ΥΠΕΧΩΔΕ: Θεσμοθετήθηκε το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς

Την έγκρισή της στο ειδικό χωροταξικό του τουρισμού έδωσε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, ολοκληρώνοντας μετά από καθυστέρηση μηνών, τις διαδικασίες για την θεσμοθέτηση του σχεδίου που συνάντησε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από επιστημονικούς φορείς περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Μένει να υπογραφτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποί

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς

Την έγκρισή της στο ειδικό χωροταξικό του τουρισμού έδωσε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, ολοκληρώνοντας μετά από καθυστέρηση μηνών, τις διαδικασίες για την θεσμοθέτηση του σχεδίου που συνάντησε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από επιστημονικούς φορείς περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Μένει να υπογραφτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα τεθεί και τυπικά σε ισχύ το χωροταξικό του τουρισμού.   

Δύο χρόνια μετά την πρώτη ανακοίνωση του ειδικού σχεδίου και τις μικρές τροποποιήσεις  που υπέστη πέρσι, ο υπουργός  ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς κατεβάζει την αυλαία στη χωροταξία του τουρισμού για την οποία δέχτηκε σφοδρά πυρά και απομένουν τα χωροταξικά για τον ορεινό και παράκτιο χώρο, τα οποία πρόκειται να δοθούν για διαβούλευση το επόμενο διάστημα.

Ας δούμε ποια είναι τα κυριότερα σημεία του σχεδίου και τι περιλαμβάνουν:

-Περιορισμό της αρτιότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές από τα 4 στα 2 στρέμματα και με συντελεστή δόμησης 0,3. Η ρύθμιση έρχεται κόντρα στα σχέδια του εθνικού χωροταξικού για περιορισμό τις εκτός σχεδίου δόμησης και αφορά σε ορεινές περιοχές που είναι ακόμα παρθένες τουριστικά, ευνοώντας ιδιοκτήτες γης μικρότερης έκτασης.

-Στις αναπτυσσόμενες περιοχές, η αρτιότητα για τη δόμηση τουριστικών καταλυμάτων διαμορφώνεται στα 8 στρέμματα (από 4) και στις αναπτυγμένες στα δεκαπέντε (από τα 4). Και στις δύο περιπτώσεις αυξάνεται η πυκνότητα ανά κλίνη, στις οκτώ (από έξι που ήταν στο αρχικό σχέδιο).

-Στις ρυθμίσεις για τις ολοκληρωμένες και σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία, κατοικίες, γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα κ.ά.) παρέχονται οι εξής δυνατότητες: 1) δημιουργία ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών σε έκταση μέχρι 30% της επιφάνειας φιλοξενίας που θα μπορούν να μεταβιβάζονται ως ανεξάρτητα ακίνητα 2) πώληση έως και το 50% της υποδομής τους με τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και με δυνατότητα ένταξης της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο. Οι υποδομές αυτές μπορούν να αναπτυχθούν σε γήπεδα άνω των 150 στρεμμάτων.

-Εξισώνονται οι διατάξεις για όλα τα νησιά τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανεξάρτητα από το μέγεθος. Και στις δύο περιπτώσεις μπορούν να ανεγείρονται ξενοδοχεία 100 κλινών, με εξαίρεση την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα.

-Η επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας όπου εντοπίζονται καινούρια κοιτάσματα, παντρεύοντας ασύμβατες μεταξύ τους χρήσεις, όπως είναι η βιομηχανία και ο Τουρισμός. 

-Ανάπτυξη γηπέδων γκολφ -ακόμα και πλέον των δύο στην ίδια περιοχή- και με την υποχρέωση της προστασίας των υδάτινων πόρων (μέσω ανακύκλωσης νερού ή αφαλάτωσης).

-Δημιουργία σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων σε πέντε ακατοίκητα νησιά, τα οποία όμως δεν κατονομάζονται και με όριο κάλυψης το 2% της επιφάνειας.

 -Απαγορεύεται η δόμηση στις βραχονησίδες, αλλά και σε νησιά που δεν κατοικούνται και προστατεύονται από το δίκτυο Natura, και κάτω από 500 στρέμματα.

-Στις περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας που προστατεύονται από το δίκτυο Natura, η δόμηση επιτρέπεται με όριο το 2% της επιφάνειας του γηπέδου. Το χωροταξικό προβλέπει ότι μέχρι να οριστούν οι χρήσεις γης στις συγκεκριμένες περιοχές επιτρέπονται ήπιας μορφής τουριστικές εγκαταστάσεις. Εξαιρεί όμως της μεγάλης κλίμακα επενδύσεις που ήδη έχουν εγκριθεί.

-Η  παράκτια δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση 50 μέτρα από τον αιγιαλό και δύναται να αυξηθεί στις επίπεδες παράκτιες περιοχές στα 100 μέτρα, με απαίτηση ελάχιστου υψομέτρου 2 μέτρων στο σημείο τοποθέτησης κτιρίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr