200.000 επιχειρήσεις έτοιμες να διώξουν κόσμο!
Αυτό που έρχεται, φαίνεται ότι θα είναι πολύ χειρότερο σε σχέση με αυτό που βιώνουμε τώρα… Άλλη μία έρευνα με εφιαλτικά στοιχεία για την ανεργία έρχεται στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας και το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, κατά την οποία το 84% των πολιτών φοβάται ότι οι στρατιές των ανέργων θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα…
Και, δυστυχώς, φαίνεται ότι φοβάται βάσιμα, αφού 200.000 επιχειρήσεις φέρονται έτοιμες να προχωρήσουν σε
Αυτό που έρχεται, φαίνεται ότι θα είναι πολύ χειρότερο σε σχέση με αυτό που βιώνουμε τώρα… Άλλη μία έρευνα με εφιαλτικά στοιχεία για την ανεργία έρχεται στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας και το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, κατά την οποία το 84% των πολιτών φοβάται ότι οι στρατιές των ανέργων θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα…
Και, δυστυχώς, φαίνεται ότι φοβάται βάσιμα, αφού 200.000 επιχειρήσεις φέρονται έτοιμες να προχωρήσουν σε απολύσεις λόγω της κρίσης – ή και με πρόσχημα την κρίση.
Το νέο αυτό σοκαριστικό στοιχείο προκύπτει από με έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του ΕΒΕΑ η εταιρεία Κάπα Research με θέμα: «Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις».
8 δεδομένα που «καίνε»
Από την έρευνα, μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι:
-Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζει να βλέπει ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την έξοδο από τη κρίση. Σε σχέση με το Δεκέμβριο δεν σημειώνεται κάποια σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες.
-Τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες κρίνουν σωστά τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
-Κατασκευές, Εμπόριο, Τουρισμός είναι οι κλάδοι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών πλήττονται περισσότερο από τη κρίση. Ακολουθεί με σημαντικό ποσοστό η Βιομηχανία, ενώ οι Τράπεζες και οι Υπηρεσίες κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις.
-Ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και οι τράπεζες είναι οι τρεις κλάδοι που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προσδοκίες για ανάκαμψη. Στους 3 αυτούς κλάδους θα επένδυε μακροπρόθεσμα η πλειοψηφία των επιχειρηματιών.
-Μία στις έξι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κρίση, ενώ πάνω από τις μισές διαπιστώνουν ότι έχουν επηρεαστεί πολύ και αρκετά. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν μείωση του τζίρου τους.
-Ως αποτέλεσμα αυτού έχει αυξηθεί ελαφρά, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2007 το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκέπτονται να μειώσουν το προσωπικό τους λόγω της κρίσης (από 38% σε 42%).
-Οι επιπτώσεις της κρίσης αποτυπώνονται ανάγλυφα από τα παρακάτω στοιχεία : 38 χιλ. επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο, 134 χιλιάδες παρουσιάζουν ζημιές, περίπου 200 χιλιάδες σκέφτονται να μειώσουν το προσωπικό τους. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη της ανεργίας έως το τέλος του έτους.
-Περισσότερα μέτρα από την πολιτεία ζητούν οι επιχειρηματίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, ενώ η πλειοψηφία τους τάσσεται υπέρ της διόρθωσης των στρεβλώσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της μείωσης του δημόσιου τομέα, της διόρθωσης των στρεβλώσεων της αγοράς και ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας για να αποφευχθούν οι απολύσεις.
«Λύση η ελαστικοποίηση»…
Σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση ο κ. Μίχαλος υπεραμύνθηκε της πρότασης του ΕΒΕΑ για ελαστικοποίηση του ωραρίων εργασίας με κριτήρια ώστε να μην μπορεί να γίνεται κατάχρηση από ορισμένες επιχειρήσεις και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι διασφαλισμένο το εισόδημα των εργαζομένων μέσω κάποιου ταμείου αλληλεγγύης.
Εξέφρασε δε τη αισιοδοξία του ότι μετά τη σύνοδο των G20 ,με τα μέτρα που αποφασίστηκαν το τέλος της κρίσης είναι κοντά. “Είμαστε στο σωστό δρόμο αρκεί αυτά που αποφασίστηκαν να εφαρμοστούν, τόνισε, προσθέτοντας ότι το τελευταίο που θα χρειαζόταν τώρα η χώρα μας θα ήταν πρόωρες εκλογές. .
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr