Μουμπάι: Το Πακιστάν άφησε ελεύθερο ύποπτο για τις επιθέσεις
Ελεύθερος αφέθηκε επικεφαλής ενός νόμιμου ισλαμικού φιλανθρωπικού ιδρύματος που θεωρείται βιτρίνα της ισλαμιστικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα, η οποία κατηγορείται από την Ινδία ότι διέπραξε τις επιθέσεις στο Μουμπάι τον περασμένο Νοέμβριο, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.
Οι τρεις δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου της Λαχόρης (ανατολική Ινδία) κήρυξαν παράνομο τον κατ οίκον περιορισμό του Χαφίζ Μοχάμαντ Σαΐντ, επικεφαλής του φιλανθρωπικού ιδρύματος Τζαμάατ-ουντ Ντάουα όπως και τριών άλλων με
Ελεύθερος αφέθηκε επικεφαλής ενός νόμιμου ισλαμικού φιλανθρωπικού ιδρύματος που θεωρείται βιτρίνα της ισλαμιστικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα, η οποία κατηγορείται από την Ινδία ότι διέπραξε τις επιθέσεις στο Μουμπάι τον περασμένο Νοέμβριο, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.
Οι τρεις δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου της Λαχόρης (ανατολική Ινδία) κήρυξαν παράνομο τον κατ οίκον περιορισμό του Χαφίζ Μοχάμαντ Σαΐντ, επικεφαλής του φιλανθρωπικού ιδρύματος Τζαμάατ-ουντ Ντάουα όπως και τριών άλλων μελών του, δήλωσε στον Τύπο ο δικηγόρος του Σαϊντ, Α.Κ.Ντογκάρ στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας.
Η ανώτατη δικαστική αρχή έκρινε ότι το «πρωτοβάθμιο δικαστήριο (που είχε διατάξει τον κατ οίκον περιορισμό του Σαΐντ) παραβίασε το σύνταγμα και συνεπώς ο Χαφίζ Σαΐντ και οι σύντροφοί του θα απελευθερωθούν σύντομα», διευκρίνισε ο Ντογκάρ.
Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν σήμερα οι ινδικές αρχές για την απόφαση της πακιστανικής δικαιοσύνης.
«Είμαστε δυσαρεστημένοι που το Πακιστάν δεν επέδειξε σοβαρότητα και δεν ανταποκρίθηκε στη δέσμευσή του να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους των επιθέσεων του Μουμπάι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας Παλανιαπιάν Τσινταμπάρα.
Η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει την ισλαμιστική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα ότι διέπραξε τις επιθέσεις στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας που προκάλεσαν το θάνατο 174 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και εννέα εκ των δέκα δραστών, από 26 έως 29 Νοεμβρίου 2008.
Η ένοπλη αυτή πακιστανική οργάνωση που αρνήθηκε ότι συμμετείχε στις επιθέσεις και δηλώνει ότι αγωνίζεται κατά της «δίωξης» της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ινδία και για την ανεξαρτησία του ινδικού Κασμίρ, είχε τεθεί εκτός νόμου από τις πακιστανικές αρχές το 2003. Ο Χαφίζ Σαΐντ είναι ένας από τους ιδρυτές της Λασκάρ-ε-Τάιμπα, από την οποία δηλώνει ότι έχει διασπαστεί.
Η Τζαμάατ-ουντ Ντάουα που θεωρείται έκτοτε πολιτική πτέρυγα της Λασκάρ-ε-Τάιμπα, παρότι δραστηριοποιείται όντως στο φιλανθρωπικό τομέα, τέθηκε και αυτή εκτός νόμου μετά τις επιθέσεις στο Μουμπάι και ο ΟΗΕ την συμπεριέλαβε στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως και τη Λασκάρ-ε-Τάιμπα, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ή τους Ταλιμπάν.
Οι Πακιστανοί ανακριτές έχουν παραδεχτεί ότι οι συντονισμένες επιθέσεις στην Ινδία ξεκίνησαν και οργανώθηκαν εν μέρει από πακιστανικό έδαφος και ότι ο μόνος επιζήσας δράστης των επιθέσεων ήταν Πακιστανός.
Οι πακιστανικές αρχές έχουν στην κατοχή τους κατηγορίες της αστυνομίας κατά οκτώ υπόπτων, μεταξύ τους ο Μοχάμαντ Ατζμάλ Κασάμπ, ο μόνος ένοπλος που συνελήφθη ζωντανός από τις ινδικές δυνάμεις κατά την επίθεση. Ο Σαΐντ δεν ήταν μεταξύ των οκτώ υπόπτων.
«Η κυβέρνηση ηττήθηκε. Η αθωότητά μας αποδείχτηκε» είπε ο Γιάχουα Μουτζαχίντ, εκπρόσωπός του Σαΐντ τονίζοντας ότι το φιλανθρωπικό ίδρυμα δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία.
Έως πρότινος η Τζαμάατ ουντ-Ντάουα είχε εκτεταμένο φιλανθρωπικό δίκτυο στο Πακιστάν που χρηματοδοτείτο από δωρεές. Έπαιξε κύριο ρόλο στην αρωγή επιζώντων του φονικού σεισμού του 2005 στις βόρειες ορεινές περιοχές του με 73.000 νεκρούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr