Έλλειψη νερού αντιμετωπίζει η Γάζα

Οι ανάγκες για νερό των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας δεν διασφαλίζονται λόγω των κακών χειρισμών και της πολιτικής αποκλεισμού που εφαρμόζει το Ισραήλ, επισημαίνεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Τα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Γάζας εξαρτώνται απολύτως από τα περιορισμένα αποθέματα νερού που μοιράζονται με το κράτος του Ισραήλ, το οποίο τα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό. Οι όροι διαχείρισης και οι αναλογίες που καθορίστηκαν

Οι ανάγκες για νερό των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας δεν διασφαλίζονται λόγω των κακών χειρισμών και της πολιτικής αποκλεισμού που εφαρμόζει το Ισραήλ, επισημαίνεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Τα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Γάζας εξαρτώνται απολύτως από τα περιορισμένα αποθέματα νερού που μοιράζονται με το κράτος του Ισραήλ, το οποίο τα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό. Οι όροι διαχείρισης και οι αναλογίες που καθορίστηκαν στη συνθήκη του Όσλο το 1995 και ισχύουν ακόμα δεν καλύπτουν τις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού», επισημαίνεται στην έκθεση που βασίζεται σε έρευνες την περίοδο Σεπτέμβριος 2008-Φεβρουάριος 2009.

«Η πρόσβαση στα αποθέματα νερού, καθώς και οι υποδομές και οι οργανισμοί που συνδέονται με το νερό είναι ανεπαρκείς. Ο τομέας αυτός στα Παλαιστινιακά Εδάφη εξακολουθεί να λειτουργεί με έναν αναποτελεσματικό τρόπο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον», τονίζεται στην έκθεση.

«Από το 2000, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία που δημιουργήθηκαν από τα οδοφράγματα και τις άδειες εισόδου στα συνοριακά περάσματα (τις οποίες χορηγεί ο ισραηλινός στρατός) έχουν δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην πρόσβαση των Παλαιστινίων στα αποθέματα νερού, στην ανάπτυξη των υποδομών και στη διαχείρισή τους», αναφέρεται στην έκθεση.

«Οι ανθρωπιστικές κρίσεις που συνδέονται με το νερό αποτελούν χρόνιο πρόβλημα στη Γάζα και σε τμήμα της Δυτικής Όχθης», προστίθεται στην έκθεση, στην οποία υπογραμμίζεται πως η κατανάλωση πόσιμου νερού ανά κάτοικο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη στο Ισραήλ σε σύγκριση με τα εδάφη αυτά.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει, τέλος, στην έκθεσή της πως «το Ισραήλ έχει αποτελεσματικές υποδομές και σύστημα διαχείρισης του νερού, ενώ οι επενδύσεις για ανάλογες υποδομές στην Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας έχουν μειωθεί στο ελάχιστο».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr