Αρχισε η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Περίπου 1.500 αντιπρόσωποι από 70 κράτη, από τον ΟΗΕ, από μη κυβερνητικές οργανώσεις και από ΜΜΕ, αναμένονται ως την Παρασκευή στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς, που οργάνωσε η ινδονησιακή κυβέρνηση στο Μανάντο, πρωτεύουσα της νήσου Σουλαβέζι.

Η διάσκεψη αυτή, η οποία πραγματοποιείται σε υπουργικό επίπεδο, θα τερματιστεί με τη διακήρυξη του Μανάντο, η οποία θα απευθύνει έκκληση προκειμένου να συμπεριληφθούν οι ωκεανοί στις διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής για το Περιβάλλον τ

Περίπου 1.500 αντιπρόσωποι από 70 κράτη, από τον ΟΗΕ, από μη κυβερνητικές οργανώσεις και από ΜΜΕ, αναμένονται ως την Παρασκευή στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς, που οργάνωσε η ινδονησιακή κυβέρνηση στο Μανάντο, πρωτεύουσα της νήσου Σουλαβέζι.

Η διάσκεψη αυτή, η οποία πραγματοποιείται σε υπουργικό επίπεδο, θα τερματιστεί με τη διακήρυξη του Μανάντο, η οποία θα απευθύνει έκκληση προκειμένου να συμπεριληφθούν οι ωκεανοί στις διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής για το Περιβάλλον της Κοπεγχάγης. Η σύνοδος αυτή, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, θα οδηγήσει στην υπογραφή διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η συμφωνία αυτή θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

«Είναι αλήθεια ότι οι πολύτιμοι θαλάσσιοι πόροι μας απειλούνται όλο και περισσότερο και ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επιταχύνουν την καταστροφή τους σε πολλά σημεία του πλανήτη μας», δήλωσε ο Ινδονήσιος υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας, Φρέντι Νουμέρι, κατά την έναρξη της διάσκεψης.

«Πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να διασωθούν όχι μόνο οι θαλάσσιοι πόροι, αλλά και οι παράκτιες κοινότητες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι θάλασσες και οι ωκεανοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 71% της επιφάνειας της γης και περίπου το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε απόσταση λιγότερο των δέκα χλμ από τις ακτές.

Η αύξηση της στάθμης των θαλασσών που προβλέπουν οι ειδικοί για τα επόμενα χρόνια θα έχει σοβαρές συνέπειες για νησιωτικές χώρες όπως οι Μαλδίβες και για τα μεγάλα Δέλτα, κυρίως στην Ασία.

Η Ινδονησία, το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος του κόσμου, μπορεί λοιπόν να χάσει πολλές εκατοντάδες από τα 17.000 νησιά της, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Στο περιθώριο της διάσκεψης αυτής θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου η σύνοδος κορυφής του Τριγώνου των Κοραλιών, μια περιοχή έκτασης 5,7 εκατομμυρίων τετρ.χλμ που μοιράζονται έξι χώρες (Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ινδονησία, Τιμόρ, Παπούα Νέα Γουινέα και νησιά Σολομώντος), η οποία αποκαλείται «Αμαζόνιος των θαλασσών» γιατί συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη θαλάσσια βιοποικιλότητα στον κόσμο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr