Ναι στον θηλασμό λένε οι Ελληνίδες

Τα οφέλη του βρεφικού θηλασμού φαίνεται πως αναγνωρίζουν ολοένα περισσότερες Ελληνίδες. Νέα –αδημοσίευτη ακόμη-  έρευνα η οποία διενεργήθηκε τους τελευταίους οκτώ μήνες δείχνει ότι σχεδόν επτά στις δέκα Ελληνίδες θηλάζουν πλέον τα μωρά τους. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά την επιλογή του μητρικού γάλακτος για το μωρό κυρίως στην πρόσφατη οικονομική κρίση, ελπίζουν ωστόσο πως ο βρεφικός θηλασμός θα γίνει στο μέλλον ο κανόνας.

Ειδικότερα, από την έρε

Τα οφέλη του βρεφικού θηλασμού φαίνεται πως αναγνωρίζουν ολοένα περισσότερες Ελληνίδες. Νέα –αδημοσίευτη ακόμη-  έρευνα η οποία διενεργήθηκε τους τελευταίους οκτώ μήνες δείχνει ότι σχεδόν επτά στις δέκα Ελληνίδες θηλάζουν πλέον τα μωρά τους. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά την επιλογή του μητρικού γάλακτος για το μωρό κυρίως στην πρόσφατη οικονομική κρίση, ελπίζουν ωστόσο πως ο βρεφικός θηλασμός θα γίνει στο μέλλον ο κανόνας.

Ειδικότερα, από την έρευνα η οποία διεξήχθη στο νομό Ηλείας και πρόκειται να παρουσιαστεί στο 47ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που ξεκινά αύριο στα Χανιά της Κρήτης, προκύπτει σημαντική αύξηση τους τελευταίους οκτώ μήνες στο ποσοστό των Ελληνίδων μητέρων που αποφάσισαν να προσφέρουν μητρικό και όχι ξένο γάλα στα παιδιά τους. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τείνει να εξισωθεί με το ποσοστό του βρεφικού  θηλασμού που καταγράφεται στις αλλοδαπές μητέρες στην χώρα μας (περίπου 70%). Ταυτόχρονα, οι ερευνητές κατέγραψαν μείωση της κατανάλωσης του αγελαδινού γάλακτος σε σκόνη, προϊόν μεγάλης κατανάλωσης για  ελληνικές κυρίως οικογένειες.

«Οι αλλοδαπές μητέρες και οι αθίγγανες, που ζουν στη χώρα μας, θήλαζαν πάντα τα παιδιά τους και μάλιστα για πολλούς μήνες, κάτι που δεν έκαναν οι Ελληνίδες. Μετά την οικονομική ύφεση, ο θηλασμός των Ελληνίδων μητέρων αυξήθηκε (έως και επτά στις δέκα), φτάνοντας στα ίδια επίπεδα με τις αλλοδαπές. Με βάση παλαιότερα στοιχεία, το ποσοστό των Ελληνίδων που θηλάζουν  συστηματικά τα παιδιά τους επί έξι μήνες, δεν ξεπερνούσε το 7%» ανέφερε με αφορμή την παρουσίαση του συνεδρίου ο πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Σημειώνεται ότι το μητρικό γάλα «θωρακίζει» την άμυνα του νεογνού, ωφελώντας σημαντικά και την υγεία της μητέρας. Μελέτες δείχνουν ότι ο συστηματικός θηλασμός μειώνει στα παιδιά τον κίνδυνο λοιμώξεων και αλλεργιών, βελτιώνοντας σημαντικά την ψυχική και σωματική τους ανάπτυξη. Τα παιδιά που θηλάζουν, αντιμετωπίζουν ως ενήλικοι μικρότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι, να εκδηλώσουν διαβήτη, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Πολλαπλά όμως φαίνεται ότι είναι τα οφέλη και για τη μητέρα που θηλάζει. Ως λεχώνα ο θηλασμός την βοηθάει να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τυχόν δυσάρεστες συνέπειες του τοκετού, όπως πχ η αιμορραγία, να επέλθει νωρίτερα στην προτέρα κατάσταση σε ό,τι αφορά τη μήτρα της αλλά και να χάσει  τα κιλά της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού ή του ενδομητρίου καθώς και για την οστεοπόρωση.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παιδιά και έφηβοι δέχονται καταιγισμό αρνητικών επιρροών από το περιβάλλον, με άμεση επίπτωση στην υγεία τους. Κακή διατροφή, κατανάλωση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, κακή χρήση κινητών τηλεφώνων, κατανάλωση αλκοόλ και έλλειψη σεξουαλικής αγωγής, είναι μερικά μόνον από τα προβλήματα των σημερινών παιδιών και εφήβων που πρόκειται να αναδειχθούν στη διάρκεια του επικείμενου Παιδιατρικού συνεδρίου.

Σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών που έγιναν σε  Πάτρα και Θεσσαλονίκη, τέσσερις στους πέντε γονείς χορηγούν στα παιδιά τους κάποιο φάρμακο χωρίς συνταγή ή συμβουλή παιδιάτρου. Οι μισοί από αυτούς στηρίζονται σε προηγούμενη εμπειρία, ένας στους τέσσερις στις συμβουλές του φαρμακοποιού και ένας στους δέκα σε φίλους.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι ένα στα οκτώ παιδιά προσχολικής ηλικίας έχει χαμηλές αποθήκες σιδήρου και ένα στα είκοσι σιδηροπενική αναιμία, λόγω κακού διαιτολογίου. Επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς. Κατεγράφησαν  περιοχές όπως η Μακεδονία και τα νησιά  όπου σχεδόν εννέα στα δέκα παιδιά έχουν κάνει μόνο μια δόση ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας!

«Κενά» παρουσιάζει όμως και η στοματική υγιεινή των Ελληνόπουλων.  Το πλύσιμο των δοντιών αποτελεί υπόθεση για …  λίγους και καλούς. Μόνον ένα στα δέκα παιδιά βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του ενώ ένα στα δύο παιδιά ποτέ, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 300 παιδιών ηλικίας 6 ετών. Αξιοσημείωτα θεωρήθηκαν και τα αποτελέσματα της συνολικής έρευνας  αναφορικά με το κάπνισμα. Σύμφωνα με αυτά οκτώ στα δέκα παιδιά  εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα και παρουσιάζουν βρογχίτιδες και βρογχικό άσθμα. Συγκριτικά το άσθμα έχει συχνότητα 7% ενώ στο περιβάλλον όπου υπάρχουν καπνιστές αγγίζει και το 12%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr