Διαδήλωση κατά του Ομπάμα στο Ισραήλ
Καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε προς τον αραβικό κόσμο από το Πανεπιστήμιο του Καίρου με μήνυμα ειρήνης, στην Ιερουσαλήμ διοργανώθηκε εναντίον του διαδήλωση διαμαρτυρίας.
Η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο αμερικανικό προξενείο και ακούστηκαν τα συνθήματα «όχι δεν μπορείς» και «εμείς μπορούμε και θα συνεχίσουμε τον εποικισμό».
Κάποιοι κρατούσαν αφίσες με τον Ομπάμα να φορά το παραδοσιακό αραβικό
Η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο αμερικανικό προξενείο και ακούστηκαν τα συνθήματα «όχι δεν μπορείς» και «εμείς μπορούμε και θα συνεχίσουμε τον εποικισμό».
Κάποιοι κρατούσαν αφίσες με τον Ομπάμα να φορά το παραδοσιακό αραβικό “kaffiyeh” και την επιγραφή «Μπαράκ Χουσείν Ομπάμα αντισημίτης που μισεί τους Εβραίους».
Τα επιχειρήματα των διαδηλωτών ήσαν ότι «πρόκειται για τον πλέον αντι-Εβραίο Πρόεδρο ΗΠΑ που θα προκαλέσει καταστροφή στο Ισραήλ» και «με ποιό δικαίωμα μας ζητά να σταματήσουμε να χτίζουμε στη γη που μας έδωσε ο θεός».
Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν αγγλόφωνοι και αναφέρονταν στον Ομπάμα με το μεσαίο του όνομα, Χουσείν, ενώ θύμιζαν τη μουσουλμανική του εκπαίδευση στην Ινδονησία.
Προσωπική δέσμευση Ομπάμα στον ισλαμικό κόσμο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, απευθυνόμενος σήμερα προς τους 1,5 δισεκατομμύριο μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου ότι ήλθε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αναζητώντας «ένα νέο ξεκίνημα ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τις Ηνωμένες Πολιτείες» και τόνισε ότι «ο κύκλος της καχυποψίας και της διχόνοιας πρέπει να κλείσει».
«Η σχέση ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση χαρακτηρίστηκε επί αιώνες από συνύπαρξη και συνεργασία, αλλά και από συγκρούσεις και θρησκευτικούς πολέμους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκινώντας τη βαρυσήμαντη και πολυαναμενόμενη ομιλία του που σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στις σχέσεις της αμερικανικής υπερδύναμης με τον μουσουλμανικό κόσμο, κλείνοντας ένα οδυνηρό κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής του προκατόχου του Τζορτζ Μπους.
«Ο βίαιος εξτρεμισμός εκμεταλλεύθηκε αυτές τις εντάσεις σε μία μικρή αλλά ισχυρή μειοψηφία μουσουλμάνων. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες αυτών των εξτρεμισμών να ασκήσουν βία εναντίον πολιτών, οδήγησε ορισμένους στη χώρα μου να αντιμετωπίζουν το Ισλάμ ως κάτι αναπόφευκτα εχθρικό, όχι μόνο απέναντι στην Αμερική και τις δυτικές χώρες, αλλά και απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Ομπάμα.
«Όσο η σχέση μας διέπεται από τις διαφορές μας, θα ενισχύουμε εκείνους που ενσπείρουν το μίσος αντί να ενισχύουν την ειρήνη. Αυτός ο κύκλος της καχυποψίας και της διχόνοιας πρέπει να κλείσει», διακήρυξε.
«Ήλθα αναζητώντας ένα νέο ξεκίνημα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα ξεκίνημα βασισμένο στο αμοιβαίο συμφέρον και στον αμοιβαίο σεβασμό, ένα ξεκίνημα βασισμένο στην αλήθεια ότι η Αμερική και το Ισλάμ δεν αλληλοαπορρίπτονται», πρόσθεσε.
Στην Άγκυρα «δήλωσα ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι -και δεν θα είναι ποτέ- σε πόλεμο κατά του Ισλάμ», είπε ακόμα ο Αμερικανός πρόεδρος. Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι «θα πολεμήσουμε ακατάπαυστα ενάντια στους βίαιους εξτρεμιστές που αντιπροσωπεύουν σοβαρή απειλή για την ασφάλειά μας», διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «απορρίπτουν το ίδιο πράγμα που απορρίπτουν οι άνθρωποι όλων των θρησκειών, τον φόνο αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών».
Όπως είπε, έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι «μια και μοναδική ομιλία δεν μπορεί να εξαλείψει χρόνια καχυποψίας», εξέφρασε όμως παράλληλα την πεποίθηση ότι «για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να μιλάμε ανοικτά για τα πράγματα που έχουμε στις καρδιές μας».
Είπε ακόμα ότι, αν και είναι χριστιανός, προέρχεται από μία οικογένεια επί γενιές μουσουλμανική και ότι ως παιδί στην Ινδονησία πέρασε πολλά χρόνια ακούγοντας τη μουσουλμανική πρόσκληση για προσευχή.
«Το Ισλάμ υπήρξε ανέκαθεν ένα κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας», είπε. «Θεωρώ ότι είναι κομμάτι της ευθύνης μου ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να πολεμώ τα αρνητικά στερεότυπα του Ισλάμ όπου εμφανίζονται», πρόσθεσε.
Μεγάλος ο συμβολισμός της επίσκεψης
Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αμπού Γάιτ.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης, επτάωρης, αλλά σημαντικής ως προς τον συμβολισμό επίσκεψής του, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιχειρήσει να απευθύνει ένα ισχυρό μήνυμα συμφιλίωσης, για να γυρίσει τη σελίδα της εποχής του προκατόχου του Τζορτζ Μπους.
Η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου απευθύνεται σε ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, αλλά η επιλογή της Αιγύπτου δείχνει την έμφαση που δίνει η νέα αμερικανική κυβέρνηση στη Μέση Ανατολή, όπου θα αντιμετωπίσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Έχοντας ήδη διακηρύξει στην Τουρκία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ», επέλεξε την Αίγυπτο για να απευθύνει την ομιλία του προς τον μουσουλμανικό κόσμο.
Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα ασφαλείας, και όπου κάθε επαφή του Ομπάμα με το πλήθος έχει αποκλειστεί, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μετακινείται με ελικόπτερο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ τη στιγμή που επιδιώκει να δώσει ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.
«Αυτό που θα δείτε θα είναι συμπαγείς συνομιλίες σχετικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος και για να τερματισθεί το σημερινό αδιέξοδο», στην ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, συγγραφέας των ομιλιών του Μπαράκ Ομπάμα.
«Υπάρχει αναμφισβήτητα ένα ρήγμα ανάμεσα στην Αμερική και τον ισλαμικό κόσμο», είπε ο Ντέιβιντ Αξελροντ, ο κύριος πολιτικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στη σημερινή ομιλία.
«Και χρειάσθηκαν χρόνια για να εδραιωθεί αυτό το ρήγμα. Και δεν μπορεί να γεφυρωθεί μόνο με μία ομιλία. Ίσως να μην μπορεί να γεφυρωθεί από μια κυβέρνηση... Αλλά ο πρόεδρος πιστεύει σταθερά σε ένα ανοικτό και ειλικρινή διάλογο», πρόσθεσε.
Στο Διαδίκτυο η ομιλία
Η ομιλία θα μεταδοθεί σε μηχανές κοινωνικής δικτύωσης στο Ίντερνετ όπως το Facebook, το Twitter, το MySpace, ενώ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ θα προσφέρονται αποσπάσματα της ομιλίας σε sms στα αραβικά, τα περσικά, τα ουρντού και τα αγγλικά.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς του συμβούλους, ο Μπαράκ Ομπάμα θα περιγράψει τις διαφορές που χωρίζουν, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ισλαμικό κόσμο και τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των προσπαθειών της Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, του πολέμου στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ και της αραβο-ισραηλινής διένεξης.
Θα αναφερθεί επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα και στις πρωτοβουλίες στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και των επενδύσεων στον μουσουλμανικό κόσμο.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επενδύσει πολύ στην ομιλία αυτή, για τη συγγραφή της οποίας συμβουλεύθηκε Αμερικανούς μουσουλμάνους και την οποία δεν σταμάτησε να επιμελείται μέχρι την τελευταία στιγμή χθες το βράδυ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε χθες τη Σαουδική Αραβία, όπου είχε συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και περιφερειακά θέματα ασφαλείας.
Συζήτηση Μουμπάρακ-Ομπάμα για την ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστίνης
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι συζήτησε σήμερα κατ ιδίαν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, «ο οποίος διαθέτει πείρα δεκαετιών», τους τρόπους για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.
«Συζητήσαμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να προωθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο αμέσως μετά την άφιξή του στο Κάιρο.
«Η Αμερική δεσμεύθηκε να εργασθεί σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι συζητήθηκε «η κατάσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους».
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι επέμεινε να συζητήσει κατά προτεραιότητα με τον Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος «διαθέτει πείρα δεκαετιών για πλήθος θεμάτων».
Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε ότι μετέφερε στον Χόσνι Μουμπάρακ και τον αιγυπτιακό λαό τους «χαιρετισμούς» των ΗΠΑ και διατύπωσε την πρόθεση να συνεχίσει να συμβουλεύεται τον αιγύπτιο ηγέτη «τους επόμενους μήνες και χρόνια».
Από την πλευρά του ο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι συζήτησε «ειλικρινά και χωρίς περιστροφές» με τον Αμερικανό πρόεδρο θέματα επικεντρωμένα στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, ανάμεσά τους και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
«Συζητήσαμε πολλά προβλήματα της Μέσης Ανατολής και της περιοχής...την κατάσταση στο Ιράν και όλα αυτά τα προβλήματα», είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr