος και κομματάρχης Ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης (κομματάρχης, κουμπάροςκαι πελάτης και του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη) προτού δολοφονήσει αναίτια και στυγνά πέρυσι στο Pέθυμνο τον φοιτητή Αρχαιολογίας Μανώλη Χορευτάκη είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για άλλο έγκλημα.Ομως η ισόβια κάθειρξη από τον πρώτο φόνο με συνήγορο τον κ. Μαρκογιαννάκη μετατράπηκε στο Εφετείο σε είκοσι χρόνια, για να απελευθερωθεί προτού παρέλθει δεκαετία και να διαπράξει στη συνέχεια τη δολοφονία του άτυχου φοιτητή. Η αποφυλάκιση Λαγουδάκη, που έγινε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, βασίστηκε στις επιστολές δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων (βλέπε αναλυτικά σελ. 12) των Φυλακών Αλικαρνασσού, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτή γνωστού «γαλάζιου» αρχιφύλακα. Στις επιστολές η συμπεριφορά του Λαγουδάκη στις φυλακές περιγραφόταν ως υποδειγματική. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο δράστης είχε καταδικαστεί στις φυλακές για έξι βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, τα οποία αποκρύφτηκαν από το Συμβούλιο Εφετών. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη δολοφονία του φοιτητή Χορευτάκη και τον σάλο που προκλήθηκε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τιμωρήθηκαν με εξάμηνη παύση έπειτα από απόφαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης φοβούμενος το πολιτικό κόστος μετά τη δολοφονία του φοιτητή από τον κουμπάρο και πελάτη του, Ζαχαρία Λαγουδάκη, διαβεβαίωσε με επιστολή του τον πατέρα του θύματος ότι μετά την πρωτόδικη καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη -το 1998- δεν υπερασπίστηκε ποτέ ξανά τον Ζαχαρία Λαγουδάκη. Του έγραφε μάλιστα ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής, αν αποδειχτεί ότι τον υπερασπίστηκε σε άλλη υπόθεση μετά το 1998.

Κι όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», τον υπερασπίστηκε στις 29-3-1999 στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων για τα αδικήματα της οπλοχρησίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας, τα οποία είχε διαπράξει ο Λαγουδάκης κατά την εφηβική του ηλικία! Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή, να ψεύδεται σε έναν πατέρα που έχει χάσει με τρόπο παράλογο το παιδί του, τον καθιστά εκτεθειμένο ηθικά σε υπερθετικό βαθμό.

Μια βεντέτα, η σκανδαλώδης αθώωση και το νέο έγκλημα

Η υπόθεση των αδερφών Μπονατάκη είναι ακόμα πιο αινιγματική δικαστικά. Μολονότι εντάσσεται στον κύκλο αίματος μιας βεντέτας μεταξύ δύο οικογενειών, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την απονομή δικαιοσύνης σε αυτές τις υποθέσεις, όπου ο κ. Μαρκογιαννάκης ήταν συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων για φόνο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, όπως τα διηγούνται οι κάτοικοι της περιοχής:

Το 1986 ο Κωστής Κουκουλάς, διευθυντής του ΟΤΕ Κισσάμου Χανίων, δολοφονεί τον κτηνοτρόφο Γιώργο Μπονατάκη. Ο Κωστής Κουκουλάς, λένε, είναι ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης και τα κτήματά του στα Περιβολάκια Κισσάμου του Νομού Χανίων συνορεύουν με αυτά του Γιώργου Μπονατάκη. Αντίθετα, την ευρύτερη οικογένεια Μπονατάκη την ακολουθεί μονίμως η φήμη της επιθετικότητας, με την οποία λύνει τους λογαριασμούς της και γενικά αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο της περιοχής. Λέγεται ότι ο Κωστής Κουκουλάς έφτασε στα άκρα, καθώς είχε υποστεί για χρόνια την καταπίεση και τους ξυλοδαρμούς του Γιώργου Μπονατάκη. Ο τελευταίος άφηνε να βόσκουν τα ζώα του στα κτήματα του Κουκουλά και όταν ο γείτονάς του παραπονιόταν τον «ξυλοφόρτωνε». Δέκα χρόνια μετά το φονικό, το 1996, και ενώ είχε αποφυλακιστεί σε μεγάλη ηλικία ο Κωστής Κουκουλάς δολοφονείται από τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του Μπονατάκη. Η υπόθεση εκδικάζεται τον Οκτώβριο του 1997 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Συνήγορος των αδερφών Μπονατάκη είναι ο κ. Μαρκογιαννάκης και πολιτική αγωγή ο κ. Αλέξης Κούγιας και ο δικηγόρος Ηρακλείου κ. Δημήτρης Ξυριτάκης.

Στο τέλος μιας θυελλώδους δίκης και ενώ ο εισαγγελέας της έδρας κ. Δημήτρης Ζαχαρόπουλος ζητά την ενοχή των κατηγορουμένων, οι ένορκοι με οριακή πλειοψηφία (4-3) τους αθωώνουν. Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής κάνουν δημοσίως λόγο για «σκανδαλώδη αθώωση» και αφήνουν να εννοηθεί ότι η απόφαση των ενόρκων συνδέεται με πολιτική διαπλοκή. Ο εισαγγελέας ασκεί έφεση, αλλά οι κατηγορούμενοι αθωώνονται και στο Εφετείο. Δεκατρία χρόνια αργότερα, τα ανίψια του Γιώργου Μπονατάκη δολοφονούν τον γιο του πέμπτου ξαδέρφου του Κωστή Κουκουλά, Ξενοφώντα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης