Σέφερ: η Ελλάδα δεν έβαλε βέτο στα Σκόπια

Βαριά ζημιά στην προσπάθεια της σκοπιανής κυβέρνησης του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι να στοιχειοθετήσει τον ισχυρισμό ότι η FYROM δεν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 εξαιτίας του βέτο της Ελλάδας στο Βουκουρέστι προκαλούν οι επίσημες δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας από την Αθήνα. «Ποτέ δεν υπήρξε βέτο. Το ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει τη λέξη βέτο – αρνησικυρία. Το ΝΑΤΟ γνωρίζει τη λέξη συναίνεση» υπογράμμι

Βαριά ζημιά στην προσπάθεια της σκοπιανής κυβέρνησης του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι να στοιχειοθετήσει τον ισχυρισμό ότι η FYROM δεν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 εξαιτίας του βέτο της Ελλάδας στο Βουκουρέστι προκαλούν οι επίσημες δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας από την Αθήνα. «Ποτέ δεν υπήρξε βέτο. Το ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει τη λέξη βέτο – αρνησικυρία. Το ΝΑΤΟ γνωρίζει τη λέξη συναίνεση» υπογράμμισε ο κ. Σέφερ μετά τη συνάντησή του με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε «παρόλο που ορισμένοι μπορεί να απογοητεύθηκαν, πέρυσι στο Βουκουρέστι υπήρξε συναίνεση, όπως συναίνεση υπήρξε και στο Στρασβούργο. Επομένως δεν υπάρχει βέτο, το ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει τη λέξη βέτο και κανένα έθνος δεν έχει θέσει ποτέ βέτο στο ΝΑΤΟ».

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Σέφερ αποτελούν ράπισμα για την κυβέρνηση των Σκοπίων που εγκαλεί την Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι με το βέτο στο αίτημα ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ομολόγησε ότι είναι απαισιόδοξος για τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων. «Θα πρέπει επίσης να πω ανοιχτά και ειλικρινά ότι μετά και την επίσκεψή μου στη FYROM την προηγούμενη εβδομάδα,  δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία μου μετά και τις επαφές με την κυβέρνηση εκεί» είπε και συμπλήρωσε «ελπίζω ότι κι εκείνοι θα αντιληφθούν ότι χρειάζεται να δείξουν ευελιξία προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας», αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό εμμέσως ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τα όρια της εποικοδομητικής στάσης και των υποχωρήσεων.

«Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο θέμα του ονόματος, προκειμένου η FΥROM να προχωρήσει και να καταστεί μέλος της Συμμαχίας», τόνισε από την πλευρά της η κυρία Μπακογιάννη.

Πάντως ο κ. Σέφερ -κατά τη διάρκεια της βράβευσής του από τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη- επέμεινε στο σχεδιασμό της Συμμαχίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων (άρα και της FYROM), προς όφελος «της ασφάλειας και της σταθερότητας» και διαβεβαίωσε τις υποψήφιες χώρες ότι το ΝΑΤΟ δεν τροποποιεί την πολιτική «των ανοικτών θυρών», εφ’ όσον βεβαίως πληρούν τα κριτήρια (αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει εάν τα Σκόπια έχουν εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την είσοδό τους στην Ατλαντική Συμμαχία).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr