Περού: Εξέγερση των ιθαγενών κατά της κυβέρνησης
Οργανώσεις των ιθαγενών στο Περού κήρυξαν χθες κατάσταση «εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης» του προέδρου Άλαν Γκαρσία, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση των τελευταίων πέντε εβδομάδων για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της γης, του πετρελαίου και των ορυκτών πόρων στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν μετά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Γκαρσία με στόχο να ανοίξει περιοχές στο τροπικό δάσος σε ξένες πετρελαϊκές εταιρίας με μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων για τη φιλελευθεροποίηση το
Οι διαδηλώσεις άρχισαν μετά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Γκαρσία με στόχο να ανοίξει περιοχές στο τροπικό δάσος σε ξένες πετρελαϊκές εταιρίας με μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων για τη φιλελευθεροποίηση του τομέα της ενέργειας, που υπεγράφησαν το 2007 και το 2008.
Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρία Perenco ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα επενδύσει τουλάχιστον 2 δις δολάρια για την ανάπτυξη κοιτάσματος στη λεκάνη του ποταμού Μαρανόν, στο βορειοανατολικό Περού.
Ο Αλμπέρτο Πισάνγκο, επικεφαλής 65 ιθαγένικων οργανώσεων, ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία «να κηρύξουμε τους λαούς μας σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Άλαν Γκαρσία στις περιοχές των ιθαγενών στον Αμαζόνιο». Πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει ότι οι νόμοι των προγόνων μας θα γίνουν υποχρεωτικοί, και θα αντιμετωπίσουμε ως επίθεση κάθε απόπειρα εισβολής στην περιοχή μας».
Η κυβέρνηση κήρυξε την 8η Μαΐου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 60 ημέρες στις περιοχές του Αμαζονίου, επιχειρώντας να καταστείλει τις διαδηλώσεις, στο πλαίσιο των οποίων έχουν αποκλειστεί αεροδρόμια, γέφυρες και οι ποτάμιες μεταφορές.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στους ιθαγενείς ηγέτες και τον πρωθυπουργό Γιεχούντε Σιμόν στη Λίμα δεν αποκλιμάκωσαν την κρίση.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι ιθαγενείς στο Περού ιστορικά έχουν υποστεί άδικη περιθωριοποίηση, αλλά εμμένει στη θέση ότι το Σύνταγμα δίνει στο κράτος την αποκλειστική κυριότητα του ορυκτού πλούτου της χώρας.
«Το υπέδαφος δεν ανήκει στους ιθαγενείς αλλά σε όλους τους πολίτες του Περού», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Αντόνιο Μπρακ αυτήν την εβδομάδα. «Σε αυτό το υπέδαφος υπάρχει πετρέλαιο και αέριο, και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, αλλά βεβαίως με έναν υπεύθυνο τρόπο όσον αφορά το περιβάλλον. Η κυβέρνηση δε θα αλλάξει την ενεργειακή της πολιτική όσον αφορά την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο της ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», πρόσθεσε.
Ο Πισάνγκο κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην παραχώρηση αδειών εξόρυξης πετρελαίου και αερίου. «Η λύση είναι να ανακληθούν αυτά τα διατάγματα», δήλωσε. «Δεν πρόκειται για ένα απλό καπρίτσιο από την πλευρά μας. Η κυβέρνηση δεν διαβουλεύθηκε μαζί μας. Δεν είμαστε εναντίον της ανάπτυξης έστω κι αν προβαλλόμαστε ως κάποιοι που πάνε ενάντια στο σύστημα. Αυτό που θέλουμε είναι ανάπτυξη αλλά με τον δικό μας τρόπο», συνέχισε. «Η κυβέρνηση θέλει να μας πάρει τη γη μας και να τις δώσει στις μεγάλες πολυεθνικές. Υπάρχουν πλούτη όπως πετρέλαιο, ξυλεία, χρυσός-πλούτη που ξυπνούν τις επιθυμίες των πλουσίων αυτού του κόσμου», πρόσθεσε.
Υπέρ των ιθαγενών τάχθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία συμμετέχουν 155 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απ όλο τον κόσμο, καλώντας τη Λίμα να ανακαλέσει τα διατάγματα διότι δεν διαβουλεύθηκε τους ιθαγενείς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr