«Θετική εξέλιξη» η τοποθέτηση… πασά στη Λάρισα, υποστηρίζουν στρατιωτικές πηγές!

Βαφτίζοντας το ξίδι γλυκάδι, πηγές του υπουργείου Αμυνας υποστήριζαν την Τετάρτη ότι η σχεδιαζόμενη ανάθεση της διοίκησης του ΝΑΤΟϊκού αεροπορικού υποστρατηγείου της Λάρισας σε Τούρκο πτέραρχο (εκ περιτροπής με Ελληνα αξιωματικό) αποτελεί… πολύ θετική εξέλιξη! Όπως υποστηρίζουν, η απόφαση να καταργηθεί το CAOC 6 (combined air operations center - συνδυασμένο κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων) του Εσκί Σεχίρ και να ενισχυθεί η

Βαφτίζοντας το ξίδι γλυκάδι, πηγές του υπουργείου Αμυνας υποστήριζαν την Τετάρτη ότι η σχεδιαζόμενη ανάθεση της διοίκησης του ΝΑΤΟϊκού αεροπορικού υποστρατηγείου της Λάρισας σε Τούρκο πτέραρχο (εκ περιτροπής με Ελληνα αξιωματικό) αποτελεί… πολύ θετική εξέλιξη! Όπως υποστηρίζουν, η απόφαση να καταργηθεί το CAOC 6 (combined air operations center - συνδυασμένο κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων) του Εσκί Σεχίρ και να ενισχυθεί η περιοχή ευθύνης του ελληνικού αεροπορικού στρατηγείου (θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και μελλοντικώς τμήμα της Αλβανίας αλλά και τη FYROM) είναι βαρύνουσας σημασίας για την Ελλάδα. Έφταναν μάλιστα στο σημείο να ισχυριστούν ότι αποφεύγουν να τοποθετηθούν για να μη φανεί ότι πανηγυρίζουν, κάτι που θα ενοχλούσε την τουρκική πλευρά. Ακόμη και το γεγονός ότι σχεδιάζεται να αναλάβει τη διοίκηση του ΝΑΤΟϊκού αεροπορικού κέντρου της Λάρισας Τούρκος διοικητής, έλεγαν ότι δεν έχει μεγάλη σημασία, διότι έχει συμφωνηθεί ότι την ίδια περίοδο Έλληνας αξιωματικός θα είναι επιτελάρχης (δηλαδή τρίτος τη τάξει, μετά τον Τούρκο υποδιοικητή και τον μονίμως Αμερικανό διοικητή) στο συμμαχικό στρατηγείο της Σμύρνης. Υπονοούσαν δηλαδή, ότι όποιες πρωτοβουλίες -αναφέρονται προφανώς σε βλαπτικές προτάσεις για τα ελληνικά συμφέροντα- κι αν προσπαθήσει να λάβει ο Τούρκος αξιωματικός, αυτές θα «ακυρωθούν» στην πράξη από τις ενέργειες του Έλληνα επιτελάρχη στη Σμύρνη.

Αιτιολογώντας τη δυσμενή εξέλιξη, αξιωματικοί του ΓΕΕΘΑ προέβαλαν ακόμη σαν θετικό το γεγονός ότι ο πρώτος διοικητής του ΝΑΤΟϊκού αεροπορικού κέντρου της Λάρισας (όποτε κι αν ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας δομής διοίκησης της Ατλαντικής Συμμαχίας) θα είναι Έλληνας. Λες και αλλάζει κάτι επί της ουσίας εάν ο Τούρκος αξιωματικός αναλάβει τη διοίκηση του νέου CAOC της Λάρισας το 2010 ή το 2012. Πίσω από αυτό που φαίνεται σαν βαριά γκάφα, βρίσκεται η επιδίωξη της Άγκυρας -που διατυπώθηκε σχεδόν εκβιαστικά προς το ΝΑΤΟ- να αναλάβει πρώτος τη διοίκηση του CAOC 4 της Λάρισας Τούρκος πτέραρχος. Κι επειδή η ελληνική πλευρά «κατάφερε» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης να αποσπάσει τη δέσμευση των ΝΑΤΟϊκών για το αυτονόητο, ότι δηλαδή πρώτος διοικητής θα είναι Έλληνας, στο ΓΕΕΘΑ θεώρησαν ότι αυτό αποτελεί αφορμή για να θριαμβολογήσουν. Φαίνεται όμως ότι ουδείς από τους διαπραγματευόμενους της στρατιωτικής ηγεσίας επιδίωξε να συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ότι η ηγεσία του στρατηγείου της Λάρισας θα ανήκει σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα, παραχωρώντας στην Τουρκία μια θέση υποδιοικητή.

Στην περίπτωση που τελικώς η Αθήνα δεν λάβει την απόφαση να μπλοκάρει τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό, η τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στη ΝΑΤΟϊκή βάση στο Κουτσόχερο (απέχει 20 χιλιόμετρα από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα) εγκυμονεί δύο σημαντικούς κινδύνους που η ελληνική πλευρά θα καλείται να αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση:

  • Οι διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά γίνονται μέσω του CAOC της Λάρισας, που υποβάλλει αναφορά στοAir South. Εάν υπάρχει Τούρκος διοικητής στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Λάρισας, εκτιμάται ότι οι ελληνικές διαμαρτυρίες θα φτάνουν «κουτσουρεμένες», εάν τελικώς δεχθεί να τις μεταφέρει στη Συμμαχία.
  • Στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, η Άγκυρα ενδέχεται να πολλαπλασιάσει την πρακτική της διαμαρτυρίας ότι δήθεν τα ελληνικά μαχητικά παραβαίνουν τους κανόνες διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας όταν αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά έξω από τα 6 ν.μ. (αφού ο ελληνικός εναέριος χώρος εκτείνεται σε απόσταση 10 ν.μ. από τις ακτές των νησιών), αξιοποιώντας τη βοήθεια του Τούρκου διοικητή στη Λάρισα. Το ΝΑΤΟ αναφέρεται σε «ελληνική εξαίρεση» (greek perception) όταν καλείται να σχολιάσει τη διαφορά του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων (6 ναυτικά μίλια) και του εναέριου χώρου (10 ναυτικά μίλια), τα όρια των οποίων στις περισσότερες χώρες-μέλη της Συμμαχίας ταυτίζονται.

Το υπουργείο Άμυνας πάντως επιδεικνύει αμήχανη σιωπή και επί 24 ώρες δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για να σχολιάσει τις διαφαινόμενες αρνητικές για τα εθνικά συμφέροντα εξελίξεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr