Επέτειος της λήξης του Β Παγκοσμίου Πολέμου

Τη μνήμη των νεκρών του Β Παγκοσμίου Πολέμου, με αφορμή τα 64 χρόνια από τη λήξη του, τίμησαν βετεράνοι μαχητές, απόγονοι πολεμιστών και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, με κατάθεση στεφάνου στο Συμμαχικό Νεκροταφείο (Ζέϊντελικ) στη Σταυρούπολη.

Στην σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε, παρουσία τιμητικού αγήματος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων του Β Π.Π. ενώ ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Σερβίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας. Οι βετεράνοι, συνοδευμένοι από συγγενείς τους, φο

Τη μνήμη των νεκρών του Β Παγκοσμίου Πολέμου, με αφορμή τα 64 χρόνια από τη λήξη του, τίμησαν βετεράνοι μαχητές, απόγονοι πολεμιστών και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, με κατάθεση στεφάνου στο Συμμαχικό Νεκροταφείο (Ζέϊντελικ) στη Σταυρούπολη.

Στην σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε, παρουσία τιμητικού αγήματος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων του Β Π.Π. ενώ ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Σερβίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας. Οι βετεράνοι, συνοδευμένοι από συγγενείς τους, φορώντας τα μετάλλια ανδρείας τους και οι επίσημοι επισκέπτες, περιηγήθηκαν στο σερβικό και το ρωσικό τομέα των κοιμητηρίων για να αφήσουν λίγα λουλούδια πάνω στα μνήματα των ηρώων.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή για όλο τον κόσμο. Η γιορτή της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης. Εδώ, στην Ελλάδα ακόμη ζουν μεγάλοι ήρωες αυτού του μεγάλου πολέμου. Η Ρωσία επιθυμεί την ειρήνη, θέλει όλος ο κόσμος να ζει ειρηνικά», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας Μιχαήλ Χατκίεβιτς.

Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας Σεργκέι Σουτένκο, πρόξενοι και επίτιμοι πρόξενοι των συμμαχικών χωρών κ.ά.

Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου στο ηρώο του Γ Σώματος Στρατού. «Πρωτεύουν για όλους μας η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η συνεργασία των λαών. Ναι στην ειρήνη, όχι στον πόλεμο και τη δυστυχία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Οι βετεράνοι και οι συνοδοί τους, ανάμεσα τους και ομογενείς, μετέβησαν και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων του Β ΠΠ στη Νέα Σάντα Κιλκίς και συμμετείχαν σε εορταστικές εκδηλώσεις στο αλσύλλιο, δίπλα στο τοπικό παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, προς τιμήν των ηρωικών αγωνιστών.

Μαρτυρίες βετεράνων

Ανάμεσα στους βετεράνους συμπολεμιστές της, με δεκάδες παράσημα καρφιτσωμένα στο πέτο του σακακιού της, παρακολούθησε την τελετή η σεβάσμια φιγούρα της Βέρας Αλεξάνδροβα Ιβανόβα.

Η 86χρονη, σήμερα, Ιβανόβα υπηρέτησε ως ασυρματιστής στη πρώην σοβιετική αεροπορική βάση του Καυκάσου και συμμετείχε σε επιχειρήσεις στη Ρουμανία. «Εύχομαι σήμερα να θυμόμαστε ότι η ειρήνη είναι το βασικότερο αγαθό της ανθρωπότητας. Εύχομαι σε όλους υγεία, χαρά και ειρήνη».

Σε όλη τη διάρκεια της τελετής, η ηρωική βετεράνος στηρίζεται στο μπράτσο του νεαρού πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Νεμπογκάτωφ. Η Βέρα τον γνώρισε κατά τη διάρκεια της τελετής στο Ζέϊνελικ. Ο παππούς του Αλεξέι, Βλαντιμίρ, υπήρξε συμπολεμιστής της, στην αεροπορική βάση του Καυκάσου, κατά τη διάρκεια του μεγάλου πολέμου.

Ο 87χρονος ομογενής Παύλος Σταφυλίδης πολέμησε επίσης στο μετώπο του Καυκάσου και στην Ουκρανία, ως ναρκαλιευτής. Μαζί του πολέμησε και ο μικρός αδελφός του. Ο Σταφυλίδης τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη νάρκης αλλά κατάφερε να επιβιώσει και συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου, (1942-45) μέχρι τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

«Παρέμεινα στον στρατό μέχρι και το 1947 μετά τον πόλεμο. Τραυματίστηκα πολλές φορές και στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις απ΄ όπου περάσαμε, αλλά συνέχισα να αγωνίζομαι. Ήμουν από εκείνους που μπήκαν στο Βερολίνο με τα σοβιετικά στρατεύματα», τόνισε ο Παύλος Σταφυλίδης.

Ο 90χρονος ομογενής Στέφανος Κελεσίδης πολέμησε στις τάξεις του «κόκκινου στρατού» στο πρώτο Ουκρανικό Μέτωπο. Η ειδικότητα του ήταν πυροβολητής στα αντιαρματικά όπλα. Μετά από πολυήμερες μάχες, μπήκε στο Βερολίνο με τα Ρωσικά στρατεύματα, τη μέρα της λήξης του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Αργότερα, σπούδασε παιδαγωγικά στην Σταυρούπολη και μαζί με τη γενιά του εργάστηκε «να αναστηλώσει τα ερείπια που είχε αφήσει ο πόλεμος στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πατρίδα του».

«Είναι φρικτό πράγμα ο πόλεμος. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε. Ας πούμε όλοι μαζί ποτέ ξανά», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο βετεράνος πολεμιστής.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr