Δεν εξελέγη ο διάδοχος του ΕλΜπαραντέϊ
Ανοίγει το πεδίο για νέους υποψηφίους μετά την αδιέξοδη έκβαση πέντε γύρων ψηφοφορίας στη Βιέννη, για την εκλογή του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέϊ. Ο Γιουκίγια Αμάνο από την Ιαπωνία που ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για μία μόνον ψήφο στην εκλογική σύνοδο του συμβουλίου των
Ανοίγει το πεδίο για νέους υποψηφίους μετά την αδιέξοδη έκβαση πέντε γύρων ψηφοφορίας στη Βιέννη, για την εκλογή του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέϊ. Ο Γιουκίγια Αμάνο από την Ιαπωνία που ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για μία μόνον ψήφο στην εκλογική σύνοδο του συμβουλίου των 35 χωρών.
Στην τελευταία ψηφορία ο Αμάνο έλαβε 22 «ναι», 12 «όχι» ενώ υπήρχε και μία αποχή σε αντίθεση με τον αντίπαλό του Αμπντούλ Σαμάντ Μίντι από τη Ν. Αφρική που έλαβε 15 «ναι», 19 «όχι» και μία αποχή.
Η ΙΑΕΑ και ο ΕλΜπαραντέϊ βραβεύθηκαν με Νόμπελ Ειρήνης το 2005 για τις προσπάθειες που έκαναν ώστε να μην χρησιμοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δημιουργήθηκε ως αυτόνομος οργανισμός υπό τον ΟΗΕ το 1957 και λειτουργεί στο πλαίσιο της Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT).
Διενεργεί επιθεωρήσεις και ελέγχους, επιβάλει τα όρια της ασφαλούς χρήσης της ατομικής ενέργειας, για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις μολύνσεις που προκαλεί η ραδιενέργεια.
Επιπλέον διερευνά υποθέσεις διακίνησης ραδιενεργών υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί ιδιαίτερα τα πυρηνικά προγράμματα της Β. Κορέας και του Ιράν.
Ο Αιγύπτιος ΕλΜπαραντέϊ εξελέγη ως επικεφαλής της ΙΑΕΑ το 1997 και υπηρέτησε τρεις συνεχείς θητείες.
Κατά την ψηφοφορία για την τρίτη εκλογή του (2005) δεν είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ καθώς διαφώνησε για την εισβολή στο Ιράκ και υποστήριξε στον ΟΗΕ ότι τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν εναντίον του Σαντάμ Χουσείν για αγορά ουρανίου από το Νίγηρα ήταν πλαστά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr