Εννιά μήνες θητεία στο στρατό από τον Αύγουστο και μόνο στα σύνορα

Στους εννέα μήνες μειώνεται η διάρκεια της θητείας μόνο για το στρατό ξηράς και για όσους στρατεύσιμους ντυθούν στα χακί από την σειρά του Αυγούστου 2009 και μετά. Την απόφαση αυτή έλαβε το μεσημέρι της Τρίτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υιοθετώντας σχετική εισήγηση του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατευμένοι που παρουσιάστηκαν στο στρατό ξηράς το Φεβρουάριο θα υπηρετήσουν έντεκα μήνες (ένα μήνα λιγότερο), ενώ κατά δύο μήνες περιορίζετα

Στους εννέα μήνες μειώνεται η διάρκεια της θητείας μόνο για το στρατό ξηράς και για όσους στρατεύσιμους ντυθούν στα χακί από την σειρά του Αυγούστου 2009 και μετά. Την απόφαση αυτή έλαβε το μεσημέρι της Τρίτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υιοθετώντας σχετική εισήγηση του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατευμένοι που παρουσιάστηκαν στο στρατό ξηράς το Φεβρουάριο θα υπηρετήσουν έντεκα μήνες (ένα μήνα λιγότερο), ενώ κατά δύο μήνες περιορίζεται η διάρκεια της θητείας για όσους κατατάχθηκαν στο στρατό με την σειρά του Μαϊου. Η διάρκεια της θητείας για όσους υπηρετούν ή πρόκειται να παρουσιαστούν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία παραμένει δωδεκάμηνη και δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Για να διασκεδάσει τις επικρίσεις ότι το μέτρο ελήφθη με προχειρότητα και χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία προεργασία, ο κ. Μεϊμαράκης επικαλέστηκε μελέτη «φάντασμα» του Γενικού Επιτελείου Στρατού (η οποία υποτίθεται ότι καταγράφει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που θέτουν οι στρατιωτικοί) με σκοπό να αιτιολογήσει την κυβερνητική απόφαση να μειωθεί κατά τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία. Γενικώς και αορίστως, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι οι προϋποθέσεις καλύπτονται και συμπέρανε ότι η μείωση της θητείας μπορεί να προχωρήσει. Η περίφημη μελέτη του ΓΕΣ, την οποία μνημόνευσε ο κ. Μεϊμαράκης (και η οποία κατά τον υπουργό εκπονήθηκε το 2007 και επικαιροποιήθηκε το 2008) είναι άγνωστη στους αξιωματικούς και τους ρεπόρτερς που καλύπτουν θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που επιφέρει η εννιάμηνη θητεία στο στρατό είναι ότι όσοι θα ντυθούν στα χακί με τη σειρά του Αυγούστου αλλά και με τις επόμενες ΕΣΣΟ, θα παίρνουν το απολυτήριό τους από τις μονάδες της παραμεθορίου. Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε πανηγυρικά την απόφαση για μείωση της θητείας κατά τρεις μήνες, απέκρυψε όμως επιμελώς ότι η υποχρεωτική (σήμερα) πεντάμηνος παραμονή σε μονάδες της παραμεθορίου θα αυξηθεί κατά ενάμιση μήνα. Με απλά λόγια, όσοι ντυθούν στα χακί από τον Αύγουστο, μετά το κέντρο εκπαίδευσης θα μετατίθενται σε μία και μοναδική μονάδα της παραμεθορίου απ’ όπου και θα απολύονται μετά την συμπλήρωση εννέα μηνών από την ημερομηνία κατάταξής τους. Τι δεν ανακοίνωσε λοιπόν ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Ότι το πεντάμηνο στα σύνορα επί της ουσίας καθίσταται επτάμηνο, διάστημα που υποχρεωτικώς όλοι οι στρατεύσιμοι πλήρους θητείας θα υπηρετούν σε μονάδες της παραμεθορίου, στα νησιά του Αιγαίου ή στον Έβρο.

Με τον τρόπο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας επιχειρεί να αποσπάσει την «ανοχή» των στρατιωτικών για τη μείωση της θητείας. Το προηγούμενο διάστημα οι στρατηγοί διαμαρτύρονταν ανωνύμως ότι εάν η θητεία μειωθεί κατά τρεις μήνες θα παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης σε κρίσιμες μονάδες. Η απόφαση όμως για εκπλήρωση του συνόλου των στρατιωτικών υποχρεώσεων στα σύνορα (δηλαδή η υποχρεωτική εννιάμηνη θητεία σε μονάδες της παραμεθορίου χωρίς μετακίνηση των οπλιτών σε στρατόπεδα κοντά στον τόπο καταγωγής τους), έχει σκοπό να περιορίσει τις αντιδράσεις και να χρυσώσει το χάπι στους στρατηγούς.  

Η μείωση της θητείας κατά τρεις μήνες (μόνο στο στρατό, διότι στο ναυτικό και την αεροπορία το δωδεκάμηνο παραμένει αμετάβλητο) συμπαρασύρει και τη διάρκεια της θητείας για τους δικαιούχους μειωμένης θητείας. Αντί για 9 μήνες που καλούνται να υπηρετήσουν σήμερα, οι πολύτεκνοι, οι θεωρούμενοι «προστάτες» οικογένειας και όσοι ακόμη προβλέπεται να εκτελέσουν μειωμένη θητεία, θα παραμένουν στα χακί για επτά μόλις μήνες. Αυτές οι κατηγορίες στρατευσίμων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα κάνουν την επτάμηνη θητεία τους (αφού ολοκληρώσουν τη βασική εκπαίδευση) στις μονάδες της Αττικής και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα.

Όσοι επιλέγονται ως δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί θα υποχρεούνται να παραμείνουν στο στρατό επίσης δύο μήνες λιγότερο και η θητεία τους διαμορφώνεται στους δεκαπέντε, από δεκαεπτά μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα. 

Πολλοί είναι ωστόσο οι στρατιωτικοί που επισημαίνουν ότι η περαιτέρω μείωση της θητείας θα αποδειχθεί στην πράξη ανεφάρμοστη, υποστηρίζοντας ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα. Έμπειροι αξιωματικοί προειδοποιούν ότι θα μειωθούν σημαντικά οι έξοδοι των στρατεύσιμων με ό,τι συνεπάγεται η μακροχρόνια παραμονή εντός των στρατοπέδων για την ψυχική τους ισορροπία.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr