Στα ύψη οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία

Ακριβοπληρώνουν την –κατά τα άλλα- δημόσια υγεία στην χώρα μας οι Έλληνες. Ένας στους τέσσερις πληρώνει αδρά από το ιδιωτικό του «κομπόδεμα»  προκειμένου να έχει αξιοπρεπή και κυρίως έγκαιρη παροχή υπηρεσιών υγείας είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Όσοι πάλι αδυνατούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στα λεγόμενα κατώτερα στρώματα, «πληρώνουν» την οικονομική αδυναμία τους με την –πολλές φορές και μοιραία για την υγεία τους- αναμονή σ

Ακριβοπληρώνουν την –κατά τα άλλα- δημόσια υγεία στην χώρα μας οι Έλληνες. Ένας στους τέσσερις πληρώνει αδρά από το ιδιωτικό του «κομπόδεμα»  προκειμένου να έχει αξιοπρεπή και κυρίως έγκαιρη παροχή υπηρεσιών υγείας είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Όσοι πάλι αδυνατούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στα λεγόμενα κατώτερα στρώματα, «πληρώνουν» την οικονομική αδυναμία τους με την –πολλές φορές και μοιραία για την υγεία τους- αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία.
Την ίδια στιγμή, η δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για υπηρεσίες υγείας απορροφά σταθερά τα τελευταία χρόνια, ποσοστό μεγαλύτερο από το 7% των μηνιαίων δαπανών. Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στο 35ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Ιατρική Εταιρεία.
Κατόπιν τούτων ουδείς εκπλήσσεται με την κατάταξη της χώρας μας σε ό, τι αφορά τις εν λόγω δαπάνες εν μέσω των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης:  «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η Ελλάδα στον τομέα αυτό καθώς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης υγείας στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα στον ΟΟΣΑ, δηλαδή πάνω από 40%  των συνολικών δαπανών υγεία τα τελευταία χρόνια.
Το αποτέλεσμα; Το οικονομικό αντίκτυπο για αρκετές οικογένειες είναι συχνά δυσβάσταχτο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο  για τις ανισότητες στην υγεία, η Ελλάδα έχει μια ακόμη «αρνητική πρωτιά»: το ακριβό κόστος της δημόσιας υγείας γίνεται βασικός  λόγος που κάποιοι πολίτες αναγκάζονται να στερούν στην οικογένεια τους ακόμη και βασικά αγαθά προκειμένου  να εξοικονομήσουν τα απαιτούμενα χρήματα για ιατρικές εξετάσεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Υπάρχουν, ωστόσο, όπως αποτυπώθηκε στο συνέδριο, και κάποιες κατηγορίες  Ελλήνων που πλήττονται περισσότερο από αυτές τις συνθήκες: πρόκειται για τους  ηλικιωμένους  με τις «φτωχές» συντάξεις και τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι επειδή δεν μπορούν να  ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος της περίθαλψης, αντισταθμίζουν την αδυναμία τους αυτή με μεγαλύτερη αναμονή στην χρήση υπηρεσιών  υγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr