Μεξικό: Καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Άνδρες των ενόπλων δυνάμεων του Μεξικού, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε αστυνομικό ρόλο στον λεγόμενο πόλεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών με εντολή του συντηρητικού προέδρου της χώρας Φελίπε Καλδερόν το 2006, έχουν προβεί σε αυθαίρετες συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και βασανισμούς υπόπτων με ηλεκτροσόκ, ανέφερε χθες Τετάρτη ο Μαουρίσιο Ιμπάρα, ερευνητής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Ιμπάρα, οι καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Άνδρες των ενόπλων δυνάμεων του Μεξικού, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε αστυνομικό ρόλο στον λεγόμενο πόλεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών με εντολή του συντηρητικού προέδρου της χώρας Φελίπε Καλδερόν το 2006, έχουν προβεί σε αυθαίρετες συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και βασανισμούς υπόπτων με ηλεκτροσόκ, ανέφερε χθες Τετάρτη ο Μαουρίσιο Ιμπάρα, ερευνητής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Ιμπάρα, οι καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το στρατό έχουν πολλαπλασιαστεί αφότου 10.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων εστάλησαν στη Σιουδάδ Χουάρες--την πόλη που έχει αποκτήσει την δυσοίωνη φήμη της πρωτεύουσας των δολοφονιών στη χώρα, κοντά στην μεθόριο με τις ΗΠΑ.

Οι στρατιώτες που εντέλλονται να περιπολούν σε περιοχές όπου δρουν συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος έχουν συλλάβει δεκάδες υπόπτους, τους έχουν οδηγήσει σε στρατόπεδα όπου κρατούνται ορισμένες φορές για 12 και πλέον ώρες, και τους έχουν ξυλοκοπήσει για να τους αποσπάσουν πληροφορίες πριν τους παραδώσουν στην αστυνομία, είπε ο Ιμπάρα.

Ακόμη, τους κάνουν ηλεκτροσόκ σε διάφορα σημεία του σώματος. . . τους όρχεις, τα χέρια, τα πόδια, τα οπίσθια, δήλωσε ο Ιμπάρα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ορισμένοι καταγγέλλουν ότι τους έχουν κτυπήσει με ρόπαλα στις πατούσες, πρόσθεσε ο Ιμπάρα --μια πρακτική γνωστή ως φάλαγγα. Ο αξιωματούχος της Επιτροπής τόνισε ότι έχουν υποβληθεί 22 μηνύσεις επίσημα εναντίον του στρατού αφότου ο πρόεδρος Καλδερόν κήρυξε πόλεμο εναντίον των καρτέλ. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμη περιπτώσεις που δεν έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Κατά εκτιμήσεις, το 2008 στο Μεξικό δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 6.300 άνθρωποι στον πόλεμο μεταξύ των καρτέλ καθώς και ανάμεσα στις συμμορίες και τις δυνάμεις ασφαλείας. Η εντεινόμενη κρίση ανησυχεί την Ουάσιγκτον, η οποία χρηματοδοτεί με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει το Μεξικό.

Ο στρατός αναγνωρίζει ότι σημειώθηκαν ορισμένες περιπτώσεις κακομεταχείρισης υπόπτων, αλλά διαψεύδει τις σοβαρότερες κατηγορίες και διατείνεται πως οι πολίτες καλωσόρισαν, γενικά, την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στη Σιουδάδ Χουάρες, η οποία οδήγησε στην μείωση των δολοφονιών που αποδίδονταν στους εκτελεστές των καρτέλ.

Οι καταγγελίες περί αυθαίρετων συλλήψεων από το στρατό που έφθασαν στην Επιτροπή φθάνουν τις 172 τους πρώτους τρεις μήνες εφέτος--ήταν 311 όλο το 2008.

Στην πλειοψηφία τους οι συλλήψεις έγιναν στη ή γύρω από τη Σιουδάδ Χουάρες και το διοικητικό διαμέρισμα Τσιουάουα, στο οποίο ανήκει.

Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη ερευνήσει πλήρως τις καταγγελίες.Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τον αυξανόμενο αριθμό των καταγγελιών. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν εκπαιδευτεί για αστυνομικά καθήκοντα και όταν χρησιμοποιούνται σε αστυνομικό ρόλο τείνουν να σημειώνονται υπερβολές, είπε.

Ο στρατός απάλλαξε την αστυνομία της Σιουδάδ Χουάρες από τα καθήκοντά της τον περασμένο μήνα, αναλαμβάνοντας την μεγαλύτερη επιχείρηση του εδώ και χρόνια.

Μασκοφόροι στρατιώτες με στολές παραλλαγής φρουρούν τράπεζες, σούπερ-μάρκετ και άλλα καταστήματα και περιπολούν τους δρόμους.

Οι πιο βαριές κατηγορίες εναντίον του στρατού στη Σιουδάδ Χουάρες ως σήμερα σημειώθηκαν αυτόν τον μήνα: δυο μητέρες κατήγγειλαν ότι στρατιωτικοί απήγαγαν τους γιους τους, βασάνισαν τον ένα και ξυλοκόπησαν τον δεύτερο μέχρι θανάτου.

Οι ένοπλες δυνάμεις διαψεύδουν.Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρξε ανάμιξη του στρατού ούτε της ομοσπονδιακής αστυνομίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Ενρίκε Τόρες.

Ο Τόρες υποστήριξε ότι εγκληματίες ενδύονται στολές του στρατού και της αστυνομίας και διαπράττουν φόνους.

Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις κακομεταχείρισης αλλά δεν προσπαθούμε να συγκαλύψουμε τίποτα, είπε ο Τόρες στο Ρόιτερς.

Την περασμένη εβδομάδα, σε επίσκεψή του στο Μεξικό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα του προέδρου Καλδερόν εναντίον των καρτέλ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr