ΟΗΕ: Ανεκτίμητη η συμβολή της μητέρας στην ανατροφή των παιδιών
Την ανεκτίμητη συμβολή της μητέρας στην ανατροφή των παιδιών υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε μήνυμά του για την αυριανή, Διεθνή Ημέρα Οικογένειας, σημειώνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται ανταμοιβή της προσπάθειάς της και βελτίωση των συνθηκών της ζωής της, ώστε να εξασφαλιστεί «ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
Η φετινή, Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας με θέμα Μητέρα και Οικογένεια: Προκλήσεις σε ένα Μεταβαλλόμενο Κόσμο», εστιάζει στον σημαντικό ρόλο της μητέρας σ
Την ανεκτίμητη συμβολή της μητέρας στην ανατροφή των παιδιών υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε μήνυμά του για την αυριανή, Διεθνή Ημέρα Οικογένειας, σημειώνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται ανταμοιβή της προσπάθειάς της και βελτίωση των συνθηκών της ζωής της, ώστε να εξασφαλιστεί «ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
Η φετινή, Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας με θέμα Μητέρα και Οικογένεια: Προκλήσεις σε ένα Μεταβαλλόμενο Κόσμο», εστιάζει στον σημαντικό ρόλο της μητέρας στην οικογένεια και την κοινωνία σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ο γγ του ΟΗΕ και προσθέτει:
«Οι μητέρες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικογένεια, που αποτελεί ισχυρή δύναμη κοινωνικής συνοχής και ενσωμάτωσης. Η σχέση μητέρας-παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Η μητέρα δεν παρέχει μόνο φροντίδα, αλλά αποτελεί και στήριγμα της οικογένειας».
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο γγ του ΟΗΕ, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή τους, δυσκολίες κατά τη διάρκεια της μητρότητας, δεν έχουν καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ συχνά πέφτουν θύματα βίας.
«Ο τοκετός, που κανονικά θα έπρεπε να είναι χαρμόσυνο γεγονός, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία πάρα πολλών γυναικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας για τη βελτίωση της μητρικής υγείας έχει σημειώσει τη μικρότερη πρόοδο. Μια γυναίκα στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες έχει 300 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει στη γέννα ή από επιπλοκές της εγκυμοσύνης σε σχέση με μια γυναίκα στις ανεπτυγμένες χώρες. Πρέπει να κάνουμε την κύηση και τον τοκετό πιο ασφαλείς, επιτρέποντας στα συστήματα υγείας να διαθέτουν υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, ειδικευμένο προσωπικό και μαιευτικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», αναφέρει ο Μπαν Γκι Μουν και προσθέτει:
«Η βία κατά των γυναικών, πολλές από τις οποίες είναι μητέρες, παραμένει μια από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας. Θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών, προξενεί κακό στις οικογένειες και τις κοινότητές τους και καταστρέφει την ίδια τη δομή των κοινωνιών. Ο τερματισμός και η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα όλων των χωρών.
Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση. Τα οφέλη από την εκπαίδευση των γυναικών και κοριτσιών γίνονται ορατά όχι μόνο για τις οικογένειες τους, αλλά και για τις ίδιες τις χώρες τους. Η εκπαίδευση δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Οι στατιστικές δείχνουν επίσης ότι οι μορφωμένες μητέρες είναι πιθανότερο να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο, πράγμα που σημαίνει ότι τα οφέλη από την εκπαίδευση μεταδίδονται από γενιά σε γενιά».
Ο γγ του ΟΗΕ επισημαίνει επίσης την ανάγκη να βελτιωθούν οι φιλικές προς τις οικογένειες πολιτικές και υπηρεσίες, όπως τα κέντρα φροντίδας παιδιών που μειώνουν το φόρτο εργασίας των μητέρων, ώστε να στηριχθούν καλύτερα οι μητέρες στο καθημερινό έργο τους.
«Οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, χρειάζονται μεγαλύτερη δημόσια υποστήριξη για να μπορούν να μοιράζονται εξίσου τις ευθύνες στη δουλειά και την οικογένεια. Οι οικογένειες που στηρίζονται στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, συμβάλλουν στη δημιουργία πιο σταθερών και παραγωγικών κοινωνιών», καταλήγει ο γγ του ΟΗΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr