Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός
Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα λάβει στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι. Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η πρώτη Σύνοδος εργασιών του Συμβουλίου. Στις 8 το βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ.
Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Σύνοδος
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα λάβει στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι. Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η πρώτη Σύνοδος εργασιών του Συμβουλίου. Στις 8 το βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ.
Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας (στη 1 μ.μ.), ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Η ανανέωση της θητείας του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν, η οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές και η παράνομη μετανάστευση, είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οικονομία
Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν με θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα υπογραμμίζουν ότι πρέπει να χαραχθεί μια στρατηγική εξόδου από τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.
Επίσης, οι «27» θα τονίζουν ότι στόχος τους είναι η εξυγίανση των οικονομιών τους και η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Θα επισημαίνουν, ακόμη, ότι δεν δικαιολογούνται άλλα μέτρα στήριξης για τις οικονομίες των κρατών- μελών και ότι η προσοχή θα πρέπει να μεταφερθεί στην δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Σε ό,τι αφορά την εποπτεία και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι «27» θα ζητήσουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει, το αργότερο έως το φθινόπωρο, τις νομοθετικές προτάσεις της.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία, από το 2010, ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού, ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο σε θέματα εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε εθνικό επίπεδο. Η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετη τη Μ. Βρετανία. Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και την κατάσταση της απασχόλησης στην Ευρώπη, βασιζόμενοι στις προτάσεις της Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, της 3ης Ιουνίου.
Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή είχε προτείνει τη χορήγηση κονδυλίων, ύψους 19 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους ή να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας και τη δημιουργία τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων θέσεων μαθητείας στην ΕΕ για τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας.
Θεσμικά
Θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας των 27, κατά το οποίο θα τεθούν επί τάπητος τα θεσμικά ζητήματα της Ένωσης.
Ένα χρόνο μετά την απόρριψη της συνθήκης της Λισαβόνας από τους Ιρλανδούς, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να δώσουν τις νομικές εγγυήσεις οι οποίες θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες του Ιρλανδικού λαού.
Συγκεκριμένα οι «27» θα δεσμεύονται ότι το κείμενο της Συνθήκης δεν θα επηρεάσει το Ιρλανδικό σύνταγμα σε τομείς όπως το φορολογικό καθεστώς και η στρατιωτική ουδετερότητα της Ιρλανδίας, η εκπαίδευση, οι αμβλώσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η κοινωνική πολιτική της χώρας.
Στόχος είναι η διεξαγωγή του δεύτερου δημοψηφίσματος την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν αν θα ανανεώσουν τη θητεία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η συζήτηση η οποία θα γίνει παρουσία του Μπαρόζο δεν αναμένεται να επικεντρωθεί τόσο στο πρόσωπο του (αφού άλλωστε είναι ο μοναδικός υποψήφιος) όσο στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επανεκλογή του.
Σε αυτό το στάδιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αρκεστούν σε μια απλή «πολιτική δέσμευση» στο πρόσωπο του Μπαρόζο, αναμένοντας το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Παράλληλα, οι «27» θα ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να εκφράσει τη σύμφωνη ή αντίθετη γνώμη του για την επανεκλογή Μπαρόζο, κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο της Ολομέλειας τον Ιούλιο.
Κλιματικές αλλαγές
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει με το θέμα των κλιματικών αλλαγών.
Σκοπός της συζήτησης είναι η προετοιμασία της ΕΕ, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον που θα γίνει το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, ούτως ώστε να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία. «Κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας, θεωρείται, μεταξύ άλλων, η οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει προς το σκοπό αυτό τις αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο οικολογικές οργανώσεις, όπως η WWF, η Oxfam και η Greenpeace καταγγέλλουν ότι στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, δεν αναγράφεται ποιο θα είναι το ποσό με το οποίο η ΕΕ θα συνδράμει τις χώρες αυτές.
Οι «27» στα συμπεράσματά τους θα υπενθυμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% ως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Θα τονίζουν, επίσης, ότι σε περίπτωση που και οι άλλες αναπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Καναδάς) δεσμευτούν ότι θα κάνουν ανάλογη προσπάθεια, η ΕΕ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές κατά 30% ως το 2020.
Παράνομη μετανάστευση
Τέλος, μετά από επιτακτικό αίτημα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ, καταλήγοντας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» θα υπογραμμίζουν ότι για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση χρειάζεται μια «αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στον καταμερισμό ευθυνών».
Μεταξύ άλλων, οι «27» θα ζητούν την ενίσχυση της Frontex και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ, κοινές περιπολίες, κοινές πτήσεις για την επιστροφή των λαθρομεταναστών, κλπ. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης των μεταναστών, ενώ σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά το συντονισμό των κρατών - μελών, σε εθελοντική βάση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr