Λίμπερμαν: Καταστροφή για το Ισραήλ η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία
Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία θα οδηγήσει στην καταστροφή του κράτους του Ισραήλ, εξαιτίας της ρήτρας που προβλέπει την επιστροφή εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προσωπικό του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Maariv.
Η ειρηνευτική πρωτοβουλία αποτελεί «μια επικίνδυνη και δοκιμασμένη φόρμουλα για την καταστροφή του Ισραήλ», δήλωσε ο Ισραηλινός
Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία θα οδηγήσει στην καταστροφή του κράτους του Ισραήλ, εξαιτίας της ρήτρας που προβλέπει την επιστροφή εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προσωπικό του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Maariv.
Η ειρηνευτική πρωτοβουλία αποτελεί «μια επικίνδυνη και δοκιμασμένη φόρμουλα για την καταστροφή του Ισραήλ», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιγκάλ Πάλμορ δήλωσε από την πλευρά του οι δηλώσεις περιλαμβάνονται σε εσωτερική συζήτηση και μεταφέρθηκαν απομονωμένες από το πλαίσιό τους.
«Ο Λίμπερμαν είπε ότι η αραβική διεκδίκηση για την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στο Ισραήλ αποτελεί κίνδυνο για την ύπαρξη του Ισραήλ...Αυτό που είναι επικίνδυνο για το Ισραήλ δεν είναι αυτή καθαυτή η ειρηνευτική πρωτοβουλία, αλλά η συγκεκριμένη ρύθμιση», είπε.
Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε πρώτα από τη Σαουδική Αραβία κατά τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου το 2002 στη Βηρυτό, οπότε και υιοθετήθηκε. Το σχέδιο εγκρίθηκε και πάλι κατά τη διάρκεια της αραβικής συνόδου κορυφής στο Ριάντ το 2007, και πρόσφερε τη συνολική εξομάλυνση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους εκεί.
Έκτοτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ έχουν χαιρετίσει ως «ιστορική» την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, αλλά έχουν απορρίψει τη ρύθμιση που προβλέπει δίκαιη λύση για το πρόβλημα των παλαιστινίων προσφύγων, κατ εφαρμογήν της απόφασης 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1948.
Η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έχει πάρει θέση, από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Μάρτιο, για την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία.
Η απόφαση 194 προβλέπει ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους πρόσφυγες του αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1948 να επιστρέψουν στις εστίες τους και ότι θα πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση σε όσους επιλέξουν να μην επιστρέψουν.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «τελείως ξεπερασμένη» την απόφαση 194, διότι προβλέπει επίσης τη διεθνοποίηση της Ιερουσαλήμ και της Βηθλεέμ.
Ο Γιγκάλ Πάλμορ διευκρίνισε ότι η σαουδαραβική πρωτοβουλία ζητεί «την πλήρη επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους στο Ισραήλ, γεγονός που θα καθιστούσε το Ισραήλ παλαιστινιακό κράτος».
«Αυτό φυσικά δεν συζητείται και αυτό εννοούσε ο υπουργός. Αυτό είπε», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος.
Από το 1948, ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, αλλά και σε γειτονικές αραβικές χώρες, ανέρχεται πλέον σε 4,5 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τη Maariv, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα χάσμα ανάμεσα στον Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου, και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος επιθυμεί την προώθηση της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Λίμπερμαν και την αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ίδιος ο Ντετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον απεσταλμένο του Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν θα απορρίψει εκ προοιμίου την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr