Greatapps, οι gadgetάκηδες που κάνουν μπίζνες με το i-phone

Οι περισσότεροι συνομήλικοί τους περνούν ατέλειωτες ώρες στα «Starbucks» συζητώντας για το μέλλον τους και οι πιο ευκατάστατοι παίζουν με το απόλυτο gadget των πιτσιρικάδων του 21ου αιώνα, το iPhone της «Apple». Ωστόσο, τρεις συμμαθητές αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να μετατρέψουν σε δουλειά αυτό που οι άλλοι θεωρούν διασκέδαση.

Κατασκευάζοντας -άχρηστες κατά βάση, αλλά εξαιρετικά εθιστικές- εφαρμογές για το iPhone κατάφεραν (χωρίς να επενδύσουν παρά μόνο σε προσωπικ

Οι περισσότεροι συνομήλικοί τους περνούν ατέλειωτες ώρες στα «Starbucks» συζητώντας για το μέλλον τους και οι πιο ευκατάστατοι παίζουν με το απόλυτο gadget των πιτσιρικάδων του 21ου αιώνα, το iPhone της «Apple». Ωστόσο, τρεις συμμαθητές αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να μετατρέψουν σε δουλειά αυτό που οι άλλοι θεωρούν διασκέδαση.

Κατασκευάζοντας -άχρηστες κατά βάση, αλλά εξαιρετικά εθιστικές- εφαρμογές για το iPhone κατάφεραν (χωρίς να επενδύσουν παρά μόνο σε προσωπικό χρόνο και εργασία) να κερδίσουν χρήματα πουλώντας τις σε όλο τον κόσμο. Με ανεβασμένο πλέον το ηθικό, με αυτοπεποίθηση και περισσότερα μέσα σχεδιάζουν το μέλλον της εταιρείας που συνέστησαν με την επωνυμία «Greatapps Ltd», επιμένοντας ότι η άγνωστη για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγορά αποτελεί ένα «χρυσωρυχείο».

Ο Κώστας Ελευθερίου είναι μόλις 25 χρόνων, αλλά και ο μεγαλύτερος της παρέας. Εχοντας σπουδάσει Computer Science στην Αγγλία, γύρισε στην Ελλάδα για να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Σύντομα απογοητεύτηκε από τις συνθήκες και αποφάσισε να επιστρέψει στην Αγγλία για μεταπτυχιακά και αναζήτηση εργασιακών ευκαιριών.

Το μεταπτυχιακό ήταν απλώς η αφορμή για να βρεθεί κοντά σε μια μητρόπολη που ευνοεί τη γέννηση καινοτόμων ιδεών και συνεργασιών. Αρχικά έψαχνε στα τυφλά, έμενε σε φίλους και περίμενε τη μεγάλη ευκαιρία. Αυτή δεν άργησε να του δοθεί. Μαζί με έναν ακόμη συνέταιρο δημιούργησαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταλλαγής επενδυτικών συμβουλών για online αγοραπωλησίες νομισμάτων, που είναι γνωστότερη ως Forex. Η zulutrade.com έδινε την ευκαιρία σε άσχετους με το θέμα να παρακολουθούν απόψεις και κινήσεις ειδημόνων και, αν επιθυμούν, να τις ακολουθούν πατώντας απλώς ένα κουμπί. Σύντομα η εταιρεία έφτασε να έχει ετήσιο τζίρο σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.

Ο συνέταιρός του όμως ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα, κάτι που περιόρισε τους ορίζοντες του Κώστα. Ηταν η περίοδος κατά την οποία το iPhone έκανε την εμφάνισή του και έσπευσε να το αποκτήσει την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της γενιάς του.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των δύο νεότερων μελών της παρέας. Ο Βασίλης Σαμόλης και ο Βασίλης Ράππος ήταν συμμαθητές στα εκπαιδευτήρια Δούκα, από όπου αποφοίτησε και ο Κώστας, που είναι και κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος. Οι δύο 22χρονοι σπουδάζουν ακόμη στην ΑΣΟΕΕ και στο Πολυτεχνείο αντίστοιχα και ερωτεύτηκαν επίσης το iPhone. Σε μια συνάντησή τους συμφώνησαν ότι υπάρχει ένα σημαντικό κενό στην αγορά των εφαρμογών για το πιο εντυπωσιακό τηλέφωνο-gadget στον κόσμο, το οποίο απασχολεί από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του τα media σε όλο τον κόσμο.

Οι τρεις τους είχαν ήδη επηρεαστεί από τις success stories που είχαν δημοσιευτεί στον διεθνή Τύπο και έκαναν λόγο για ανθρώπους που άφησαν τη δουλειά τους, ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη εφαρμογών για το iPhone και ξαφνικά κέρδισαν 1 εκατ. δολάρια ή και περισσότερα. Αποφάσισαν λοιπόν να δοκιμάσουν την τύχη τους, μια και δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη γραφειοκρατία.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η «Greatapps», που στα ελληνικά μεταφράζεται ως μεγάλες εφαρμογές. Η πρώτη δοκιμή έγινε τον περασμένο Νοέμβριο με μια εφαρμογή που λεγόταν Comet Buster. Επρόκειτο για ένα πολύ απλό παιχνίδι (arcade game) που διένειμαν δωρεάν και είχαν στόχο να μετρήσουν τις δυνάμεις της. Αφού έλαβαν όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την «Apple», το παιχνίδι τους κυκλοφόρησε και μόνο την πρώτη ημέρα το «κατέβασαν» για το κινητό τους 16.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 250.000 χρήστες.

Τότε συνειδητοποίησαν ότι η ιδέα τους μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είχαν φανταστεί στα πιο τρελά τους όνειρα. Ετσι τα Χριστούγεννα έκαναν το δεύτερο βήμα, λανσάροντας ένα επίσης απλό παιχνίδι με το όνομα «Go Santa», το «κατέβασμα» του οποίου χρεωνόταν με το ελάχιστο αντίτιμο που επιτρέπει η «Apple», δηλαδή 99 σεντ.

Αλλωστε η «Apple» κατά κάποιον τρόπο μοιράζεται τα έσοδα με τους κατασκευαστές, παρακρατώντας το 30% της αξίας του προϊόντος. Οι τρεις φίλοι βλέπουν φυσικά με καλό μάτι τη συγκεκριμένη συνεργασία, καθώς η «Apple» τους δίνει έτοιμο πελατολόγιο από καταναλωτές που έχουν ήδη δώσει τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας και ως εκ τούτου εξασφαλίζεται η συναλλαγή.

Επιπλέον έχει φροντίσει ώστε η ανάπτυξη εφαρμογών να είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον χιλιάδων προγραμματιστών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι σπεύδουν να εμπλουτίσουν το «οπλοστάσιο» του iPhone με κάθε πιθανή και απίθανη εφαρμογή, γεγονός που εξασφαλίζει στην «Apple» ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων κατασκευαστών που πασχίζουν μόνοι τους να δημιουργήσουν εφαρμογές ή πληρώνουν πανάκριβα για την κατασκευή τους από τρίτους.

Το Go Santa πάντως δεν γνώρισε ανάλογη επιτυχία. Περίπου 1.000 χρήστες το «κατέβασαν» φέρνοντας στα ταμεία της εταιρείας λιγότερα από 700 δολάρια,

Τη στιγμή που άλλοι κατασκευαστές έκαναν χρυσές δουλειές. Κάποιος «ανταγωνιστής» τους με την εφαρμογή iFart, που μιμούνταν με το πάτημα ενός κουμπιού φυσικούς ήχους του σώματος, έβγαλε περισσότερα από 45.000 δολάρια μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων. Το γεγονός αυτό πείσμωσε τους τρεις νεαρούς που έβαλαν και τα δυνατά τους για την επόμενη εφαρμογή.

Παράλληλα με τη δουλειά είχαν να αντεπεξέλθουν και στην πίεση των οικογενειών τους, οι οποίες δεν έβλεπαν με ιδιαίτερα καλό μάτι τις κινήσεις τους και τους πίεζαν να βρουν μια «κανονική δουλειά». Ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση από τον κοινωνικό τους περίγυρο, που φυσικά δεν είχε πιστέψει στην ιδέα τους.

1.000 χρήστες iPod την ημέρα κατεβάζουν το iSteam

Ευτυχώς όμως γι’ αυτούς η τρίτη (και φαρμακερή) εφαρμογή έφερε τη δικαίωση. Το iSteam είναι μια απλή εφαρμογή. Ο χρήστης φυσάει στο μικρόφωνο της συσκευής και η οθόνη θολώνει όπως ο καθρέφτης ενός μπάνιου όταν τρέχει ζεστό νερό. Προφανώς είναι άχρηστη, θα σκεφτήκατε, αλλά και άκρως εθιστική, όπως αποδείχτηκε. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια χρήστες εγκατέστησαν την εφαρμογή, που για μικρό διάστημα διετίθετο δωρεάν, αλλά στη συνέχεια χρεωνόταν, αποφέροντας στην εταιρεία περισσότερα από 70.000 δολάρια.

Μόνο την πρώτη «δωρεάν» εβδομάδα, 1 εκατομμύριο χρήστες είχαν βάλει την εφαρμογή στο iPhone τους. Ακόμη και σήμερα, περισσότεροι από 1.000 χρήστες ημερησίως «κατεβάζουν» την εφαρμογή, εξασφαλίζοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο χαρτζιλίκι στους νεαρούς επιχειρηματίες.

Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός.

Ίδρυσαν την εταιρεία τους στη Μ. Βρετανία

Η «Greatapps» ιδρύθηκε με έδρα τη Μεγ. Βρετανία (όπου όλα είναι πιο εύκολα) και πλέον σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα. Ηδη έχουν προσλάβει και τους δύο πρώτους υπαλλήλους-προγραμματιστές και σκοπεύουν μέσα στον επόμενο μήνα να λανσάρουν μια νέα, ακόμη πιο ευφάνταστη εφαρμογή, ενώ μέχρι το καλοκαίρι στόχος τους είναι να λανσάρουν ακόμη τρεις ή τέσσερις. Το βασικό, άλλωστε, είναι έχεις μια καλή ιδέα. Μόνο έτσι μπορείς να ανταγωνιστείς τους κολοσσούς που έχουν μπει στον χώρο αλλά και τους χιλιάδες κατασκευαστές από όλο τον κόσμο. Στο κατάστημα της «Apple» υπάρχουν ήδη περισσότερες από 25.000 εφαρμογές. Πρόσφατα συνήψαν και την πρώτη συνεργασία με περιοδικό παγκόσμιας κυκλοφορίας, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για διαφημιστικούς λόγους το iSteam, ενώ στόχος τους παραμένει πάντα η παγκόσμια αγορά, καθώς θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για τα όνειρά τους...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr