Κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών κομμάτων της Ευρώπης
Την κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε «σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά στη μάχη των Ευρωεκλογών έχουμε μια κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κοινές θέσεις αναφορικά με το χαρακτήρα της Ένωσης και το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που πρέπει να γίνει με αυτήν».
Παράλ
Την κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε «σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά στη μάχη των Ευρωεκλογών έχουμε μια κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κοινές θέσεις αναφορικά με το χαρακτήρα της Ένωσης και το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που πρέπει να γίνει με αυτήν».
Παράλληλα, στηλίτευσε τη διακήρυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς -παρουσιάστηκε χθες- δηλώνοντας ότι «εκφράζει πλήρη σύγχυση αναφορικά με τις νομοτέλειες του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς αυτονομεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις λειτουργίες της καπιταλιστικής παραγωγής και προσπαθεί να αναστηλώσει το ξεφτισμένο Μάαστριχτ και το λεγόμενο ευρωπαϊκό όραμα».
Αναφορικά με τη διακήρυξη των «21», η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «το εργατικό και το λαϊκό κίνημα βοηθούνται όταν υπάρχουν κοινές δράσεις και συμφωνίες που είναι στέρεες και δεν παρακάμπτουν διαφορές ούτε στρογγυλεύουν εκτιμήσεις».
Επίσης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την αποχώρηση του ουγγρικού εργατικού κόμματος από το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς.
Όσον αφορά στη διακήρυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς, επέκρινε το ότι «η ενοχοποίηση του νεοφιλελευθερισμού για τη δήθεν έλλειψη κρατικών και διακρατικών ρυθμίσεων, βολεύει την απενοχοποίηση του καπιταλισμού» και υπογράμμισε το ότι «δεν υπάρχει κοινή διέξοδος από την κρίση για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από τη μια μεριά και τους καπιταλιστές από την άλλη», προσθέτοντας ότι η διακήρυξη του ΚΕΑ «καίει τον ριζοσπαστισμό».
Εξάλλου, αναφορικά με τα βασικά σημεία της διακήρυξης των 21 τόνισε:
α. την ανάδειξη του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως επιλογής του κεφαλαίου,
β. το διεθνή ρόλο της ΕΕ ως πυλώνα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων,
γ. τη στάση απέναντι στο Μάαστριχτ,
δ. το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και
ε. το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο ανάπτυξης της χώρας του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της αποδέσμευσης.
Αναφορικά με το κλείσιμο της Βουλής, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι έγινε για την παραγραφή των σκανδάλων, εκτίμησε ως δύσκολο τη διεξαγωγή διπλών εκλογών και χαρακτήρισε την ψήφο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, «ως ψήφο παραγραφής ευθυνών των δυο αυτών κομμάτων».
Ακόμα είπε ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ ή τους Οικολόγους Πράσινους συνιστά «επικίνδυνη ουτοπία, από τη στιγμή που τα κόμματα αυτά προτείνουν μερεμέτια στον καπιταλισμό».
Σχετικά δε με την αντιδικία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτήρισε «στήριγμα στο σύστημα για να κοροϊδεύουν τα λαϊκά στρώματα, ο μεν Παπανδρέου θεωρώντας τις εκλογές δημοψήφισμα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ο δε Καραμανλής ως δημοψήφισμα για το ποιός είναι ικανός και ποιός όχι ως πρωθυπουργός».
Την πρόταση του Μανώλη Γλέζου για την ευρύτερη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, η κ. Παπαρήγα την αποκάλεσε «πρόταση εκ του ασφαλούς» και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση τέτοιας συνεργασίας το πρώτο κόμμα που θα διαλυόταν θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ.
Είπε, ακόμη ότι μια τέτοια συνεργασία θα συνιστούσε για το ΚΚΕ «εγκατάλειψη αρχών και κοροϊδία των εργαζομένων και θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με το στόχο του κόμματος που είναι η ανάπτυξη του κινήματος». Χαρακτηριστικά δήλωσε: «δείτε τί έγινε το 89. Αν δεν παλεύει ο λαός δεν μπορεί να γίνει καμία συμμαχία και μια τέτοια συμμαχία σαν αυτή που προτείνει ο Μανώλης Γλέζος θα αποτελούσε έργο για επιθεωρήσεις».
Ακόμα υποστήριξε ότι αποχή από τις Ευρωεκλογές «λειτουργεί υπέρ της κυρίαρχης πολιτικής και θα έδινε την ευκαιρία μόνο για φιλολογικές και ψυχολογικές συζητήσεις σχετικά με τα αίτια της αποχής».
Στη συνέντευξη μίλησε και ο Γκιούλα Τούρμελ, πρόεδρος του Ουγγρικού Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος χαρακτήρισε την αποχώρηση του κόμματός του από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς «σημαντική απόφαση, καθώς ήμασταν από τους ιδρυτές του κόμματος αυτού. Εμείς όμως, θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στον καπιταλισμό, ενώ εκείνοι θέλουν να συμφιλιωθούν με έναν καπιταλισμό σε καλύτερη εκδοχή».
Επίσης μίλησε και ο Καρμέλο Σουάρες, γ.γ. της ΚΕ του κομμουνιστικού κόμματος των λαών της Ισπανίας, ο οποίος αναφερόμενος στη διακήρυξη των «21» τη χαρακτήρισε «σημαντική δουλειά που έχει τις ευχαριστίες του 17% των ανέργων της Ισπανίας, καθώς η ανεργία είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ισπανία, το αποτέλεσμα του καζινοκαπιταλισμού».
Πρόσθεσε δε ότι η αποδέσμευση και η αποχώρηση από την ΕΕ είναι η πρόταση του κόμματός του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr