Ο οικολόγος με τη φορολογική δήλωση των 5.000 ευρώ που έγινε πολιτικός αστέρας

Γένοβα 2001. Ο γνωστός στους κύκλους των αριστεριστών «πράσινος» αλλά και με αποχρώσεις του «κόκκινου», Θεσσαλονικιός Μιχάλης Τρεμόπουλος κατείχε περίοπτη θέση στους αντεξουσιαστικούς κύκλους που ταξίδευαν με τα λεγόμενα πλοία της… επανάστασης. Μιλούσε με πάθος κατά του καπιταλισμού, τα έβαζε με τις δυνάμεις της ιταλικής καραμπινιερίας, ενώ μαζί με τον έτερο ινστρούχτορα της οικολογίας, τον δικηγόρο Κώστα Διάκον ξιφουλκούσαν κατ

Γένοβα 2001. Ο γνωστός στους κύκλους των αριστεριστών «πράσινος» αλλά και με αποχρώσεις του «κόκκινου», Θεσσαλονικιός Μιχάλης Τρεμόπουλος κατείχε περίοπτη θέση στους αντεξουσιαστικούς κύκλους που ταξίδευαν με τα λεγόμενα πλοία της… επανάστασης. Μιλούσε με πάθος κατά του καπιταλισμού, τα έβαζε με τις δυνάμεις της ιταλικής καραμπινιερίας, ενώ μαζί με τον έτερο ινστρούχτορα της οικολογίας, τον δικηγόρο Κώστα Διάκον ξιφουλκούσαν κατά της παγκοσμιοποίησης. Οπαδός της ανατροπής και της διεθνιστικής αντίληψης της πολιτικής, ο «δημοσιογράφος» κατ’ επάγγελμα οικολόγος (αν και ποτέ δεν έχει γράψει γραμμή σε ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα) σαφώς διεπόταν από ριζοσπαστικές απόψεις, τόσο ριζοσπαστικές που σόκαραν ακόμα και το κόμμα του, ιδιαίτερα ως προς τα εθνικά ζητήματα.

Η σημερινή πραγματικότητα του τέως πράσινου ακτιβιστή, που δηλώνει μόλις 5.000 ευρώ εισόδημα στη δήλωσή του και τον οποίο ουσιαστικά ζει η σύζυγός του, είναι λιγότερο επαναστατική. Για παράδειγμα, ενώ σε πρόσφατο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων είχε απειλήσει την ομάδα που ζητούσε καταδίκη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, σε συνέντευξη πριν από λίγες ημέρες κινήθηκε περισσότερο προς τις εθνικές θέσεις και λιγότερο στη γραμμή που οι Πράσινοι της Ε.Ε. του ζητούσαν να πάρει. Το ίδιο κάνει και με τις απόψεις του για το Μακεδονικό, καθώς κρύβει επιμελώς τις σχέσεις του με το Ουράνιο Τόξο. Βλέπετε η γοητεία της κατάληψης θέσης στην Ευρωβουλή αφήνει στην μπάντα κάποιες μικρές λεπτομέρειες.

Είναι πάντως γεγονός πως παρά την ευφορία που επικρατεί, ήδη η γκρίνια για την προσπάθεια ηγεμόνευσης ενός ολόκληρου κινήματος είναι γεγονός. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι μόνο ο Τρεμόπουλος. Συμφωνούμε σε πάρα πολλά, όμως διαφωνούμε και σε άλλα μαζί του», μας αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος. Και είναι αλήθεια πως σε ένα κόμμα που εκ του καταστατικού του δεν προβλέπει θέση αρχηγού, ο Θεσσαλονικιός Οικολόγος επιχειρεί άρδην την αλλαγή των συσχετισμών. Δεν είναι τυχαία η διαφωνία της αριστερής τάσης υπό το νούμερο 2 του κόμματος Κώστα Διάκο ως προς τη δεξιά στροφή των Οικολόγων Πράσινων, μια στροφή η οποία απροκάλυπτα μιλά για κουλτούρα συνεργασιών και για προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλες όμως είναι και οι αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και το δεξί του χέρι Νίκος Χρυσόγελος διαχειρίζονται τη μιντιακή εικόνα του κινήματος. Η κρίση έχει φτάσει μάλιστα σε τέτοιο σημείο ώστε η αριστερή πτέρυγα να καταγγέλλει την πρόσληψη γνωστής επικοινωνιολόγου, της κυρίας Ελενας Σάββας της εταιρείας Ikon Porter Novelli, η οποία μάλιστα με προτροπή του Μιχάλη Τρεμόπουλου περνάει από… κάστινγκ τα μέλη του κόμματος για να αποφασιστεί ποιοι θα είναι αυτοί που θα εκπροσωπούν τηλεοπτικά το κόμμα!

«Δυστυχώς ο Μιχάλης θαμπώθηκε», αναφέρουν παλιά στελέχη του οικολογικού χώρου. Η κριτική εστιάζεται σε δύο περιστατικά.

Το πρώτο αφορά στην απουσία εκπροσώπησης σε παλιότερη εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου. Οπως ο ίδιος ο παρουσιαστής είχε τονίσει, αν και οι Πράσινοι είχαν κληθεί, το γεγονός ότι ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψε να φιλοξενηθεί η άποψη του κόμματος. «Δηλαδή εάν ο Μιχάλης δεν μπορεί να πάει κάπου, δεν πηγαίνει κανείς», ήταν το σχόλιο της αριστερής πτέρυγας.

Δεύτερο «καμπανάκι» υπήρξε η πρόσκληση από τον Λάκη Λαζόπουλο Ο γνωστός ηθοποιός είχε ζητήσει εκπροσώπους της νεολαίας. Κι ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει παρουσία νεολαίων, επιλέχθηκε ο δεύτερος στην ιεραρχία Νίκος Χρυσόγελος, ένας πολιτικός εκπρόσωπος που ήδη ηλικιακά κοντεύει τα 50.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ:

Κώστας Διάκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων:

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων αποτελούνται από πολυεθνικούς πληθυσμούς. Ούτε η Ελλάδα εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα, αν και οι μειονότητές μας είναι μικρότερες από αυτές της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αυτές οι μειονότητες σαφώς θα πρέπει να τυγχάνουν πλήρων δικαιωμάτων, όπως φυσικά το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τους Ελληνες στην Αλβανία και στην Τουρκία. Είμαστε λοιπόν υπέρ της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων κάθε μειονότητας. Τονίζω όμως με ξεκάθαρο τρόπο πως τα σύνορα είναι δεδομένα και πως οι εθνικιστικές εξάρσεις από τη μεριά της επίσημης ηγεσίας της FYROM αποτελούν εμπόδιο για την ανεύρεση βιώσιμης λύσης, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς. Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Τρεμόπουλου, αυτές κινήθηκαν ως απάντηση στις γνωστές εθνικιστικές κορώνες του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και θεωρώ πως παρερμηνεύτηκαν προκειμένου να χτυπηθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Πολλοί είναι αυτοί που δεν θέλουν να μας δουν στην Ευρωβουλή και το Εθνικό Κοινοβούλιο. Κι αυτό διότι θα αλλάξουμε τους μεταπολιτευτικούς συσχετισμούς που έχουν καθιερώσει τέσσερα κόμματα: τα δύο που διαχειρίζονται την εξουσία και τα άλλα δύο που διαχειρίζονται την αντίδραση».

Γιάννης Χαραλαμπάκης, μέλος Πολιτικής Γραμματείας Οικολόγων Πράσινων:

«Είναι προτιμότερο να κάνουμε κριτική στις θέσεις του κόμματος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν δημοσιευμένες ξεκάθαρες θέσεις για το Μακεδονικό, που σέβονται την ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών. Εξάλλου, ως κόμμα χωρίς αρχηγό, εκφραζόμαστε μέσα από συλλογικότητες κι όχι αποσπασματικά. Ολα τα μέλη, όπως και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, στηρίζουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr