Δεν αποδεικνύεται νοθεία στις ιρανικές εκλογές

Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές καταγγέλλουν νοθεία μετά τις ιρανικές προεδρικές εκλογές, οι παρατηρητές συναντούν δυσκολίες στην επιβεβαίωση της κανονικότητας της εκλογικής διαδικασίας και στον εντοπισμό, ελλείψει αποδείξεων, της χειραγώγησης της ψήφου.

Οι τρεις ηττημένοι υποψήφιοι, ωστόσο, έκαναν λόγο για 646 εντοπισμένες παραβιάσεις του κανονισμού των προεδρικών εκλογών.

Μετά την ανακοίνωση το Σάββατο των εκλογικών αποτελεσμάτων και της άνετης νίκης του απερχόμενο

Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές καταγγέλλουν νοθεία μετά τις ιρανικές προεδρικές εκλογές, οι παρατηρητές συναντούν δυσκολίες στην επιβεβαίωση της κανονικότητας της εκλογικής διαδικασίας και στον εντοπισμό, ελλείψει αποδείξεων, της χειραγώγησης της ψήφου.

Οι τρεις ηττημένοι υποψήφιοι, ωστόσο, έκαναν λόγο για 646 εντοπισμένες παραβιάσεις του κανονισμού των προεδρικών εκλογών.

Μετά την ανακοίνωση το Σάββατο των εκλογικών αποτελεσμάτων και της άνετης νίκης του απερχόμενου προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο κύριος αντίπαλός του Μιρχοσεΐν Μουσαβί κατέθεσε ένσταση ενώπιον του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος.

Οι δυτικές πρωτεύουσες εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους ως προς την κανονικότητα της εκλογικής διαδικασίας, με τη Γερμανία να εκτιμά ότι υπήρξαν «ατασθαλίες» και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να καταγγέλλει «την έκταση της νοθείας».

Αλλά τη στιγμή που ελάχιστοι ανεξάρτητοι διεθνείς παρατηρητές βρίσκονταν επί τόπου για να επιτηρήσουν την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, οι ιρανοί ειδικοί που εξέτασαν τα αποτελέσματα δυσκολεύονται να καταλήξουν σε μία σαφή ανάλυση της κατάστασης και, εάν ισχύει, να αποκαλύψουν πιθανή νοθεία.

Ο Κεν Μπέιλεν πρόεδρος της ομάδας «Terror Free Future» με έδρα την Ουάσινγκτον, πραγματοποίησε πριν από τρεις εβδομάδες τηλεφωνική δημοσκόπηση σε δείγμα 1.001 Ιράναν. Τα αποτελέσματά της συμφωνούν με τα εκλογικά αποτελέσματα και δίνουν άνετο προβάδισμα στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με 34% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 14% για τον Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

«Ο κ. Αχμαντινετζάντ είχε προβάδισμα, δύο προς ένα. Είναι δυνατόν να κέρδισε τις εκλογές; Ναι», λέει ο Κεν Μπέιλεν, τονίζοντας ότι το 27% των ερωτηθέντων την ώρα της δησμοκόπησης ήταν αναποφάσιστοι και ότι όλα θα μπορούσαν να αλλάξουν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Οι υποστηρικτές του Μουσαβί επισημαίνουν την μεγάλη ταχύτητα της καταμέτρησης εκατομμυρίων ψήφων, καθώς και την νίκη-έκπληξη του Αχμαντινετζάντ στη γενέτειρα του Μουσαβί.

Ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί ανήκει στην μειονότητα των Αζέρων, η οποία είναι πολυπληθής στην περιοχή αυτή και, θεωρητικά, οι ψηφοφόροι θα έπρεπε να τον ψηφίσουν, επισημαίνει ο Αλί Αλφονέχ, ειδικός στο Ιράν του American Enterprise Institute.

Αλλά και στο σημείο αυτό οι αναλυτές παραμένουν στο στάδιο της υπόθεσης, τη στιγμή μάλιστα που η δημοσκόπηση του «Terror Free Future» δείχνει ότι μόνο το 16% των Ιρανών Αζέρων είχε την πρόθεση να ψηφίσει υπέρ του Μουσαβί, έναντι 31% για τον Αχμαντινετζάντ.

Ο Ουόλτερ Μεμπάνε, του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, εξέτασε λεποτμερώς τα αποτελέσματα των εκλογών, χάρις σε μια σειρά στατιστικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό της νοθείας και ονομάζονται «αυτοψία εκλογών».

Τα μέσα της ανάλυσης διαφέρουν, αλλά τα αποτελέσματα είναι τελικά τα ίδια: συγκρίνοντας τα δεδομένα 366 εκλογικών περιφερειών με τα στοιχεία των προηγούμενων προεδρικών εκλογών του 2005, ο Ουόλτερ Μεμπάνε δηλώνει ότι τα εκλογικά αποτελέσματα του 2009 αντιστοιχούν στις τάσεις που επικρατούσαν προηγουμένως.

«Το 2009 ο κ. Αχμαντινετζάντ είχε τις καλύτερες επιδόσεις του στα αστικά κέντρα, όπου διέθετε και τα ισχυρότερα στηρίγματα το 2005», εξηγεί τονίζοντας ότι οι πληροφορίες που έχουν δοθεί από τις ιρανικές αρχές δεν είναι αρκετά λεπτομερείς ώστε να επιτρέπουν εξαντλητική ανάλυση.

«Η καταμέτρηση των ψήφων που είδα είναι αρκετά ρεαλιστική, αλλά αυτό δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση τη χειραγώγηση της ψήφου», λέει εξηγώντας ότι τα αποτελέσματα θα ήταν συνολικά ίδια, ακόμη και αν η ιρανική κυβέρνηση είχε ελαφρά «φουσκώσει» τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.

Για τον Αλί Αλφονέχ, η ιρανική κυβέρνηση θα έπρεπε να προσκομίσει την απόδειξη για την κανονικότητα της ψηφοφορίας. Σε αντίθετη περίπτωση, «εάν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να προσκομίσει στοιχεία που θα δείχνουν ότι δεν υπήρξε νοθεία, αυτό κινδυνεύει να ριζοσπαστικοποιήσει τη διαμαρτυρία».

Παράλληλα, το κορυφαίο σώμα κληρικών του Ιράν, το 86μελές «Συμβούλιο των Ειδικών», ανακοίνωσε πως χαιρετίζει το λαό της χώρας για τη μαζική συμμετοχή του.

«Συγχαίρουμε το λαό της Επανάστασης για την επική και μαζική συμμετοχή του 85% του στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, η οποία απέδειξε το μεγαλείο και την αξιοπρέπεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, κανένα σχόλιο δεν έγινε γύρω από τις διαμάχες που ξέσπασαν σχετικά με την ψηφοφορία και τους λόγους τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr