Νέο βήμα προσέγγισης Αρμενίας - Τουρκίας

Ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν συνηγόρησε σήμερα υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων με αφορμή την επέτειο για τις σφαγές που έγιναν υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά για άλλη μία φορά αρνήθηκε να καταστήσει την αναγνώρισή της αναγκαία προϋπόθεση για την προσέγγιση Αρμενίας-Τουρκίας.

«Δεν υπάρχει παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ούτε στις μνήμες των ανθρώπων, ούτε στην Ιστορία. Πρόκειται για αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», σημειώνει σε δήλω

Ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν συνηγόρησε σήμερα υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων με αφορμή την επέτειο για τις σφαγές που έγιναν υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά για άλλη μία φορά αρνήθηκε να καταστήσει την αναγνώρισή της αναγκαία προϋπόθεση για την προσέγγιση Αρμενίας-Τουρκίας.

«Δεν υπάρχει παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ούτε στις μνήμες των ανθρώπων, ούτε στην Ιστορία. Πρόκειται για αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», σημειώνει σε δήλωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της 94ης επετείου από την έναρξη των σφαγών.

Η διαδικασία αυτή «δεν στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και η αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία δεν συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για τη σύναψη διμερών σχέσεων», προσέθεσε ωστόσο, την ώρα που χιλιάδες Αρμένιοι παρήλαυναν στο Γερεβάν μπροστά από το μνημείο για τα θύματα των σφαγών του 1915-1917 επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι σφαγές αυτές ή οι εκτοπισμοί στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τους Αρμενίους, ενώ η Τουρκία κάνει λόγο για 300.000 ως 500.000 νεκρούς και αρνείται ότι πρόκειται για γενοκτονία. Η αρμενική γενοκτονία έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής μεταξύ άλλων από τη Γαλλία, τον Καναδά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Τουρκία και η Αρμενία υιοθέτησαν εξάλλου την Τετάρτη έναν «οδικό χάρτη» για την εξομάλυνση των σχέσεών τους σε συνομιλίες που άρχισαν με τη μεσολάβηση της Ελβετίας.

Στο μεταξύ, στην Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι δεν αναμένει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία για τις σφαγές των Αρμενίων.

Σε ερώτηση που του υπέβαλαν δημοσιογράφοι όσον αφορά τί αναμένει να περιλαμβάνει το μήνυμα του Αμερικανού ομολόγου του με αφορμή την επέτειο αυτή των Αρμενίων, ο Γκιουλ απάντησε ότι «συζήτησε ευρέως το θέμα αυτό τετ-α-τετ» με τον Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία στις αρχές του μήνα.

«Είναι πλέον καλύτερα ενημερωμένος για όλα αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.

«Εικάζω ότι (το μήνυμά του) θα ενθαρρύνει και θα συμβαδίζει με όλες αυτές τις εργασίες που γίνονται με καλές προθέσεις», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον «οδικό χάρτη» μεταξύ Αρμενίας-Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ «ενέτειναν τις προσπάθειες με πολύ εποικοδομητικό τρόπο» για να οδηγήσουν «στη δημιουργία ενός κλίματος ευνοϊκού για μια ρύθμιση των προβλημάτων στην περιοχή».

Ο Ομπάμα είχε δηλώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2008 ότι θα αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και είχε υποστηρίξει απόφαση του Κογκρέσου προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει προφέρει τη λέξη αυτή από τότε που ανέλαβε καθήκοντα.

Εξάλλου χθες, Πέμπτη, το βράδυ χιλιάδες Αρμένιοι πραγματοποίησαν πορεία ζητώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει δημοσίως τον όρο γενοκτονία.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε σήμερα ότι οι προσπάθειες που γίνονται από την Άγκυρα για την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Γερεβάν ωφελούν επίσης το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο βρίσκεται σε σύγκρουση με την Αρμενία για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Μιλάω πολύ συχνά με τον (Αζέρο πρόεδρο) Ιλχάμ Αλίεφ τον τελευταίο καιρό», σημείωσε.

«Η κοινή μας γνώμη είναι ότι όλες αυτές οι εργασίες είναι εργασίες προς όφελος των δύο χωρών μας, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Δεν υπάρχει πρόβλημα», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Μπακού προειδοποίησε χθες την σύμμαχό του Άγκυρα ότι οι προσπάθειές της για συμφιλίωση με την Αρμενία θα πρέπει να συνδέονται με μία αποχώρηση της Αρμενίας από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Γκιούλ συνομίλησε μάλιστα τηλεφωνικώς την ίδια ημέρα με τον Αλίεφ.

Εξάλλου ο Αζέρος υπουργός Άμυνας Σεφέρ Αμπίεφ συνάντησε σήμερα στην Άγκυρα τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για να συζητήσουν όπως φαίνεται για την αρμενο-τουρκική προσέγγιση.

Η Τουρκία έκλεισε τη μεθόριό της με την Αρμενία το 1993 σε ένδειξη υποστήριξης στο τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν, καθώς το Μπακού βρισκόταν σε σύγκρουση με το Γερεβάν για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr