ΟΗΕ: Τεράστιος ο αριθμός των προσφύγων

Στα 42 εκατομμύρια έφθασε ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων σε όλον τον κόσμο μέσα στο 2008, σημειώνοντας ελαφρά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρ όλο που η συγκεκριμένη χρονιά ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε συγκρούσεις.

Στην ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) τονίζεται πως οι ξεριζωμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα έφθασαν τα 26 εκατ., ενώ οι πρόσφυγες σε άλλες πατρίδες, μεταξύ τους και όσοι έχουν ζητήσει πολι

Στα 42 εκατομμύρια έφθασε ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων σε όλον τον κόσμο μέσα στο 2008, σημειώνοντας ελαφρά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρ όλο που η συγκεκριμένη χρονιά ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε συγκρούσεις.

Στην ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) τονίζεται πως οι ξεριζωμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα έφθασαν τα 26 εκατ., ενώ οι πρόσφυγες σε άλλες πατρίδες, μεταξύ τους και όσοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο ανέρχονται στα 16 εκατ., ένας αριθμός μικρότερος κατά 700.000 αναλογικά με το 2007.

Εντούτοις, «οι νέοι υποχρεωτικοί εκτοπισμοί του 2009, που δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια τούτη έκθεση, έχουν ισοσκελίσει αυτήν τη μείωση», υπογραμμίζεται στο ίδιο κείμενο.

Κυρίως αυτό οφείλεται στις συρράξεις στη Σρι Λάνκα, στη Σομαλία και στο Πακιστάν, όπου η επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν στην επαρχία Σουάτ μόνο αυτή έχει προκαλέσει την έξοδο 1,8 εκατ.κατοίκων. Όπως τονίζει ο Ύπατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες η κρίση των προσφύγων στο Πακιστάν είναι «ίσως εκείνη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις από την κρίση στη Ρουάντα» το 1994.

Η Αρμοστεία αποκαλύπτει επίσης πως το 80% των προσφύγων προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες και ο Γκουτέρες επέκρινε τις πλουσιότερες χώρες για την πλημμελή υποστήριξή τους στις ανθρωπιστικές προσπάθειες, είτε στο Πακιστάν, είτε σε άλλες περιοχές.

Σε αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να προστεθεί και επιβράδυνση του συνολικού αριθμών των επαναπατρισμών (περίπου 2 εκατ. άνθρωποι), που αντανακλά, όπως τονίζει η Αρμοστεία, την επιδείνωση της κατάστασης στην ασφάλεια στο Σουδάν, ή το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επαναπατρισμοί μειώθηκαν κατά 17% και η επιστροφή των εκτοπισθέντων προσώπων κατά 34%.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά πως «τουλάχιστον 5,7 εκατ, πρόσφυγες ζουν στη λήθη», μη διαθέτοντας «καμία άμεση λύση εν όψει». Τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισθέντων έχει η Κολομβία με 3 εκατ. ανθρώπους, ακολουθούμενη από το Ιράκ (2,6 εκατ.), το Νταρφούρ (2 εκατ.) και κατόπιν η ΛΔ του Κονγκό (1,5 εκατ.) και η Σομαλία (1,3 εκατ.).

Η Νότιος Αφρική ήταν η χώρα που δέχθηκε τις περισσότερες αιτήσεις για παροχή πολιτικού ασύλου με 839.000 αιτούντες, και ακολουθούν οι ΗΠΑ (49.000 αιτήσεις) και η Γαλλία (35.000)/

Το Πακιστάν είναι η πρώτη χώρα σε υποδοχή προσφύγων (1,8 εκατ.) και ακολουθούν η Συρία (1,1 εκατ.), το Ιράν (980.000) και η Γερμανία (582.000). Σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες υπό την ευθύνη της Αρμοστείας είναι Αφγανοί και Ιρακινοί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr