Αποφάσεις για πακέτο, ΟΣΕ και μέτρα

Ανακατανομή κονδυλίων στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ, αποφάσεις για την τύχη του ΟΣΕ και νέα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, των επιχειρήσεων –αλλά και των δημοσίων εσόδων- αποτελούν τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν στη σύσκεψη του διαρκούς διυπουργικής επιτροπής για την Οικονομία που συνεδριάζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτ

Ανακατανομή κονδυλίων στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ, αποφάσεις για την τύχη του ΟΣΕ και νέα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, των επιχειρήσεων –αλλά και των δημοσίων εσόδων- αποτελούν τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν στη σύσκεψη του διαρκούς διυπουργικής επιτροπής για την Οικονομία που συνεδριάζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά και Απασχόλησης Φάνης Πάλλη Πετραλιά. 

Το άμεσο πρόβλημα πάντως που καλείται να επιλύσει το οικονομικό επιτελείο είναι πως τα «φθηνά δάνεια» δεν «περπάτησαν» στην αγορά, παρότι οι τράπεζες άντλησαν ήδη σχεδόν 13, από τα συνολικά 28 δισ. του «πακέτου» για τη ρευστότητα. 

Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης υποχωρεί δραματικά, από το 16% πέρυσι σε περίπου 6%, αντί για 10% που υπολόγιζε μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση.  

Για να «πάρουν μπροστά» οι τραπεζικές χορηγήσεις, ο Γιάννης Παπαθανασίου και ο Γιώργος Προβόπουλος θα εφαρμόσουν τη μέθοδο «καρότο και μαστίγιο»: 

  • Πιέζουν ποικιλοτρόπως τις τράπεζες να αλλάξουν ρότα, πριν από το καλοκαίρι. Για το σκοπό αυτό ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου θα συναντηθεί και σήμερα με τους διοικητές των πέντε «μεγάλων» της αγοράς (της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Αγροτικής Τράπεζας).
  • Καθιερώνουν «μηνιαίο τσεκάπ» των τραπεζών που θα εξετάζει πόσες αιτήσεις δανείων δέχτηκαν, πόσες ικανοποίησαν, πόσα δάνεισαν σε μικρομεσαίους, σε μεγάλες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
  • Αλλάζουν τους όρους των συμβάσεων για τις προνομιούχες μετοχές που θα λάβει το δημόσιο, για να μην επιβαρύνονται τα αποτελέσματα των τραπεζών που μετέχουν στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητος.
  • Αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ανακατανομή των κονδυλίων που είχαν αρχικώς προβλεφθεί στο σχέδιο, προκειμένου να αντλήσουν περισσότερο «φθηνό χρήμα» οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν απορροφήσει συνολικά 12,9 δισ. ευρώ:  

  • τα 8 δισ. αποτελούν «άμεση ρευστότητα» που έχουν λάβει οι τράπεζες από το Δημόσιο.
  •  4,6 δισ. ευρώ αφορούν εγγυήσεις του Δημοσίου.
  • 4,3 δισ. ευρώ θα αντλήσουν οι τράπεζες από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα καλυφθεί από το Δημόσιο, με τη μορφή προνομιούχων μετοχών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr