Ως δημοψήφισμα βλέπει ο Μπερλουσκόνι τις ευρωεκλογές

Εν μέσω σκανδάλων για την προσωπική του ζωή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλει να μετατρέψει σε «δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές, καθώς είναι ο μοναδικός ηγέτης μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που έχει τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Λαού της Ελευθερίας του Καβαλιέρε αναμένεται να λάβει το 38-40% των ψήφων, με το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα να συγκεντρώνει μόλις το 26-29%. Αν η πρόθεση ψήφου των

Εν μέσω σκανδάλων για την προσωπική του ζωή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλει να μετατρέψει σε «δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές, καθώς είναι ο μοναδικός ηγέτης μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που έχει τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Λαού της Ελευθερίας του Καβαλιέρε αναμένεται να λάβει το 38-40% των ψήφων, με το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα να συγκεντρώνει μόλις το 26-29%. Αν η πρόθεση ψήφου των Ιταλών επιβεβαιωθεί στις κάλπες, το κόμμα του Μπερλουσκόνι θα βελτιώσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2008 όπου είχε λάβει το 37,4% των ψήφων.

Αντιθέτως, η Αριστερά αναμένεται να δει τα ποσοστά της να μειώνονται σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, όπου είχε λάβει το 33% .Το Δημοκρατικό κόμμα χαρακτήρισε μάλιστα «ανωμαλία» το γεγονός ότι επικεφαλής της λίστας της κεντροδεξιάς είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ρώμη για χάρη του Στρασβούργου.

«Ο Μπερλουσκόνι θέλει να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για το πρόσωπό του αλλά και την κυβέρνησή του», τόνισε ο Πιέρο Φασίνο, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος.

«Δεν υπάρχει προεκλογική εκστρατεία», συμπληρώνει ο Μαρκ Λαζάρ, Γάλλος πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την Ιταλία. «Ολοι μιλούν για τον Μπερλουσκόνι, το διαζύγιό του, τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη. Ουδείς μιλά για την Ευρώπη, καθώς οι εκλογές αυτές ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα στον Μπερλπουσκόνι να τεστάρει την δημοτικότητά του», προσθέτει. «Η υποστήριξη προς τον Μπερλουσκόνι παραμένει πολύ υψηλή παρά το γεγονός ότι αν συνέβαιναν αυτά σε κάποια άλλη χώρα θα είχε ξεσπάσει σοβαρή πολιτική κρίση. Ουδείς μπορεί να του αντιπαρατεθεί. Δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να είναι τόσο αδύναμη η αντιπολίτευση και τον Μπερλουσκόνι να έχει καταληφθεί από τη μέθη της εξουσίας και να παρακάμπτει συνεχώς τους θέσμούς», λέει ο Γάλλος πολιτειολόγος.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο Καβαλιέρε βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο «καταιγίδες» : Το διαζύγιο με τη σύζυγό του Βερόνικα Λάριο, η οποία τον κατηγόρησε ότι διατηρούσε σχέσεις με τη 18χρονη καλλονή Λετίτσια Νοέμι και στη συνέχεια την καταδίκης του δικηγόρου του, Ντέιβιντ Μίλς, από το δικαστήριο του Μιλάνου σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων και έξι μηνών, με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο Βρετανός δικηγόρος κατηγορήθηκε ότι «έδρασε, ως ψευδομάρτυρας, για να εξασφαλίσει την ατιμωρησία στο Μπερλουσκόνι και τον όμιλό του».

Τα σκάνδαλα «Μιλς -Νοέμι» είναι ίσως ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να εμποδίσει τον Μπερλουσκόνι να ξεπεράσει το φράγμα του 40% στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr